Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI. o svetkovini Krista Kralja
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI. o svetkovini Krista Kralja

Draga braćo i sestre!

Crkva danas slavi Našega Gospodina Isusa Krista Kralja svega stvorenja. Ta je svetkovina stavljena na završetak liturgijske molitve i u njoj je sažet misterij Isusa “provorođenca od mrtvih i vladara svih zemaljskih moćnika” (usp. Zborna molitva, Godina B), izdižući naš pogled prema punom ostvarenju Božjeg kraljevstva, kada će Bog biti sve u svemu (usp. 1 Kor 15, 28). Sveti Ćiril Jeruzalemski kaže: “Mi naviještamo ne samo prvi Kristov dolazak već i drugi, mnogo ljepši od prvog. Prvi je, naime, bio u znaku patnji, drugi pak nosi zlatni ures božanskog kraljevstva; … u prvom je izvrgnut poniženju križa, u drugom ga okružuju i slave anđeoski zborovi” (Catechesis XV,1 Illuminandorum, De secundo Christi adventu: PG 33, 869 A). Čitavo se Isusovo poslanje i sadržaj njegove poruke sastoje u naviještanju Božjeg kraljevstva i njegovu ostvarivanju među ljudima znakovima i čudesnim znamenjima. “Kraljevstvo se ipak – kao što podsjeća Drugi vatikanski koncil – očituje u sámoj osobi Krista” (dogm. konst. Lumen gentium, 5), koji ga je uspostavio svojom smrću na križu i svojim uskrsnućem, kojim se očitovao kao Gospodin i Mesija i Vječni svećenik. To je Kristovo kraljevstvo povjereno Crkvi, koja je njegova “klica” i “početak” i ima zadaću naviještati i širiti to Kraljevstvo među svim narodima, snagom Duha Svetoga (usp. isto). Na završetku vremena Gospodin će predati Bogu Kraljevstvo i prikazati mu sve one koji su živjeli po zapovijedi ljubavi.
Dragi prijatelji, svi mi smo pozvani nastaviti Božje djelo spasenja obraćajući se na evanđelje, odlučno se upuštajući u nasljedovanje onoga Kralja koji nije došao da bude služen već da služi i dadne svjedočanstvo za istinu (usp. Mk 10, 45; Iv 18, 37). U toj perspektivi pozivam sve da mole za šest novih kardinala koje sam jučer kreirao, da ih Duh Sveti ojača u vjeri i ljubavi i ispuni ih svojim darovima, tako da žive svoju novu zadaću kao daljnje posvećenje Kristu i njegovu Kraljevstvu. Ti novi članovi Kardinalskog zbora dobro predstavljaju sveopću dimenziju Crkve: oni su pastiri Crkve u Libanonu, Indiji, Nigeriji, Kolumbiji, na Filipinima a jedan od njih je već dugo vremena u službi Svete Stolice.
Zazovimo zaštitu Presvete Marije na svakog od njih i na vjernike povjerene njihovoj službi. Neka nam Djevica pomogne svima živjeti sadašnji čas u očekivanju Gospodinova povratka, usrdno moleći Boga: “dođi Kraljevstvo tvoje” i čineći ona djela svjetla koja nas sve više približavaju Nebu, svjesni da, u burnim povijesnim događanjima, Bog nastavlja izgrađivati svoje Kraljevstvo ljubavi.

Izvor: vatican.va

Foto: roma.corriere.it

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.