Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Vjera koja djeluje u ljubavi pravi je protuotrov za nihilistički mentalitet
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Vjera koja djeluje u ljubavi pravi je protuotrov za nihilistički mentalitet

Draga braćo i sestre!

U današnjem evanđeoskom odlomku sveti Luka donosi nam biblijsko viđenje povijesti i prenosi Isusove riječi kojima on poziva učenike da se ne boje, nego da se suoče s teškoćama, neshvaćanjem pa čak i s progonima, imajući povjerenja i vjere u njega. “Kad čujete za ratove i pobune – kaže Gospodin – ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak” (Lk 21,9). Svjesna te zapovijedi od samoga početka, Crkva živi u molitvenom iščekivanju Gospodinova povratka, proučavajući znakove vremena i upozoravajući vjernike na poneke mesijanske struje koje s vremena na vrijeme navješćuju skori kraj svijeta. U stvarnosti, povijest mora ići svojim tokom koji podrazumijeva i ljudske drame i prirodne nevolje. U toj se povijesti razvija naum spasenja što ga je Krist već dovršio svojim utjelovljenjem, smrću i uskrsnućem. Ovo otajstvo Crkva nastavlja naviještati i ostvarivati u propovijedanju, u slavljenju sakramenata i u svjedočenju ljubavi.

Draga braćo i sestre, prihvatimo Kristov poziv da se sa svakodnevnim događajima suočimo s punim povjerenjem u njegovu providonosnu ljubav. Ne bojmo se budućnosti, pa ni kad nam se čini turobnom, jer je Bog Isusa Krista, koji vodi povijest otvarajući je njezinu transcendentnom ispunjenju, alfa i omega te povijesti, početak i svršetak (usp. Dj 1,8). On nam jamči da u svakom malom ali iskrenom činu ljubavi stoji sav smisao svemira i da onaj koji se ne ustručava izgubiti svoj život poradi Njega, nalazi život u punini (usp. Mt 16,25).

Posvećene osobe, koje su bez pridržaja svoj život uložile u služenje Kraljevstvu Božjem, pozivaju nas osobito snažno da takvo viđenje održimo živim. Među njima želim posebno spomenuti osobe koje su pozvane na kontemplativni život u klauzurnim samostanima. Njima Crkva posvećuje sljedeću srijedu, 21. studenoga, kad se slavi spomendan Prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu. Toliko dugujemo ovim osobama koje žive od onoga što im Providnost donese po velikodušnosti vjernih. Samostan, “kao duhovna oaza, ukazuje današnjem svijetu na ono najvažnije, zapravo, u konačnici, na onu jedinu stvar od odlučujuće važnosti: postoji samo jedno zbog čega vrijedi živjeti, a to je Bog i njegova nedokučiva ljubav” (Heiligenkreuz, 9. rujna 2007.). Vjera koja djeluje u ljubavi pravi je protuotrov za nihilistički mentalitet koji sve više širi svoj utjecaj u svijetu našega doba.

Neka nas u ovom zemaljskom hodočašću prati Marija, Majka utjelovljene Riječi. Njoj se utječemo da potpomogne svjedočenje svih kršćana, kako bi ono uvijek počivalo na čvrstoj i ustrajnoj vjeri.

Izvor: vatican.va

Foto: https://sites/svjetlo-vjere.com/files.facebook.com/groups/697487313646125/photos/?filter=albums

Tagovi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.