Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Isus je došao “otvoriti” čovjekovo srce
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Isus je došao “otvoriti” čovjekovo srce

Pope Benedict XVI greets the crowd after delivering his Christmas message "urbi et orbi" (to the city and the world) from the central balcony of St. Peter's Basilica at the Vatican Dec. 25. (CNS photo/Paul Haring) (Dec. 25, 2012) See POPE-CHRISTMAS to come.

Draga braćo i sestre!

U središtu današnjeg Evanđelja (Mk 7, 31-37) je jedna kratka, ali veoma važna riječ. Ta riječ – u svom dubokom značenju – sažima čitavu Kristovu poruku i djelo. Evanđelist Marko je prenosi na jeziku na kojem ju je Isus izgovorio, tako da je doživljavamo još dublje. Ta je riječ “effatà” a znači “otvori se”. Vidimo kontekst u kojem je smještena. Isus je prolazio kroz krajeve zvane “dekapolski”, između tirske obale i Sidona i Galileje; krajeve dakle u kojima nisu živjeli Židovi. Donesoše mu nekog gluhog mucavca da ga ozdravi – očito da se glas o njemu pronio sve do tamo. Isus ga uze na stranu, dotače mu uši i jezik a zatim, podigavši oči k nebu, duboko uzdahne te reče: “Effatà” što znači upravo “otvori se”. I taj čovjek odmah poče čuti i razgovijetno govoriti (usp. Mk 7, 35). Evo dakle povijesnog, doslovnog smisla te riječi: taj se gluhi mucavac, zahvaljujući Isusovom zahvatu, “otvorio”; prije toga je bio zatvoren, izoliran, za njega je komunicirati bilo nešto iznimno teško; ozdravljenje je za njega bilo jedno “otvorenje” drugima i svijetu, otvorenje koje je, polazeći od slušnih i govornih organa, uključivalo čitavu njegovu osobu i njegov život: na kraju je mogao komunicirati i samim tim uspostavljati odnos s drugima na potpuno nov način.
Ali svima nam je poznato da čovjekova zatvorenost, njegova izoliranost, ne ovisi samo o osjetilnim organima. Postoji jedna nutarnja zatvorenost, koja se tiče duboke srži osobe, onoga što se u Bibliji naziva “srce”. Upravo to je ono što je Isus došao “otvoriti”, osloboditi, da nas učini kadrima živjeti u punini odnos s Bogom i drugima. Eto zašto sam rekao da ta mala riječ, “effatà – otvori se” – sažima u sebi čitavo Kristovo poslanje. On se utjelovio da čovjek, kojeg je grijeh učinio gluhim i nijemim, postane kadar slušati Božji glas, glas Ljubavi koja govori njegovu srcu i tako nauči zboriti jezik ljubav, komunicirati s Bogom i drugima. Zbog toga su riječ i gesta “effatà” uključeni u obred krštenja, kao jedan od znakova koji objašnjavaju njegovo značenje: svećenik, dotičući usta i uši novokrštenika, kaže: “effatà”, moleći da uzmogne uskoro slušati Božju riječ i ispovijedati vjeru. Po krštenju, čovjek, tako reći, počinje “udisati” Duha Svetoga, onoga Duha kojeg je Isus zazvao od Oca tim dubokim uzdahom, da ozdravi gluhog mucavca. Obratimo se sada u molitvi Presvetoj Mariji, čije smo jučer slavili rođenje. Zbog njezina jedinstvenog odnosa s Utjelovljenom Riječi, Marija je potpuno “otvorena” Gospodinovoj ljubavi, njezino je srce stalno u osluškivanju njegove Riječi. Neka nam po svom majčinskom zagovoru izmoli da svakoga dana kušamo, u vjeri, čudo toga “effatà” da bismo živjeli u zajedništvu s Bogom i braćom.

Uredio: Nikola Knezi
Izvor: www.vatican.va

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.