Molitve Terezija Avilska – Put molitve (4.)
Molitve

Terezija Avilska – Put molitve (4.)

U društvu s Isusom

Ne moli inteligencija ili razum nego čitava osoba, uključujući njezinu afektivnost. Molitva je „odnos prijateljstva s Kristom“.

Sadržaj molitve nisu kreposti ili grijesi, nego osoba Isusa Krista u njegovu Čovještvu polazeći od Evanđelja.

Terezija neprestano traži Isusovu blizinu. Njezina metoda je „ …“ zamisliti si da je pred Kristom i privikavati se na veliku zaljubljenost prema njegovu presvetom Čovještvu te ga imati stalno uza se i razgovarati s Njime, moliti ga za svoje potrebe i žaliti mu se na svoje tegobe, radovati se s Njime u njegovim radostima i ne zaboraviti Ga zbog njih, ne posižući za sastavljenim molitvama, već riječima u skladu s njezinim željama i potrebom“, trudeći se „ostati u tako dragocjenom društvu“ ( Moj život 12,2).

Dopusti Isusu da te pronađe u tvojoj samoći i pravi mu društvo u samoći njegove boli i njegove muke. „To je način molitve kojim trebaju započeti, nastaviti i završiti svi“ (Moj život 13,13).

Izvor: Karmelski vjesnik

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.