Vjera Svetac mjeseca Sveti Lorenco – Lovro (Laurentius, Lorenzo, Lawrence, Lars)
Svetac mjeseca

Sveti Lorenco – Lovro (Laurentius, Lorenzo, Lawrence, Lars)

Sveti Lovro je rođen 225. AD u Valenciji a život je izgubio 258. u Rimu. Lovro je bio jedan od 7 đakona Rima za vrijeme pape Siksta II. Njemu je bilo povjerena riznica Crkve iz koje se dijelilo siromašnima i potrebnima.

Za vrijeme progona pod carem Varijanom, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Odrubljena mu je glava 6. kolovoza 258. godine. Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, Lovro je sreo papu Siksta II. kada su ga vodili na pogubljenje i rekao mu: “Gdje ideš, dragi oče bez svoga sina?” a Papa je prorokovao, “da će ga slijediti nakon tri dana”.  Lovru su uhitili i Rimski prefekt je tražio da mu se preda crkveno blago. Prema zapisima sv. Ambrozija, sam Lovro je tražio rok od tri dana za koja je nastojao podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada je taj rok prošao, Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni pravo crkveno blago: ”Crkva je uistinu bogata, daleko bogatija nego vaš Car”. Osuđen je na smrt i prema legendi, mučen je na lomači, na velikoj rešetki a prije smrti  je izgovorio rečenicu: “Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!” (lat. “Assum est, inquit, versa et manduca.”) zbog koje je postao zaštitnik komičara, mesara i kuhara. Neki crkveni povjesničari se protive vjerodostojnosti legende pozivajući se na brzo izdatu naredbu cara da se svi službenici crkve pogube što se vršilo odsjecanjem glave, na isti način na koji je i sam papa Siksto pogubljen.

Sveti Lovro se na slikama, ikonama i skulpturama prikazuje sa vrećicom u kojoj je skupljao novac za siromašne te rešetkom na kojoj je pogubljen. On je jedan od najpoznatijih svetaca u Crkvi. U njegovu čast je u Rimu podignuto 9 crkava te je treći zaštitnik grada Rima poslije svetog Petra i svetog Pavla. Slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Kao arkivar Crkve, sveti Lovro je zaštitnik bibliotekara i arkivista.

Uloga đakona je služba siromašnima, kako kod stola-u materijalnim potrebama tako i u službi svijetu u vidu duhovnog milosrđa te primjer službe svetog Lovre pomaže u shvatanju duboke uloge ove službe.

Uredio: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Izvor: wikipedia

Slika: catholic.org

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.