Vjera Sinoda o obitelji 2015. Kardinal Napier o “pismu 13 kardinala” i novom sinodskom procesu
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Kardinal Napier o “pismu 13 kardinala” i novom sinodskom procesu

Na Biskupskoj je sinodi jučer zaključen rad jezičnih skupina o trećem dijelu radnog dokumenta (Instrumentum laboris), koji je posvećen temi današnjeg poslanja obitelji. U popodnevnim su satima istoga dana predstavljena njihova izvješća, koja su danas objavljena. Na brifingu u Tiskovnom uredu Svete Stolice jučer su sudjelovala tri kardinala: Luis Martinez Sistach, Wilfrid Fox Napier i Alberto Suárez Inda.

Kardinal Sistach je rekao da obitelj nije samo izazov, nego i prilika za radost te je istaknuo da je priprema za brak – bliža ili daljnja – od temeljne važnosti za suzbijanje problema rastave. S obzirom na Papinu nedavnu reformu postupka za proglašenje ništavnosti ženidbe, rekao je da se radi o reformi u skladu s crkvenim milosrđem, uvijek u svjetlu nerazrješivosti braka.

Pozvao je da se proces učini besplatnim te podsjetio da ako se u kraćem procesu ne može s moralnom sigurnošću doći do objektivne istine, onda se na slučaj primjenjuje redoviti postupak. Zatim je dodao da nemaju svi crkveni sudovi po biskupijama prikladno formirano osoblje, što predstavlja dodatni izazov.

Kardinal Suárez Inda je naglasio da je obitelj temelj i osnovna stanica društva, izražavajući nadu da će sve ustanove stati u njezinu zaštitu. Govorio je o drami migranata i izbjeglica, što uzrokuje mnoge obiteljske teškoće – ne samo zbog zemljopisne udaljenosti, već i zbog, kako je rekao, zakonskog vidika koji ponekad priječi obiteljsko okupljanje. Zahvalio je biskupima Sjedinjenih Država koji se zalažu za prihvaćanje i rad s meksičkim seliocima.

Kardinal je također upozorio na kriminalne organizacije i globalizaciju koji često mlade ostavljaju same u odgojnom procesu. S obzirom na postupak o bračnoj ništavnosti, kardinal Suárez Inda je rekao: „Mi biskupi sada imamo veću odgovornost, Papa nas prepoznaje kao milosrdne suce na biskupijskoj razini i stoga trebamo biti svjedoci Crkve, koja je nježna majka“.

Kardinal Napier je naglasio da su afrički biskupi na sinodu donijeli osjećaj optimizma. Radosne obitelji trebaju u određenom smislu odrediti smjer kojim Sinoda treba poći. Važno je usredotočiti se na poslanje obitelji u Crkvi i pratiti mlade bračne parove. Crkva se obnavlja obnovom obitelji, koja je u njezinu temelju. Upitan o takozvanom „pismu 13 kardinala“ koje je predano Papi na početku Sinode, rekao je da je ono napisano i predano u duhu otvorenosti i iskrenosti koji je sam Papa od sinodskih otaca tražio.

Kardinal je također pohvalio novi sinodski proces, dok je prošlogodišnji izvanredni skup bio zamagljen – kako je rekao – guranjem određene ideologije, što se očitovalo u tzv. Relatio post disceptationem. U njemu su se nalazili odlomci o kojima su govorile dvije ili najviše tri osobe, ali ih se predstavilo kao da su odraz čitave Sinode. Stekao se stoga dojam kako se sinoda gurala u određenom smjeru, što se moglo primijetiti i u vijeću koje je sastavljalo prošlogodišnji završni dokument. Ali Papin odgovor na brige izražene u pismu 13 kardinala pomogao ih je umiriti i u sinodsku dvoranu vratiti optimizam – ustvrdio je kardinal Napier.

Izvor: www.radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.