Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. Benedikt XVI: Koliko li je bogatstvo skriveno u jednom malenoj riječi: “hvala”!
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

Benedikt XVI: Koliko li je bogatstvo skriveno u jednom malenoj riječi: “hvala”!

Draga braćo i sestre!

Evanđelje ove nedjelje donosi pred nas Isusa koji liječi desetoricu gubavaca od kojih se samo jedan, Samarijanac i stranac, vraća kako bi mu zahvalio (usp. Lk 17,11-19). Njemu Gospodin kaže: “Ustani! Idi! Tvoja te vjera spasila!” (Lk 17,19). Ovaj evanđeoski odlomak poziva nas na dvostruko promišljanje. Ponajprije navodi nas na razmišljanje o dvama velikim izlječenjima: onom više površnom koje se odnosi na tijelo i onom više dubinskom koje dotiče nutrinu osobe, što se u Bibliji naziva srcem, odakle se širi na čitavo življenje. Potpuno i korjenito izlječenje jest “spasenje”. Isti opći govor koji razlikuje zdravlje od spasenja, pomaže nam shvatiti da je spasenje mnogo više od zdravlja: riječ je o novom životu, punom i konačnom. Usto, ovdje Isus, kao i drugim prigodama, izgovara riječ: “Tvoja te vjera spasila”. Vjera spašava čovjeka, uspostavljajući ponovno njegov duboki odnos s Bogom, sa sobom samim i s drugima; ta se vjera izriče u zahvalnosti. Tko, poput ozdravljena Samarijanca, znade zahvaliti, pokazuje da ne shvaća sve kao obvezu, kao datost, nego kao dar koji, premda ponekad dolazi po ljudima ili po prirodi, u konačnici potječe od Boga. Vjera tako podrazumijeva otvorenost čovjeka milosti Gospodnjoj; priznanje da je sve dar, da je sve milost. Koliko li je bogatstvo skriveno u jednom malenoj riječi: “hvala”!

Isus ozdravlja desetoricu koji su bolovali od gube, bolesti za koju se držalo da donosi i “zaraznu nečistoću” zbog koje je trebalo provesti obredno čišćenje (usp. Lv 14,1-37). No, guba koja zapravo osakaćuje čovjeka i društvo jest grijeh; oholost i egoizam rađaju u ljudskoj duši nezainteresiranošću, mržnjom i nasiljem. Tu gubu duha, koja unakažuje lice čovječanstva, može izliječiti jedino Bog koji je Ljubav. Otvarajući srce Bogu, osoba koja se obratila u svojoj je nutrini izliječena od zla.

“Obratite se i vjerujte Evanđelju” (usp. Mk 1,15). Isus je svoj javni život započeo ovim pozivom koji nastavlja odjekivati u Crkvi, tako da i Blažena Djevica Marija u svojim ukazanjima, osobito u najnovije doba, uvijek iznova izriče taj poziv. Danas posebice mislimo na Fatimu gdje se upravo prije 90 godina, od 13. svibnja do 13. listopada 1917., Djevica ukazivala pred očima troje pastira: Lucije, Hijacinte i Franje. Pomoću radio-televizijske veze, htio bih izreći svoju duhovnu blizinu tome marijanskome svetištu, gdje je kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik, u moje ime predvodio zaključno slavlje tako značajne obljetnice. Srdačno pozdravljam sve, ostale kardinale i prisutne biskupe, svećenike koji djeluju u tome svetištu, kao i hodočasnike koji su ovom prilikom pristigli iz svih krajeva svijeta. Molimo Majku Božju da svima kršćanima izmoli dar istinskoga obraćenja, te dosljedno i vjerno bude naviještana i svjedočena evanđeoska poruka, koja čovječanstvu pokazuje put pravoga mira.

Izvor: vatican.va, angelus na XXVIII nedjelju kroz godinu 2007.god.

Foto: youtube.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.