Vjera Povijest Znate li na koji način su apostoli umrli?
Povijest Vjera

Znate li na koji način su apostoli umrli?

Biblija je zabilježila smrt samo jednoga apostola:Jakova (Djela 12,2).
Kralj Herod usmrtio je Jakova »mačem«, što se vjerojatno odnosi na obezglavljenje. Okolnosti smrtî drugih apostola možemo znati samo na osnovu crkvenih tradicija, tako da ne bismo trebali previše vjerovati ni jednome od tih drugih zapisa.
Slijede najpopularnije »predaje« koje govore o smrti drugih apostola.
1. Matej je mučeničku smrt doživio u Etiopiji, gdje je umro od rane mačem.
2. Marko (koji nije bio službeni Apostol ali jedan od prvih misionara) umro u Aleksandriji, u Egiptu, nakon što su ga konji vukli ulicama sve dok nije bio mrtav.
3. Luka (koji nije bio službeni Apostol, ali je bio Pavlov liječnik) je obješen u Grčkoj,
4. Ivan se suočio s mučeništvom kada su ga bacili u veliki kotao pun kipućeg ulja tijekom jednoga od progonstava u Rimu. Međutim, bio je čudesno izbavljen od smrti. Ivan je potom bio osuđen na rad u rudnicima na zatvorskom otoku Patmosu. Apostol Ivan je kasnije bio oslobođen i vratio se u Malu Aziju, odnosno današnju Tursku. Umro je kao starac i jedini je apostol koji je umro prirodnom smrću.
5. Najprihvaćenija crkvena predaja o smrti nekog apostola donosi da je apostol Petar bio razapet naglavačke na križu u obliku slova X, u Rimu, te da se time ispunilo Isusovo proroštvo (Ivan 21,18).
6. Jakov (koji nije bio službeni Apostol), vođa Jeruzalemske crkve, bio je bačen u provaliju duboku preko trideset metara s jugoistočnog tornja Hrama, nakon što je odbio zanijekati vjeru u Krista. Kada su vidjeli da je preživio pad, njegovi protivnici su ga toljagama tukli do smrti. To je bio isti toranj sa kojega je Sotona odveo Isusa tijekom kušnje.
7. Jakov Zebedejev, ribar koji je živio u Betsaidi, Kafarnaumu i Jeruzalemu. Propovijedao je u Jeruzalemu i Judeji, a smaknuo ga je Herod 44. godine. Kao vođi crkve, Jakovu je odrubljena glava u Jeruzalemu. Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskoga sluge koji je Jakova vodio na sud. Vidjevši taj kako je apostol hrabro primio smrtnu osudu, priznao se i sam kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je učinio. Apostol ga je poljubio i rekao mu: “Mir s tobom!” Poslije toga je obojici odrubljena glava.
8. Bartolomej, također poznat kao Natanael, bio je misionar u Aziji. Svjedočio je u današnjoj Turskoj, a ubili su ga zbog toga što je propovijedao u Armeniji, gdje su ga bičem ogulili do smrti.
9. Andrija je bio razapet na križ u obliku slova X u Grčkoj. Nakon što su ga sedam vojnika bjesomučno tukli, konopcima su vezali njegovo tijelo na križ kako bi produljili njegovu agoniju. Njegovi sljedbenici su rekli da ih je Andrija, dok su ga privodili križu, pozdravio ovim riječima: »Dugo već priželjkivam i čekam ovaj sretan čas. Križ je posvetilo Kristovo tijelo koje je visilo na njemu.« Nastavio je propovijedati svojim mučiteljima dva dana sve dok nije umro.
10. Apostol Toma proboden je kopljem u Indiji tijekom jednoga od svojih misionarskih putovanja na kojima je osnivao tamošnju crkvu.
11. Juda Prema novozavjetnim izvještajima (Ivan 14,22) na Posljednjoj večeri upitao je Isusa: “Gospodine, kako to da ćeš se očitovati nama, a ne svijetu?” (JB) Njemu je bilo stalo do toga da se Krist očituje svijetu. Ne kao Spasitelj koji strada, već kao vladajući Kralj. Iz Isusova odgovora možemo jasno vidjeti da put sile nikad ne može nadomjestiti put ljubavi. Kaže se da je Juda otišao propovijedati u Edesu blizu Eufrata. Tamo je mnoge iscijelio i mnogi su povjerovali u Učiteljevo ime. Juda je odande otišao da navješćuje evanđelje u drugim mjestima. Ubijen je strijelom kod Ararata.
12. Matej, apostol koji je odabran kako bi zamijenio izdajnika Judu Iškariotskog, bio je kamenovan i obezglavljen.
13. Apostola Pavla mučio je i potom ubio zli car Neron godine 67. nakon Krista, odsjekli su mu glavu!
14. Šimun Revnitelj, jedan od malo poznatih sljedbenika nazvan Kananac ili Revnitelj (zelot), živio je u Galileji. Predaja kaže da su ga razapeli.
15. Predaja kaže da je Filip propovijedao u Frigiji i umro mučeničkom smrću u Hijerapolu.Filip je bio čovjek topla srca i pesimistička duha. Bio je od onih koji bi vrlo rado učinili nešto za druge, ali ne vide što bi to moglo biti. Ali ovaj jednostavni Galilejac dao je sve što je imao. Zauzvrat ga je Bog upotrijebio. Kaže se da su ga objesili. Prije smrti tražio je da mu tijelo ne umotaju u platno već u papirus jer nije dostojan da se s njegovim tijelom postupa kao s Isusovim.
16. Juda Iskariot, izdajnik, bio je sin Šimuna koji je živio u Keriotu u Judi. Izdao je Isusa za trideset srebrnjaka i nakon toga se objesio (Matej 26,14.16). Juda Iskariot, izdajnik, bio je sin Šimuna koji je živio u Keriotu u Judi. Izdao je Isusa za trideset srebrnjaka i nakon toga se objesio (Matej 26,14.16).
Možda je ovo podsjetnik nama da naše patnje ovdje su uistinu minoran u odnosu na intenzivne progone i okrutnosti kojima su se suočavali apostoli i učenici tijekom vremena
Zbog vjere. I će vas zamrziti ljudi zbog imena moga: Ali tko ustraje do svršetka, bit će spašen.
Nije toliko važno kako su apostoli umrli, već važna je činjenica da su svi bili spremni umrijeti za svoju vjeru. Da Isus nije bio uskrsnuo, učenici bi to znali. Nitko neće umrijeti za nešto što zna da je laž. Činjenica da su svi apostoli bili spremni umrijeti strašnim smrtima, odbijajući se odreći svoje vjere u Krista – značajan je dokaz da su oni zbilja posvjedočili uskrsnuću Isusa Krista.

Izvor: svjedočanstva&vjera.com

Foto: wikipedia.org

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.