Vjera Crkva Zlostavljanje u Pennsylvaniji. Kardinal Di Nardo: Moralna katastrofa
Crkva

Zlostavljanje u Pennsylvaniji. Kardinal Di Nardo: Moralna katastrofa

Suočeni smo s duhovnom krizom koja zahtijeva ne samo duhovno obraćenje nego i praktične promjene kako bi se izbjeglo ponavljanje grijeha i propusta iz prošlosti koji su tako očiti – istaknuo je kardinal Daniel Di Nardo, predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, komentirajući izvještaj Velikog sudskog vijeća Pennsylvanije o spolnom zlostavljanju maloljetnika od strane članova Katoličke Crkve u toj američkoj saveznoj državi, koje je objavljeno ranije ovoga tjedna

Katolički je prelat u priopćenju objavljenom u četvrtak, 16. kolovoza, najavio plan koji će uključivati laike, stručnjake i Vatikan, a koji je artikuliran u obliku tri cilja i isto toliko kriterija. Svrha je tog plana ostvarivanje promjena koje su nužne kako bi se postigli visoki kriteriji sigurnosti, transparentnosti i odgovornosti u crkvenoj sferi. Plan će u studenom ove godine biti predstavljen skupštini biskupa u američkom gradu Baltimoreu, a k tomu je kardinal Di Nardo najavio da će otputovati u Rim kako bi plan predstavio Svetoj Stolici.

Konkretni plan s ciljevima i kriterijima

Prvi je cilj sveobuhvatna istraga o pitanjima koja se tiču nadbiskupa Theodorea McCarricka. Nužni su odgovori na ta pitanja kako bi se spriječilo ponavljanje i tako pomoglo da se u budućnosti zaštiti maloljetnike, sjemeništarce i druge ranjive osobe. Kardinal je najavio da će iz tog razloga pozvati Vatikan da provede apostolsku vizitaciju kako bi se odgovorilo na ta pitanja.

U priopćenju stoji kako je drugi cilj učiniti lakšim prijavljivanje zlostavljanja i neprikladnog ponašanja od strane biskupa, a također razvijanje i promicanje pouzdanih mehanizama prijavljivanja od treće strane, usavršavajući ili mijenjajući već postojeće instrumente. Konačno, treći je cilj poboljšanje procedura za rješavanje pritužbi na biskupe. Pritom će se za ostvarivanje tih ciljeva slijediti tri kriterija: istinska neovisnost od pristranosti ili utjecaja, poštivanje autoriteta u Crkvi i značajno sudjelovanje laika.

Kardinal Di Nardo se ispričao i zatražio oprost

Predsjednik Američke biskupske konferencije na kraju se priopćenja ispričao i zatražio oprost za ono što su učinili njegova braća biskupi i on te za ono što su propustili učiniti. Priznao je kako je jedan od glavnih uzroka neuspjeh biskupskog vodstva. Američki je prelat upozorio da je riječ o moralnoj katastrofi, a dio te katastrofe je također činjenica da je bačena ljaga na tolike vjerne svećenike koji su stremili svetosti i služili s integritetom.

Čvrsto odlučujemo, uz pomoć Božje milosti, nikad to više ne ponoviti – istaknuo je kardinal dodajući da je svjestan kako je tim grijesima i propustima iz prošlosti ozbiljno narušeno povjerenje u biskupe. Bit će potrebno raditi na tome da bi se ponovno obnovilo to povjerenje – napomenuo je kardinal Di Nardo i zaključio – Ono što sam ovdje naznačio samo je početak; uslijedit će drugi koraci.

Izvor: radiovatican.va (Luka Ilić – Vatikan)

Foto: Crux Now

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.