Vjera Meditacije Žetva i radnici (Mt 9,37-38)
Meditacije Vjera

Žetva i radnici (Mt 9,37-38)

“Žetve je mnogo, a radnikâ malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.”

 O kojoj žetvi govori Isus? Moguće da se radi o žetvi spasavanja duša pri čemu je ova poruka bila osnov misionarskih govora. S druge strane teolozi raspravljaju o žetvi kao Božijem sudu, zasnivajući je na paraboli koju spominje evanđelist Matej o kukolju i žitu:”Pustite nek oboje raste do žetve. U vrijeme žetve reći ću žeteocima: Pokupite najprije kukolj i svežite ga u snopove da se spali, a žito skupite u moju žitnicu” (Mt 13,30).

No Isus isprva ne traži od učenika da budu radnici i da krenu  u žetvu već da se mole Bogu, da On pošalje radnike. Kao stvorenja sa svojim ograničenjima, mi možemo biti angažovani samo individualno oko ”žetve”. No Isus želi da putem molitve učinimo i više nego što nam realne mogućnosti dozvoljavaju -molimo za Njegove radnike, diljem svijeta – da budu žeteoci kakve On treba i želi.

Ekonomija spasenja je Božije djelo i zato, ukoliko želimo pomoći Gospodaru žetve, onda prvo moramo tražiti Njegovu volju. Tek tada ćemo moći odgovoriti skupa sa Izaijom na Gospodinovo pitanje: Koga da pošaljem? I tko će nam poći?” Ja rekoh: ”Evo me, mene pošalji!” (Iz 6,8).  Bez Božije volje možemo ući kao radnici u žetvu nespremni, preuranjeno, čineći nešto za što nas Bog nije odredio. Mi možemo moliti za velike propovjednike, izuzetne naučnike, mudre administratore, donatore, vizionare ali Isus nas poziva da molimo za obične radnike. Bog koristi talentirane ali većinu posla za Kraljevstvo nebesko obavljaju obični, uglavnom anonimni vjernici.

Žetva je ogromna i puno toga treba da se uradi: vjeronauk, savjetovanja, briga za bračne parove, dijecu, adolescente, studente, odrasle, briga za stare – usamljene – bolesne, podrška-finansijska-duhovna-bratska, pomoć osobama u svim vrstama kriza, pomoć onima pred teškim izazovima današnjeg vremena u pogledu abortusa, upotrebe droga, ljudske seksualnosti, morala i etike i svih okolnosti u kojima posredujemo u našem susjedstvu, na radnom mjestu, preko prijatelja i poznanika kao i u posednim okolnostima. Zajedno sa Gospodinom treba prepoznati potrebu i imati milosrđe za griješnike jer smo i sami griješnici. Prepoznati što je to što Bog od nas želi, u Njegovu usrdnom pozivu za rad – u Njegovoj žetvi.

Uredio: prof. dr. sc. med. Robert Semnic

Izvori: gracebibleny.org, sermonwriter.com

Slika: laywhispers.com

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.