Vjera Crkva Žeđ za Bogom – tema je duhovnih vježbi za Papu i članove Rimske kurije
Crkva Vjera

Žeđ za Bogom – tema je duhovnih vježbi za Papu i članove Rimske kurije

Papa Franjo je pastir i otac koji nam proročkom snagom svojih gestâ i svojih riječi, svojom jednostavnom i jasnom komunikacijom, vraća svježinu evanđelja – istaknuo je portugalski svećenik José Tolentino de Mendonça, pozvan voditi duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije, koje će se održati od 18. do 23. veljače u Domu „Božanskoga Učitelja“ u Aricci, nedaleko od Rima.

Hrabrost pape Franje

U razgovoru za Vatican News, pater Tolentino, 53-godišnji međunarodno poznati teolog, pjesnik i pisac, istaknuo je hrabrost pape Franje; njegovu – kako je rekao – proročku hrabrost koja dotiče sve ljude i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. On je doista veliko svjedočanstvo Duha Svetoga u Crkvi i u svijetu našega vremena – kazao je teolog.

Razmatranja će biti usredotočena na temu žeđi

Pater Tolentino, aktualni zamjenik rektora Katoličkoga sveučilišta u Lisabonu i konzultor Papinskoga vijeća za kulturu, kazao je da je Papin poziv prihvatio u poniznosti jer – kako je rekao – samo sam jednostavni svećenik; a s tim se izazovom suočava u duhu služenja Crkvi i Svetom Ocu. U svojim će razmatranjima govoriti o žeđi, a njihovi naslovi glase: „Učenici čuđenja“, „Primijetio sam da sam žedan“, „Ta nevažna žeđ“, „Žeđ za Isusom“, „Suze pripovijedaju o žeđi“, „Piti iz vlastite žeđi“, „Oblici želje“, „Slušati žeđ periferijâ“, i „Blaženstvo žeđi“.

I Isus je rekao: „Žedan sam“

Ljudsko je srce neiscrpni spremnik žeđi – kazao je pater Tolentino – Svako je ljudsko biće žedno. Žedno je ljubavi, priznanja, odnosa, dostojanstva, dijaloga, žedno je susreta, žedno je ljudskosti i vrlo je žedno Boga. Među posljednjim su Isusovim riječima na križu bile upravo te riječi: „Žedan sam“. A to je i dalje vapaj koji Isus povjerava svojoj Crkvi. Isus traži od Crkve da bude sudionica te žeđi za Bogom i čovjekom. Riječ je – po mišljenju patra Tolentina – o žeđi koju prije svega treba otkriti kako bi se shvatilo tko ju može utažiti.

Kršćani trebaju biti lokomotiva društva

U tom je kontekstu portugalski teolog podsjetio kako papa Franjo traži da se sjetimo žeđi ljudskoga roda, duhovne, moralne, i materijalne žeđi; da se iz dubine srca sjetimo svoje siromašne braće i sestara, ne odbacujući nikoga, ne odustajući ni od koga, ne ostavljajući nikoga iza sebe. Kršćani trebaju biti proročka lokomotiva društva u kojemu žive, a to se može vidjeti po etičkoj kvaliteti našega života, posebice u suzbijanju siromaštva i u pozornosti prema siromašnima – istaknuo je pater Tolentino.

Izvor: radiovatican.va

Foto: porto.pt

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.