Vjera Crkva Žeđ za Bogom – tema je duhovnih vježbi za Papu i članove Rimske kurije
Crkva Vjera

Žeđ za Bogom – tema je duhovnih vježbi za Papu i članove Rimske kurije

Papa Franjo je pastir i otac koji nam proročkom snagom svojih gestâ i svojih riječi, svojom jednostavnom i jasnom komunikacijom, vraća svježinu evanđelja – istaknuo je portugalski svećenik José Tolentino de Mendonça, pozvan voditi duhovne vježbe za Papu i članove Rimske kurije, koje će se održati od 18. do 23. veljače u Domu „Božanskoga Učitelja“ u Aricci, nedaleko od Rima.

Hrabrost pape Franje

U razgovoru za Vatican News, pater Tolentino, 53-godišnji međunarodno poznati teolog, pjesnik i pisac, istaknuo je hrabrost pape Franje; njegovu – kako je rekao – proročku hrabrost koja dotiče sve ljude i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. On je doista veliko svjedočanstvo Duha Svetoga u Crkvi i u svijetu našega vremena – kazao je teolog.

Razmatranja će biti usredotočena na temu žeđi

Pater Tolentino, aktualni zamjenik rektora Katoličkoga sveučilišta u Lisabonu i konzultor Papinskoga vijeća za kulturu, kazao je da je Papin poziv prihvatio u poniznosti jer – kako je rekao – samo sam jednostavni svećenik; a s tim se izazovom suočava u duhu služenja Crkvi i Svetom Ocu. U svojim će razmatranjima govoriti o žeđi, a njihovi naslovi glase: „Učenici čuđenja“, „Primijetio sam da sam žedan“, „Ta nevažna žeđ“, „Žeđ za Isusom“, „Suze pripovijedaju o žeđi“, „Piti iz vlastite žeđi“, „Oblici želje“, „Slušati žeđ periferijâ“, i „Blaženstvo žeđi“.

I Isus je rekao: „Žedan sam“

Ljudsko je srce neiscrpni spremnik žeđi – kazao je pater Tolentino – Svako je ljudsko biće žedno. Žedno je ljubavi, priznanja, odnosa, dostojanstva, dijaloga, žedno je susreta, žedno je ljudskosti i vrlo je žedno Boga. Među posljednjim su Isusovim riječima na križu bile upravo te riječi: „Žedan sam“. A to je i dalje vapaj koji Isus povjerava svojoj Crkvi. Isus traži od Crkve da bude sudionica te žeđi za Bogom i čovjekom. Riječ je – po mišljenju patra Tolentina – o žeđi koju prije svega treba otkriti kako bi se shvatilo tko ju može utažiti.

Kršćani trebaju biti lokomotiva društva

U tom je kontekstu portugalski teolog podsjetio kako papa Franjo traži da se sjetimo žeđi ljudskoga roda, duhovne, moralne, i materijalne žeđi; da se iz dubine srca sjetimo svoje siromašne braće i sestara, ne odbacujući nikoga, ne odustajući ni od koga, ne ostavljajući nikoga iza sebe. Kršćani trebaju biti proročka lokomotiva društva u kojemu žive, a to se može vidjeti po etičkoj kvaliteti našega života, posebice u suzbijanju siromaštva i u pozornosti prema siromašnima – istaknuo je pater Tolentino.

Izvor: radiovatican.va

Foto: porto.pt

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.