Vjera Crkva Završena restauracija Isusova groba
Crkva Vjera

Završena restauracija Isusova groba

Grob u kome je sahranjen Isus Krist otkriven je na ceremoniji u Bazilici Svetog groba u Jeruzalemu, posle devet meseci restauracije vrijedne 3.4 milona dolara.

Ovo nije samo poklon Svetoj zemlji, to je poklon celom svijetu“, rekao je jerusalimski pravoslavni patrijarh Teofil III obraćajući se prisutnima među kojima su bili vjerodostojnici različitih kršćanskih vjeroispovijesti kao i grčki premijer Aleksis Cipras.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspešno je okončao radove na restauraciji edikula – reč izvedena iz latinskog termina “aedecule“, što znači “mala kuća“. Konstrukcija od mermera i krečnjaka se nalazi u centru Bazilike koja je izgrađena u 12. stoljeću a na ostacima crkve iz 4. stoljeća.

Obnova grobnice je bila neophodna jer je godinama bila izložena dejstvu  vlage i dima. Radove je vršio Nacionalni tehnički insitutut iz Atine počevši od svibnja  2016. godine.  Za devet mjeseci  „mala kuća“ je demontirana, očišćena i restaurirana te sad ponovo ima originalnu boju mermera. U listopadu 2016. godine se dogodio povijesni trenutak kada je mermerna ploča koja pokriva grob bila uklonjena na tri dana. Poslednji put su ljudi došli do srca najsvetijeg mesta kršćanstva 1810. godine, prilikom restauracija crkve nakon požara. Na zidu edikula je načinjen prozor kako bi se hodočasnicima omogućilo da vide goli kamen stare pećine u koju je bio položen Isus. Uklonjena je i gvozdena konstrukcija koja je narušavala estetiku same građevine a koju su britanske vlasti postavile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima fasade pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost same građevine koja je poslednji put obnovljena pre više od 200 godina.

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio najveći dio sredstava za obnovu je saopštio da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa. Radove su finansirale i grčko-pravoslavna, franjevačka i jermenska crkva a čiji predstavnici ujedno i prebivaju i vrše službu u Bazilici a deo sredstava je prikupljen preko javnih i privatnih donacija.

Sveti grob je svečano otvoren 21. ožujka 2017.godine

Uredio: prof. dr. sc. med. Robert Semnic

Izvor: reuters.com; B92

Foto: tulsaeohsj.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.