Karmel Iz života Karmelskog Reda Zavjeti S. M. Estere – ljubavna priča između Boga i čovjeka
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Zavjeti S. M. Estere – ljubavna priča između Boga i čovjeka

O. Jakov Kuharić, OCD, predslavio je na spomendan Majke Dobrog Savjeta, u utorak 26. travnja 2016. godine, euharistiju i obred prvog zavjetovanja bosonoge karmelićanke s. M. Estere od Otajstvene Ljubavi (Ksenije Marinković) u Karmelu-Brezovica. Na početku misnoga slavlja povjerio je Majci Dobroga Savjeta redovnički hod po evanđeoskim savjetima s. M. Estere. Uz o. Jakova kao suslavitelji bili su dr. Stjepan Sirovec, subsidijar župe Sveti Križ-Začretje, don Stjepan Bolkovac, SDB, ravnatelj salezijanaca na zagrebačkoj Knežiji, preč. Ivan Topoljnjak, novozagrebački dekan i župnik u Savskom Gaju, vlč. Zlatko Pavetić, župnik župe Sveti Križ-Začretje, prof. dr. o. Dario Tokić, OCD, magistar karmelićanskih bogoslova, vlč. Josip Đurin, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati, te bogoslovi karmelićani br. Ivan Živković i br. Danijel Marija Katančić. Misnom slavlju  prisustvovala je i Esterina najbliža rodbina, te prijatelji i znanci iz Splita i Zagreba.

„Zašto ljudi čine ono što danas čini s. M. Estera – zavjetuju nešto što čisto ljudski gledano doživljavamo kao ograničenje naše slobode, ograničenje pristupa dobrim stvarima koje čine život vrijednim življenja, koje možemo uživati bez povrede Božjeg zakona?“, upitao je na početku nadahnute homilije o. Kuharić. Rješenje te zagonetke može se pronaći samo udubljivanjem u bit duhovnog poziva, koju čini „otkriće koliko me Bog ljubi, da mi se u Kristu potpuno darovao, i želja da mu uzvratim na isti način: da na njegovo potpuno sebedarje uzvratim potpunim darom sebe njemu.“

O. Jakov je naglasio da se ne radi o darivanju nečega što imam, posjedujem, već o daru onoga što jesam – daru sebe, jer to je zakon „ljubavi koja se plaća samo ljubavlju“, prema nauku sv. Ivana od Križa. A zavjeti su samo sredstvo za ostvarivanje takvog potpunog sebedarja. „Zato je svaki poziv ljubavna priča, koja se razvija kroz međuigru Božjeg poziva i čovjekovog odaziva. Bog poziva ‘od jutra do mraka’, no mora biti odgovora, i trajnog odgovaranja, da bi bilo ljubavnog odnosa, i priče.“

Propovjednik je potom govorio o ljubavnoj priči u kojoj je Gospodin jednog dana u gradu Splitu pokucao na vrata srca djevojke koja se tada još zvala Ksenija, što znači „gostoljubiva“. Ona mu je gostoljubivo otvorila, on je ušao, i od Ksenije je postala s. Estera. Njezino novo ime upućuje na starozavjetnu kraljicu Esteru, koja je spasila svoj židovski narod od istrebljenja snagom vjere, posta i molitve: „Dođi u pomoć meni koja sam sama i nemam nego tebe, o Gospodine!“ (Est 4, 17k-l). „Nemati ništa osim Boga – to je i ideal i bogatstvo Karmela,“ rekao je propovjednik.

Zatim je pojasnio da to znači ostati pred Bogom praznih ruku, poput sv. Male Terezije. To nije lako, jer podrazumijeva prihvaćanje vlastite slabosti, ranjivosti, nedoraslosti, nemanja kontrole nad stvarima. Podrazumijeva i da „dopustimo Bogu da nas voli bez da smo mi to ičime zaslužili.“ Tek je to pravo zavjetovanje: to znači prihvatiti zavjete iznutra (svoje radikalno siromaštvo, ovisnost…), prihvatiti da oni prodru u najdublju nutrinu moga bića, i da me tu promijene.

Misno slavlje su svojim lijepim pjevanjem obogatile čuvarice svetišta, sestre karmelićanke, uz svečanu orguljsku pratnju s. M. Bonite Kovačić, OCD. Nakon misnog slavlja o. Dario Tokić zahvalio je svima na sudjelovanju u slavlju, a o. Jakov Kuharić preporučio je sebe i sve prisutne u molitvu s. M. Estere, čiji su zavjeti dar Crkvi, i u molitvu sestara koje nose pred Lice Božje sve one koje im je Gospodin povjerio.

Čestitanje nakon misnog slavlja, fotografiranje i obiteljski objed, kao i bratsko i prijateljsko druženje i izmjena darova umnožili su radost i polet srca za novo: biti s Gospodinom i svjedočiti njegovu besplatnu ljubav.

S. M. Estera rođena je Splićanka. U Splitu je živjela i radila. U srednjoj školi stekla je zvanje kozmetičara. Zaposlila se i 15 godina radila administrativne poslove u jednoj trgovini. Živjela je životom mladih svoga vremena, i životom prosječnih vjernika. Susret s Gospodinom promijenio je njezin životni put. 9. veljače 2013. ulazi u Stepinčev Karmel-Brezovica. Nakon postulature, na Josipovo, 19. ožujka 2014. godine, prima karmelsko redovničko odijelo, a 26. travnja 2016. godine polaže svoje prve redovničke zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti, i predaje svoj život Gospodinu za život mnogih.

Izvor: karmel.hr

Foto: karmel.hr

Tagovi

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.