Vjera Crkva Zašto samo princeza Šarlin sme da nosi belo tokom posete papi?
Crkva Vjera

Zašto samo princeza Šarlin sme da nosi belo tokom posete papi?

Trenutno samo nekoliko žena u svetu sme da nosi odeću bele boje tokom posete papi, uključujući suprugu Alberta II, kneza od Monaka. U čemu je tajna?

Tradicija zvana le privilége du blanc na francuskom jeziku ili il privilegio del biacno na italijanskom, rezervisana je samo za katoličke kraljice i princeze, a vezuje se za važne događaje poput privatnih poseta, kanonizacija, beatifikacija i specijalnih misa.

Prema protokolu, sve ostale dame moraju da nose crnu odeću ili crni veo preko glave. Prva dama SAD Mišel Obama takođe je sledila ovo pravilo kada se 2009. godine pridružila svom suprugu Baraku Obami u poseti pape Benedikta XVI.

Tradicija nošenja belog je rezervisana isključivo za vladarke koje nose titulu najviših katoličkih monarha (Most Catholic Majesty ili Rex Catholicissimus), a trenutno samo sedam dama na svetu ima tu privilegiju – Sofija od Grčke (bivša kraljica Španije), Paola – kraljica Belgije, Marija Tereza – velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda – kraljica Belgije, Leticija – kraljica Španije, Marina – princeza Napulja i, naravno, pinceza Šarlin.

Izvor: b92.net

Foto: Palais Princier de Monaco – Prince’s Palace of Monaco

Uredio: Nikola Knezi

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.