Vjera Papa govori Započnite novo razdoblje u kršćanskoj povijesti Srednjoafričke Republike
Papa govori Vjera

Započnite novo razdoblje u kršćanskoj povijesti Srednjoafričke Republike

Neka kršćani u Srednjoafričkoj Republici budu tvorci ljudske i duhovne obnove, nadilazeći sumnjičavost, nasilje i instinkt za uništavanjem koji je označio posljednje godine te afričke države – želja je papa Franje, koju je izrazio u homiliji na završnoj misi, na stadionu Barthélémy Boganda u Banguiju.

Unatoč teškim vremenima, potrebno je odlučivati s hrabrošću, imati obnovljeni misijski žar i prijeći na drugu obalu, to jest Gospodinu, koji nam daruje spasenje i vječni život – rekao je Papa, napominjući da se iskušenja i patnje mogu smatrati prigodama koje otvaraju put novoj budućnosti.

Na blagdan sv. Andrije apostola, koji nije „ni trenutka“ oklijevao da sve ostavi i s Petrom slijedi Isusa, Papa je istaknuo da glas tih vjesnika evanđelja danas odzvanja „više nego ikad“ u Srednjoafričkoj Republici, pozivajući na ustrajnost u misiji, koja – kako je rekao – treba nove glasnike, još brojnije, još velikodušnije, još radosnije i još svetije. Svi smo mi pozvani biti glasnici koje naša braća i sestre svake rase, religije i kulture čekaju, često to ni ne znajući.

Riječ valja navijestiti i slušati kako bi shvatili da „druga obala“, odnosno život vječni, „nije iluzija“ ili „bijeg od svijeta“, nego snažna stvarnost koja nas „obvezuje da ustrajemo u vjeri i ljubavi“. Ali ona preobražava i naš sadašnji život i svijet. Zbog toga, zahvalimo Gospodinu na njegovoj prisutnosti i snazi koju nam svakodnevno daje – potaknuo je Sveti Otac, nastavljajući:

Zahvalimo mu na ljubavi koja blista u našim obiteljima i zajednicama, koje ponekad nagrđuje bijeda, nasilje koje nas okužuje ili strah za sutrašnjicu; zahvalimo na hrabrosti koju nam daje da stvaramo sveze prijateljstva i vodimo dijalog s onima koji su drukčiji od nas, opraštamo dužnicima, zalažemo se u izgradnju pravednije društva u kojem nitko nije napušten.

Papa je zatim istaknuo da svaki krštenik treba stalno raskidati s onim što je u njemu još ostalo od staroga čovjeka, grješnika koji je „uvijek spreman probuditi se na zov demona“ i koji je na djelu u našem svijetu i vremenu ispunjenom sukobima, mržnjom i ratovima. Stoga je poželio da Jubilej milosrđa, upravo započet u Srednjoafričkoj Republici, bude prigoda da od Gospodina molimo oprost zbog brojnih opiranja i sporosti u svjedočenju evanđelja.

Vi – rekao je papa Franjo okupljenima – trebate iznad svega gledati prema budućnosti i, osnaženi već prijeđenim putom, nepokolebljivo odlučiti da ostvarite novo razdoblje u kršćanskoj povijesti vaše zemlje; odnosno – kako im je rekao – zaputiti se prema novih horizontima, izvesti na pučinu, u duboke vode.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.