Vjera Papa govori Započnite novo razdoblje u kršćanskoj povijesti Srednjoafričke Republike
Papa govori Vjera

Započnite novo razdoblje u kršćanskoj povijesti Srednjoafričke Republike

Neka kršćani u Srednjoafričkoj Republici budu tvorci ljudske i duhovne obnove, nadilazeći sumnjičavost, nasilje i instinkt za uništavanjem koji je označio posljednje godine te afričke države – želja je papa Franje, koju je izrazio u homiliji na završnoj misi, na stadionu Barthélémy Boganda u Banguiju.

Unatoč teškim vremenima, potrebno je odlučivati s hrabrošću, imati obnovljeni misijski žar i prijeći na drugu obalu, to jest Gospodinu, koji nam daruje spasenje i vječni život – rekao je Papa, napominjući da se iskušenja i patnje mogu smatrati prigodama koje otvaraju put novoj budućnosti.

Na blagdan sv. Andrije apostola, koji nije „ni trenutka“ oklijevao da sve ostavi i s Petrom slijedi Isusa, Papa je istaknuo da glas tih vjesnika evanđelja danas odzvanja „više nego ikad“ u Srednjoafričkoj Republici, pozivajući na ustrajnost u misiji, koja – kako je rekao – treba nove glasnike, još brojnije, još velikodušnije, još radosnije i još svetije. Svi smo mi pozvani biti glasnici koje naša braća i sestre svake rase, religije i kulture čekaju, često to ni ne znajući.

Riječ valja navijestiti i slušati kako bi shvatili da „druga obala“, odnosno život vječni, „nije iluzija“ ili „bijeg od svijeta“, nego snažna stvarnost koja nas „obvezuje da ustrajemo u vjeri i ljubavi“. Ali ona preobražava i naš sadašnji život i svijet. Zbog toga, zahvalimo Gospodinu na njegovoj prisutnosti i snazi koju nam svakodnevno daje – potaknuo je Sveti Otac, nastavljajući:

Zahvalimo mu na ljubavi koja blista u našim obiteljima i zajednicama, koje ponekad nagrđuje bijeda, nasilje koje nas okužuje ili strah za sutrašnjicu; zahvalimo na hrabrosti koju nam daje da stvaramo sveze prijateljstva i vodimo dijalog s onima koji su drukčiji od nas, opraštamo dužnicima, zalažemo se u izgradnju pravednije društva u kojem nitko nije napušten.

Papa je zatim istaknuo da svaki krštenik treba stalno raskidati s onim što je u njemu još ostalo od staroga čovjeka, grješnika koji je „uvijek spreman probuditi se na zov demona“ i koji je na djelu u našem svijetu i vremenu ispunjenom sukobima, mržnjom i ratovima. Stoga je poželio da Jubilej milosrđa, upravo započet u Srednjoafričkoj Republici, bude prigoda da od Gospodina molimo oprost zbog brojnih opiranja i sporosti u svjedočenju evanđelja.

Vi – rekao je papa Franjo okupljenima – trebate iznad svega gledati prema budućnosti i, osnaženi već prijeđenim putom, nepokolebljivo odlučiti da ostvarite novo razdoblje u kršćanskoj povijesti vaše zemlje; odnosno – kako im je rekao – zaputiti se prema novih horizontima, izvesti na pučinu, u duboke vode.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.