Vjera Papa govori Zajednička katoličko-luteranska izjava
Papa govori Vjera

Zajednička katoličko-luteranska izjava

Tijekom jučerašnje ekumenske molitve u luteranskoj katedrali u Lundu papa Franjo i biskup Munib Yunana, predsjednik Luteranskoga svjetskog saveza, potpisali su zajedničku Izjavu. „Ostanite u meni i ja ću ostati u vama. Kao što mladica ne može sama od sebe, ako ne ostane na trsu, roditi roda, tako ni vi, ako ne ostanete u meni“ (Iv 15,4).

Ovom zajedničkom izjavom zahvaljujemo Bogu za ovaj trenutak zajedničke molitve u katedrali u Lundu, kojom započinjemo komemorativnu godinu petstote obljetnice reformacije, i za pedeset godina trajnoga i plodonosna ekumenskog dijaloga između katolika i luterana, jer nam je pomogao nadvisiti mnoge razlike i uzajamna nepovjerenja, više nismo stranci jedni drugima. Dapače, shvatili smo da je ono što nas ujedinjuje veće od onoga što nas dijeli – piše u zajedničkoj Izjavi potpisanoj i katedrali u Lundu.

Od sukoba do zajedništva

Dok zahvaljujemo za duhovne i teološke plodove reformacije, priznajemo i oplakujemo pred Kristom činjenicu da su luterani i katolici ranili vidljivo jedinstvo Crkve. Svjesni smo da su predrasude i sukobi pratili teološke razlike i da je religija bila rabljena u političke svrhe. Vjera u Isusa Krista i naše krštenje zahtijevaju svakodnevno obraćenje i odbacivanje nesuglasica i povijesnih sukoba. Ne možemo promijeniti prošlost, ali se mogu preobraziti sjećanja i njihovi načini. Zato molimo za iscjeljenje rana i pamćenja koja zatamnjuju naše uzajamno gledanje. Odlučno odbacujemo svaki oblik mržnje i nasilja, poglavito kad se opravdavaju religijom. Danas pak slušamo Božju zapovijed da otklonimo svako sporenje, a po milosti smo božjoj oslobođeni za hod prema zajedništvu, na koje nas Bog neprestano zove – istaknuto je u Izjavi.

Zauzimanje za zajedničko svjedočenje

U Izjavi se napominje da odnosi između katolika i luterana utječu na svjedočenje evanđelja, stoga se potiče na jačanje zajedništva ukorijenjenoga u krštenju, da se uklone zaostale prepreka na putu potpunoga jedinstva. Krist želi da budemo jedno, tako da svijet može vjerovati (usp. Iv 17,21).

Spominjući brojne bračne parove koji ne mogu sudjelovati na euharistijskoj gozbi, očitovano im je suosjećanje, jer ne mogu za euharistijskim stolom dijeliti Božju otkupljujuću prisutnost. Priznajemo svoju zajedničku pastoralnu odgovornost da odgovorimo na duhovnu žeđu i glad našega puka da bude ujedinjen u Kristu. Žarko želimo da zacijeli rana u tijelu Kristovu. To je cilj naših ekumenskih napora, koje želimo povećati, također obnavljajući privrženost teološkom dijalogu – piše u Izjavi, a potom slijedi poticaj na molitvu da katolici i luterani znaju zajedno svjedočiti evanđelje Isusa Krista.

Apel katolicima i luteranima

Bog nas zove da budemo blizu onima koji žude za dostojanstvom, pravdom, mirom i pomirbom. Svoje glasove danas dižemo da prestane nasilje i ekstremizam, koji pogađa mnoge zemlje, zajednice i bezbrojne kršćane. Potičemo katolike i luterane da zajedno rade na prihvatu stranaca, da izađu u susret onima koji zbog rata i progonâ bježe od svojih domova, te da brane prava izbjeglica i azilanata.

Potičemo sve luteranske i katoličke župe i zajednice na hrabrost i kreativnost, da se s nadom suoče s izazovima koji nas očekuju. Božanski dar jedinstva upravljat će našom suradnjom i ojačat će našu solidarnost. S vjerom u Krista, moleći zajedno, slušajući jedni druge, živeći Kristovu ljubav u našim odnosima, otvaramo se sili Trojedinoga Boga. Svjedočeći Krista i u Njemu ukorijenjeni obnavljamo svoju odlučnost da ćemo biti vjerni glasnici beskrajne Božje ljubavi prema čovječanstvu – stoji u zaključku Izjave.

Izvor: radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.