Vjera Meditacije Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada?!
Meditacije Vjera

Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada?!

U današnje vrijeme mnogo se govori o karakteru, naravi ljudi. Kaže se: muško bez karaktera, vjernici bez karaktera, studenti bez karaktera, … Pa, jesmo li svi bez karaktera?! U pitanju je možda jedna vrsta hrabrosti. Muško je bez karaktera ako ne zna osvojiti ženu koju voli; vjernici ako nisu čvrsti, postojani u vjeri; studenti, mladi ako se ne bore za svoju budućnost. A ustvari nam nedostaje hrabrosti, u strahu smo.

Nismo svi jednaki. Neki su hrabriji, neki plašljiviji. No, to ne znači da su jedni bolji, a drugi lošiji. Hrabri mogu biti oholi, drski i bezobrazni, a plašljiviji ponizni, umjereniji. Idealno bi bilo naći sredinu. Ali teško je. Cijeli život se izgrađujemo, mijenjamo. A prigovori „sa strane“ nam mogu u tome dosta i pomoći. Nije svaka kritika loša – ona nam može pomoći da postanemo bolja osoba. Kritike bismo trebali saslušati, razmotriti, pa ako procjenimo da su „na mjestu“ – i usvojiti. Primjeniti savjete na svoj život i poboljšati ga.

Kritika će uvijek biti, cijeli život. U tim situacijama i mi bismo se trebali pokazati. Pametno ih iskoristiti. Ne bojati se mijenjati se, boriti, napredovati. Biti ponizni, ali sa svojim stavom. Svi imamo pravo na svoje mišljenje. Pa i izreći ono što nam stoji na srcu, duši. No, učiti se i umjerenosti.

Što je onda taj karakter? On određuje naše reagiranje u određenim situacijama. Jedni misle da je urođen, nasljedan. Drugi da je plod odgoja, okoline, obitelji, ljudi oko nas. No, čovjek je sve po malo. Dok smo živi možemo se mijenjati. Na karakter utiču i nutrina i vanjština. Duhovni rast nas mijenja iznutra. Što smo zreliji u vjeri bit ćemo blaži, ponizniji, smireniji, umjereniji. Neophodan je rad na sebi kroz cijeli život. Sa zrelošću, mudrošću imat ćemo ispravnije ponašanje, ispravnije odluke, postupke.

I drugima možemo pomoći da budu bolji. Bratska opomena je veoma važna. Savjet, kritika. Jer, Bog djeluje preko nas. Vjerojatno da će upravo naša opomena, savjet, kritika pomoći drugome u duhovnom rastu, u izgrađivanju. Ne bojmo se ukazati drugima na pogreške. Bog preko nas djeluje i govori drugima.

Mišljenja sam da se svatko može promjeniti. Kroz, prije svega duhovni rad na sebi, postat ćemo bolje osobe. Nemojmo odmah nekoga „otjerati“ od sebe ako nam se čini „nezgodan“. U redu je udaljiti se od nekoga ko spriječava u datom trenutku naše posvećenje – ako u prisustvu neke osobe i mi sami postajemo nervozni, srditi. Ali prije nego se udaljimo razmislimo jesmo li ikada porazgovarali sa tom osobom; saznali šta je muči, uistinu je upoznali; jesmo li je posavjetovali, pomogli da duhovno sazri, riješi probleme, nedoumice!?!

Ako želi, svatko se može promjeniti. Karakter se može ublažiti ili očvrsnuti. Kroz duhovni rast sve je moguće. I vuk će promjeniti i dlaku, ali i ćud.

Piše:Jelena Pinter

Photo: www.pixbay.com

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.