Vjera Crkva Vjera nije izlaz za bijeg od problema u životu, nego oslonac
Crkva Vjera

Vjera nije izlaz za bijeg od problema u životu, nego oslonac

I believe that the media should be very clear, very transparent, and not fall prey -- without offence, please -- to the sickness of coprophilia, says Pope Francis. The pontiff is seen here at St. Peter's Basilica in November.

Sigurnost protiv brodoloma za Crkvu je vjera u Krista, a ne sposobnost njezinih ljudi. Vjera nije izlaz za bijeg od problemâ u životu, nego je oslonac na putu i daje mu smisao – podsjetio je na to papa Franjo u današnjem podnevnom nagovoru, komentirajući odlomak Matejeva Evanđelja iz današnje liturgije.

Riječ je o događaju kada Isus hoda po moru idući prema lađi u kojoj su bili njegovi učenici. Lađu usred mora iznenada je pogodio protivan vjetar, a učenici, ugledavši Isusa kako hodi po moru, prestrašeni pomisliše da je on utvara. Ali on ih je odmah ohrabrio: „Hrabro samo! Ja sam! Ne bojte se!“. Tada je i Petar poželio doći do Isusa po vodi, ali u trenutku kada se prestrašio vjetra počeo je tonuti zazivajući Isusa: ‘Gospodine, spasi me!’

Događaj je to – rekao je papa Franjo – koji nas potiče da razmislimo o svojoj vjeri, i kao pojedinci, i kao crkvena zajednica, a i o vjeri svih nas nazočnih danas na Trgu svetoga Petra. Lađa je život svakoga od nas, ali i život Crkve koja se suočava s teškoćama i kušnjama. Tako su – prema Papinim riječima – Petrov zaziv: ‘Gospodine, zapovjedi mi da dođem k tebi po vodi!’ i njegov vapaj: ‘Gospodine, spasi me!’ slični našoj želji da osjetimo Gospodinovu blizinu, ali i strahu i tjeskobi koji nas prate u najtežim trenutcima našega života, kao i života naših zajednica, obilježenoga nutarnjim slabostima i vanjskim teškoćama.

Petru nije bila dostatna sigurna Isusova riječ, koja je bila poput užeta za koje se može uhvatiti, a to se može dogoditi i nama – napomenuo je Papa. Kada se ne uhvatimo za Gospodinovu riječ nego, kako bismo imali veću sigurnost, tražimo horoskop i gatare, počinjemo tonuti. Vjera u Gospodina i u njegovu riječ ne znači imati lagan i miran život, nego nam vjera daje sigurnost u jednu Nazočnost, u nazočnost Isusa koji nas potiče da prebrodimo životne oluje; ona je sigurnost ruke koja nas hvata kako bi nam pomogla suočiti se s teškoćama, pokazujući nam put i kada je mračno – istaknuo je papa Franjo.

Taj je događaj prekrasan prikaz stvarnosti Crkve svih vremena – primijetio je Sveti Otac te objasnio – ona je lađa koja se na svojemu putu treba suočiti i s protivnim vjetrovima i olujama. Ali, ono što ju spašava nisu hrabrost i kvalitete njezinih ljudi; sigurnost protiv brodoloma je vjera u Krista i u njegovu riječ – istaknuo je Papa. U toj smo lađi sigurni – dodao je – unatoč našim nevoljama i slabostima, i to posebice kada na koljenima kažemo Gospodinu: ‘Uistinu, ti si Sin Božji!’. Kako je lijepo reći to Isusu – istaknuo je papa Franjo te pozvao nazočne vjernike da svi zajedno to glasno ponove. Na kraju je zazvao Djevicu Mariju da nam pomogne ostati u lađi Crkve, izbjegavajući iskušenje da se popnemo na zadivljujuća, ali nesigurna plovila ideologijâ, modâ i propagandnih parolâ.

Preuzeto: Radio Vatikan

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.