Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec o svetom Stjepanu, prvomučeniku
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec o svetom Stjepanu, prvomučeniku

Po njemu slijedi Sveti Stjepan, prvi mučenik Gospoda Boga“, pjeva danas raspjevana crkva u našoj božićnoj himni. Crkva odijeva crveno ruho. Svjedočku boju mučeništva. Stjepan – đakon jeruzalemske crkve, ranjen kamenjem mržnje u dolini cedronskog potoka, viče k nebu: “Bože, ne uzmi im ovo za grijeh!” Te je riječi čuo mladi student teologije u Jeruzalemu, Savao. Jako su mu se zabole u srce. Te su riječi praštanja bile njemu ubačene u srce, u kome su sazrele do Savlovog obraćenja.

Božić po rođenju Kristovom, blagdanu mira, a Štefanje po Stjepanovoj molitvi postaje blagdanom praštanja. Oprostiti može samo onaj koji u srcu ima Božju ljubav. Takvo praštanje je svjedočko, ono je sjeme koje se sazrelo do obraćenja.

Ljudi koji istinski ne praštaju onemogućuju obraćenje, i sebi samima i bližnjima.

Po njemu slijedi Sveti Stjepan.” Prvi je oprostio Isus Krist. Slijedivši njegov primjer, to čini i Stjepan praštanjem i poziva na obraćenje Savla, apostola naroda.

Mi si danas čestitamo Svetog Štefeka, ali i slijedimo njegov primjer. A vi, dragi Štefeki i Štefice, Stipani i Stjepanke, plačite od radosti što na nebu imate tako silnog zaštitnika! Slijedite njegov primjer. Očiju uprtih u nebo, u Presveto Trojstvo, ne bojte se živjeti Evanđelje Isusa Krista, makar vas i krvi stajalo. Takav je primjer silno potreban našoj djeci, bilo da su dobri, bilo da su zalutali. Dobri će biti još bolji, a zalutali će se vratiti. Svjedočka vjera u život po Kristovom Evanđelju obratit će krvnika u mirotvorca, mrzitelje u ljubitelje, neprijatelje u prijatelje. U ovom praštanju Bog je u naše srce stavio veliku silu i moć. Stavimo je u pamet, Bogu na slavu, ljudima na spasenje i moći ćemo mirne duše pjevati: “Na tom mladom ljetu veselimo se, Mladoga Kralja mi molimo!

Piše: o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske Mihetec, OCD

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: laudato.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.