Po njemu slijedi Sveti Stjepan, prvi mučenik Gospoda Boga“, pjeva danas raspjevana crkva u našoj božićnoj himni. Crkva odijeva crveno ruho. Svjedočku boju mučeništva. Stjepan – đakon jeruzalemske crkve, ranjen kamenjem mržnje u dolini cedronskog potoka, viče k nebu: “Bože, ne uzmi im ovo za grijeh!” Te je riječi čuo mladi student teologije u Jeruzalemu, Savao. Jako su mu se zabole u srce. Te su riječi praštanja bile njemu ubačene u srce, u kome su sazrele do Savlovog obraćenja.

Božić po rođenju Kristovom, blagdanu mira, a Štefanje po Stjepanovoj molitvi postaje blagdanom praštanja. Oprostiti može samo onaj koji u srcu ima Božju ljubav. Takvo praštanje je svjedočko, ono je sjeme koje se sazrelo do obraćenja.

Ljudi koji istinski ne praštaju onemogućuju obraćenje, i sebi samima i bližnjima.

Po njemu slijedi Sveti Stjepan.” Prvi je oprostio Isus Krist. Slijedivši njegov primjer, to čini i Stjepan praštanjem i poziva na obraćenje Savla, apostola naroda.

Mi si danas čestitamo Svetog Štefeka, ali i slijedimo njegov primjer. A vi, dragi Štefeki i Štefice, Stipani i Stjepanke, plačite od radosti što na nebu imate tako silnog zaštitnika! Slijedite njegov primjer. Očiju uprtih u nebo, u Presveto Trojstvo, ne bojte se živjeti Evanđelje Isusa Krista, makar vas i krvi stajalo. Takav je primjer silno potreban našoj djeci, bilo da su dobri, bilo da su zalutali. Dobri će biti još bolji, a zalutali će se vratiti. Svjedočka vjera u život po Kristovom Evanđelju obratit će krvnika u mirotvorca, mrzitelje u ljubitelje, neprijatelje u prijatelje. U ovom praštanju Bog je u naše srce stavio veliku silu i moć. Stavimo je u pamet, Bogu na slavu, ljudima na spasenje i moći ćemo mirne duše pjevati: “Na tom mladom ljetu veselimo se, Mladoga Kralja mi molimo!

Piše: o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske Mihetec, OCD

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: laudato.hr