Karmel Iz života Karmelskog Reda O. Vjenceslav Mihetec o sv. Marku
Iz života Karmelskog Reda Karmel

O. Vjenceslav Mihetec o sv. Marku

U drugom, najkraćem, najkonkretnijem i vjerojatno najstarijem Evanđelju opisano je u 14. poglavlju kako su ulovili Isusa u Getsemanskom vrtu. Potom piše: “Onda su ga ostavili svi njegovi učenici i pobjegli. A za njim je išao neki mladić ogrnut plahtom. I njega htjedoše uhvatiti, no on ostavi plahtu i gol pobježe. Vjeruje se da je ovdje Sv. Marko opisao sam sebe, te da je soba u kojoj su slavili pashalnu večeru bila vlasništvo njegove majke Marije. I kad se Petar na čudan način oslobodio iz jeruzalemske tamnice, Djela apostolska kažu: “… zaputi se kući Marije, majke Ivana nazvanog Marko. Ondje se mnogi bijahu sabrali i molili”.

Točnih podataka o životu Sv. Marka nemamo. Vjerojatno je rođen u Jeruzalemu u bogatijoj građanskoj obitelji, te je uz židovsko ime Ivan po ondašnjem običaju dobio ime Marko –rimsko. Apostol Barnaba mu je ujak i s njime ide na misijsko putovanje, pa sa Sv. Pavlom na Cipar i Malu Aziju.

Kasnije se Marko nalazi u Rimu uz Sv. Petra i na želju rimskih kršćana bilježi propovijedi Sv. Petra. Dobiva znak lava.

Stari crkveni povjesničar Euzebije piše da je Marko osnovao Crkvu u Aleksandriji. Prema predaji, u Aleksandriji je podnio mučeničku smrt. Mletački trgovci su 828. godine prenijeli njegovo tijelo u Veneciju. Tako je Sv. Marko postao zaštitnikom Serenissime, a lav simbol mletačke vlasti, koju su Hrvati krvavo osjetili. Preko starih grbova hrvatskih plemićkih obitelji Mlečani su stavljali grb Sv. Marka čak i u sjevernoj Hrvatskoj. Tako je naša najstarija zagrebačka crkva posvećena Sv. Marku. Ali, neka nas grb Sv. Marka ne pod­sjeća toliko na Serenissimu, već na Evanđelje po Marku. Uzmimo ga i danas u ruke, čitajmo, razmišljajmo i molimo. Po zagovoru i primjeru Sv. Marka budimo navjestitelji radosne vijesti – Isus je uskrsnuo!

Uz blagdan Markova blagoslivljala su se polja i usjevi. Jutarnja procesija s pjevanim litanijama Sviju Svetih, četiri Evanđelja na četiri strane svijeta, psalamski zazivi Suzdržavatelju Bogu da blagoslovi brazdu pluga, dade plodnost bačenom zrnu u zemlju, urod našim trsjima. Onda se na tu blagoslovljenu zemlju smjelo stati bosom nogom, jer je mogućnost prehlade blagoslovom bila uklonjena. I danas će se po našim crkvama moliti na te nakane.

Uzet ćemo danas u ruke Evanđelje po Marku i pohoditi našu najstariju crkvu u Zagrebu, crkvu Sv. Marka, u kojoj se vjekovima naše povijesti molilo za blagoslov drage nam domovine.

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA, Vjenceslav Mihetec, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: weedon.blogspot.com

Uredio: Nikola Knezi

 

 

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.