Karmel Iz života Karmelskog Reda O. Vjenceslav Mihetec: Sv. Klement, papa
Iz života Karmelskog Reda Karmel

O. Vjenceslav Mihetec: Sv. Klement, papa

Kad su sveta braća Ćiril i Metodije godine 867. stigli u Rim, nosili su sa sobom kao dragocjen dar relikvije Sv. Klementa, trećega nasljednika Sv. Petra na rimskoj biskupskoj stolici. Ćiril je na poluotoku Krimu našao ove relikvije. Najprije ih je prenio u Moravsku, zatim u Rim. U vječnom gradu postojala je  već od IV. stoljeća crkva posvećena Sv. Klementu. Tu su položili i njegove relikvije. Za Napoleonove opsade Rima te su se relikvije izgubile. Crkva Sv. Klementa spada u najzanimljivije crkve Rima.

Sigurno je, da je Sv. Klement pisao u Korint jedno veoma znamenito pismo kojim se trsi pomiriti različite stranke u korintskoj mladoj Crkvi. Stranačke borbe i raskol među kršćanima u Korintu bili su velika sablazan za sve kršćane. Svojim apostolskim ugledom Klement opominje vjernike Korinta na pomirenje i pokoru.

Kad je papa Klement pisao ovo pismo, u Rimu je već započelo progonstvo kršćana za cara Domicijana. 99. godine papa Klement je protjeran u progonstvo na Krim. Kazivanjem jedne kasnije nastale legende, morao je papa Klement raditi u jednom kamenolomu. Radnike je morila silna žeđ, koju nisu mogli ugasiti slanom morskom vodom. Klement im je na čudesan način otvorio izvor pitke vode. To je toliko razljutilo pogane da su ga utopili u moru. Po predaji to se trebalo dogoditi na današnji dan 101. godine.

Odmah je rimska Crkva počela štovati papu Klementa kao svetoga mučenika. Ime mu se spominje u rimskom misnom kanonu.

Poslušajmo Sv. papu Klementa: “Mudar čovjek neka ne kazuje svoju mudrost riječima, nego djelima. Ponizan neka ne svjedoči sam za sebe, već neka dade da drugi svjedoče za njega. Ako je netko pun vjere, sposoban u tumačenju, mudar u suđenju, izvrstan u dobrim djelima, toliko više neka bude ponizan. Blaženi smo ako zapovijedi Božje držimo u slozi i ljubavi. Onda će nam zbog ljubavi biti oprošteni grijesi.”

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – Jutarnje meditacije četvrtkom na Radio Sljemenu; Karmelska izdanja; Zagreb 2007.

Foto: wikipedia.org

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.