Kad su sveta braća Ćiril i Metodije godine 867. stigli u Rim, nosili su sa sobom kao dragocjen dar relikvije Sv. Klementa, trećega nasljednika Sv. Petra na rimskoj biskupskoj stolici. Ćiril je na poluotoku Krimu našao ove relikvije. Najprije ih je prenio u Moravsku, zatim u Rim. U vječnom gradu postojala je  već od IV. stoljeća crkva posvećena Sv. Klementu. Tu su položili i njegove relikvije. Za Napoleonove opsade Rima te su se relikvije izgubile. Crkva Sv. Klementa spada u najzanimljivije crkve Rima.

Sigurno je, da je Sv. Klement pisao u Korint jedno veoma znamenito pismo kojim se trsi pomiriti različite stranke u korintskoj mladoj Crkvi. Stranačke borbe i raskol među kršćanima u Korintu bili su velika sablazan za sve kršćane. Svojim apostolskim ugledom Klement opominje vjernike Korinta na pomirenje i pokoru.

Kad je papa Klement pisao ovo pismo, u Rimu je već započelo progonstvo kršćana za cara Domicijana. 99. godine papa Klement je protjeran u progonstvo na Krim. Kazivanjem jedne kasnije nastale legende, morao je papa Klement raditi u jednom kamenolomu. Radnike je morila silna žeđ, koju nisu mogli ugasiti slanom morskom vodom. Klement im je na čudesan način otvorio izvor pitke vode. To je toliko razljutilo pogane da su ga utopili u moru. Po predaji to se trebalo dogoditi na današnji dan 101. godine.

Odmah je rimska Crkva počela štovati papu Klementa kao svetoga mučenika. Ime mu se spominje u rimskom misnom kanonu.

Poslušajmo Sv. papu Klementa: “Mudar čovjek neka ne kazuje svoju mudrost riječima, nego djelima. Ponizan neka ne svjedoči sam za sebe, već neka dade da drugi svjedoče za njega. Ako je netko pun vjere, sposoban u tumačenju, mudar u suđenju, izvrstan u dobrim djelima, toliko više neka bude ponizan. Blaženi smo ako zapovijedi Božje držimo u slozi i ljubavi. Onda će nam zbog ljubavi biti oprošteni grijesi.”

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA – Jutarnje meditacije četvrtkom na Radio Sljemenu; Karmelska izdanja; Zagreb 2007.

Foto: wikipedia.org