Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec o sjedinjenju
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec o sjedinjenju

Sluga Božji o. Gerard nije napisao sustavnu pouku 0 molitvi. U propovijedima, nagovorima i drugim spisima ostavio je misli o molitvi iz kojih je razvidno da iznosi vlastita iskustva, da bilježi ono što kao karmelićanin molitelj doživljava. To su pozivi, poticaji i osobna svjedočanstva.

Školovao se u školi sv. Majke Terezije od Isusa i sv. Ivana od Križa, potvrdu nauka je nalazio u djelu sv. Terezije od Djeteta Isusa, a sve je to hranio pobožnošću prema Isusovom djetinjstvu pred likom Malog Praškog Isusa.

Svi ti sadržaji slijevali su se u njegovu dušu koju je čuvao u šutnji. Šutnja mu je omogućavala jasnu čujnost glasa Učitelja. Plod njegove duboke, gotovo opipljive šutnje bio je mir. Gotovo da je bilo nemoguće uznemiriti ga.

Ni buka koju je izazvao kamen u prozoru nije ga udaljila od Boga koji mu je govorio. Pripovijedao je sada pokojni o. Vilko: nekog dana listopada 1947., za večernjeg blagoslova, klečao je sluga Božji pred Svetootajstvom u crkvi. Bilo je to teško vrijeme za Crkvu. Partizanska era. Netko je bacio kamen izvana u prozor kod glavnog oltara pred kojim je o. Gerard klečao. Oko njega su se prosula stakalca prozorskog vitraja. O. Vilko je zadrhtao kod harmonija, ali, veli, o. Gerard se nije ni pomaknuo. Potpuno je ostao u molitvi miran pred Kraljem mira. S njime sjedinjen.

„Samo Boga za Boga želit’… Gledaj u moje oči u kojima
sja moja Božanstvena lipota. Gledaj u moje oči u kojima vidiš
savršenu lipotu svakog stvorenja neba i zemlje. Gledaj moje uši
koje su skupile sve lipe pisme koje su ikada ispisane, poje se
i pivaju. Ja sad ove izdajem da tebe razveselim. Slušaj moj
govor koji je lipši i ugodniji od ovih svijuh pisama. A moje
cilo je lice tako sjajno da se u njemu ukaziva svaki čas novih i
novih sto sjajnih sunaca. Gledaj kako se čiste u mom srcu srca.
Gledaj kako svako prljavo srce, kad ga izvadim iz mog srca,
postaje sjajno sunce.”

Potpuno je ostao u molitvi miran pred Kraljem mira, s njime sjedinjen. Snažno zagledan u svetootajstvenog Isusa; u njegove oči, uši, lice, srce. Sjedinjenje. Mir Božji kojim je bio obavijen i zaštićen. Taj mir nije mogao narušiti, niti ga iz „Prisutnosti” odmaknuti ni kamen s ulice, koji je oko njega prosuo obijena, sjajna stakalca prozorskog vitraja, iz kojih je još mističnije titrao plamen oltarskih svijeća. Koja simfonija nutarnjeg mira i vanjske buke! Sve ide na dobro onima koji Boga vole, poručuje nam sv. Pavao. Bilo je to neobjašnjivo uplašenom o. Vilku.

Što nam je od izloženog naučiti? Vidim da on molitvu doživljava kao ljestve po kojima se penje k Bogu, ali i po kojima se Bog spušta k nama. Knjiga Postanka u 28. poglavlju govori o Jakovljevom snu.

U snu patrijarh Jakov vidi ljestve pune anđela, a pored njih stoji Bog koji daje Jakovu obećanje. Anđeli k Bogu nose molitvu, a donose milost. Mistično iskustvo. Sluga Božji o. Gerard imao je takva iskustva. Jedno od njih je i događaj za vrijeme večernjice.

Tada on nije bio samo pred Bogom, već u Bogu. Ni buka koju je izazvao kamen u prozoru nije ga udaljila od Boga koji mu je govorio. Na jednom mjestu je rekao da je molitva „urastanje u nebo“.

Govorim u ovim člancima o „Školi molitve o. Gerarda”. Sve ovo dosad uočeno i zabilježeno govori o vjerničkom putu koji vodi k cilju. K sjedinjenju s Bogom.

O. Gerard ga je ostvario. Možemo li i mi? Moći ćemo budemo li marljivi učenici u ovoj školi molitve. Učeći u toj školi i ustrajno vježbajući naučeno, penjat ćemo se ljestvama koje su oslonjene na nebo. Penjati se nad sve ovozemaljsko k Bogu. Bog će se spuštati k nama. Snagom toga susreta moći ćemo zemlju, zadani nam svijet, pretvarati u nebo.

Pa i krhotine, kojima će nas neprijatelji Božji htjeti zaplašiti, širit će oko nas ljepotu, kao razbijena stakla somborskih vitraja.

“Dokle smo Tvoji, tko nam što može?”, pjeva pjesma. “Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove?”, pita se sv. Pavao. Sjedinjenjem smo u njegovom zagrljaju.

Kao “dojenče na grudima majke”, iskustvo je psalmiste. Primjerom svoga Bogu predanoga života, svjedočanstvom molitvenog urastanja —.. u Boga, sluga Božji o. Gerard i nas poziva da u ovom našem „danas budemo „njegov narod… njegova predraga svojina. Uzdajući se u njegov zagovor, putem molitve krenimo ususret Bogu.

Piše: o. Vjenceslav Mihetec OCD

Foto: Ivan Horvat

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.