Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec: Proštenjar, daruje drugome srce, srce u kojem ima mjesta za drugoga
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: Proštenjar, daruje drugome srce, srce u kojem ima mjesta za drugoga

Uz Bistričko proštenje koje u ovo doba i ovih dana buja, Zagreb i okolica hodočaste na Medvednicu Kraljici Hrvata. Na nedjelju potom Sv. Jakobu i Sv. Jani u Sanobor. Kraljici Hrvata se hodočasti u novije vrijeme, zadnjih šezdesetak godina, ali Sv. Jakobu i Sv. Jani imaju stoljećima utrte staze. Snažni su to proštenjarski punktovi. Pri Sv. Jakobu s jedne i s druge strane drage nam gore, a k Sv. Jani se išlo dragim malim cugom Samoborčekom, s važnog samoborskog kolodvora.

Tu je malo drugačije nego na Bistrici. To su pomalo i sajmena proštenja. Čega se sve tu nije moglo kupiti! Vani su raspoloženje stvarali verglaši koji su iz svojih šarenih kutija izvlačili upravo čudesne melodije, a svega za par novčića. Lončari su uz ozbiljnu robu, pehara medenica, lonaca, teglina, prodavali i male tičeke u koje se ulila voda, pa kad bi im se puhalo kroz rupicu na repu, dobivao se čaroban ptičji pjev. Bačvari i drvenari nudili bi također čarobne stvari za djecu. Kola sa dva konjića koji bi galopirali dok su se kola potezala za špagu. Drvene ptice koje bi snažno lupale krilima dok bi ih se guralo ispred sebe na štapiću.

Onda brojne pišćulje od vrbovog drva, žuto obojene i nacifrane, neopisivo lijepim vinjetama. Moguće je to bila naša pred-naiva. Bilo ih je u obliku obične frulice ili dvojnica, bilo u obliku tambure, ptica, a najzamamnije su bile one na štapovima s kojima se vraćalo kući opirući se o njih. Onda sve vrste tamburica, košarica, stolčića, drvenih žlica, kuhača. O Bože, kojeg li bogatstva i ljepote!

Onda licitari. Njihovi bijeli šatori vidjeli bi se iz daleka i davali strašno svečan ton cjelokupnom tom događaju.

Nema više tih čarobnih boja, koje su odsijevale s tih čisla, srčekov, svirc, bebic, konjekov većih i manjih. Kako su čarobno odsijevale zrake sunca s onih sitnih zrcalca na srčekima i na bebicama. A na svakom srcu bila je ceduljica s kojom simpatičnom porukom za svu vječnost. Tu se toči i gvirc. Gdje su i kako onda dolazili do leda, kad se o hladnjacima nije ni sanjalo. Razbijali bi ga sa posebnim kladivcima i stavljali u čaše, a onda ga zalijevali gvircom.

No stanimo kod srca. Licitarskog. Nisu ga kupovali samo dečki curama, već svaki bi dobio barem ono maleno. Tijesto ispečeno u kalupu oblika srca, obojeno crvenom bojom, nacifrano žutim i plavim šećernim trakicama, nitima, a u sredini zrcalce. Proštenjarski simbol. S proštenja se nije vraćalo bez dara. Srce je znak ljubavi. Svaki bi nešto dobio, to znači: svakome je oprošteno. Na proštenju dobri Bog u ispovijedi oprašta, a i čovjek, pokornik, kome je oprošteno svjedoči svoje raspoloženje proštenjarskim darom.

Čovjek, proštenjar, daruje drugome srce, srce u kojem ima mjesta za drugoga, i gle, obdareni se vidi u srcu, u zrcalu! Kako je to divan simbol! Pokušajte se zaputiti Sv. Jakobu, na Sljeme ili k Sv. Jani u Sanobor. Puno toga o čemu sam govorio više nema. Ali ima proštenja. Bog nam u ispovijedi prašta i mirom obogaćuje srce. Onda kod licitara kupite jedno srčece sa zrcalom i darujte ga onome kome ste vi oprostili. Budite po tom praštanju slični milosrdnom Srcu Boga našega.

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD – HVALJEN ISUS I MARIJA, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: www.poznanje.co.rs

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.