Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec, OCD o sv. Anđelima čuvarima
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec, OCD o sv. Anđelima čuvarima

Iz svijetlih i veličanstvenih, snažnih nadzemaljskih bića kako su nam anđeli predstavljeni u Svetom pismu kao poslanici Božji ili kako su snažno slikani na Rangerovim slikama, u naše su se vrijeme rodile slatke priče za djecu ili se o njima uopće ne govori.

Treba najprije vidjeti što o njima zbori Sv. pismo. Često se o njima govori od prve do posljednje knjige Sv. pisma. Abrahamu govori Bog kad ga šalje u tuđu zemlju: “Moj će anđeo ići pred tobom”. Kad Jakov blagoslivlje Josipove sinove, ovako moli: “Anđeo koji me je izbavljao od svakoga zla, neka blagoslovi ovu djecu!” Psalam pak kaže: “Zapovijedi anđelima svojim da te čuvaju na svim putovima tvojim!” Veliku ulogu igraju anđeli kod svih proroka, a osobito u proročkoj knjizi Novoga Zavjeta, u knjizi Otkrivenja. Najznačajnije o anđelima govori Isus. Tako čitamo u Matejevu evanđelju: “Pazite da ne sablaznite ni jednoga od ovih malenih, jer kažem vam, njihovi anđeli na nebu gledaju lice Oca mojega!” Ovo se nikako ne odnosi samo na djecu, već na sve pred Bogom malene, na one koji nemaju i ne žele imati nikoga do Boga jedinoga.

Anđeli čuvari po nalogu Božjemu paze na nas, brane od napada zloduha, nose naše molitve i naša dobra djela pred Boga. Oni nas ohrabruju da se ne bojimo. Oni nam žele darovati radost i veselje kao ono u Betlehemu, kad su naviještali Isusovo rođenje ili kad su ženama kod groba objavili njegovo uskrsnuće.

Crkvena predaja govori o mnogim muževima štovateljima anđela. ‘I’ako Klement Aleksandrijski, sv. Jeronim, sv. Ambrozije, sv. Benedikt, sv. Bernard, sv. Ignacije.

Štovanjem anđela iskazujemo čast Bogu za njegovu providnost, njegovu brigu za nas, njegovu ljubav prema nama. U njima nam Bog daje pomoć i jakost u borbi i utjehu i radost u tuzi, sigurnost u svim zemaljskim pogibeljima i drage pratitelje na putu u vječnu domovinu. Misao na anđela čuvara drugih ljudi može oplemeniti naše međuljudske odnose, može jačati naše poštovanje prema osobi i osobnosti drugoga čovjeka.

Zar nas sve ovo ne potiče da jedan drugome budemo anđeo?

Bit će nam puno ljepše. Bit ćemo radosniji. Zato svagdanom sa svom ozbiljnošću i pobožnošću molimo molitvu koju nosimo u srcu od djetinjstva. To je molitva za svu djecu Božju: “Anđele čuvaru mili, svojom snagom me zakrili. Prema Božjem obećanju čuvaj mene noću, danju. Osobito pak me brani, da mi dušu grijeh ne rani. A kad s ovog svijeta pođem, sretno da u nebo dođem, da se ondje s tobom mogu, vijekom klanjat dragom Bogu. Amen!”

Izvor: HVALJEN ISUS I MARIJA 2., Vjenceslav Mihetec OCD, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: badgercatholic.blogspot.com

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.