Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec: “I od mrvice kruha zajedno ćemo učiniti svečanost!”
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: “I od mrvice kruha zajedno ćemo učiniti svečanost!”

Za jutarnjeg razmatranja, dok mi oči počivaju na Poslanici Sv. Pavla Crkvi u Rimu, kroz prozor čujem žvrgljanje jata vrabaca, koji imaju ne malih poteškoća s mrvicom kruha, koju bi svaki htio odnijeti u svoje gnijezdo. Slijeću ispod samostanske strehe, skakuću, kljuckaju, pa uzlijeću na krunu staroga zdenca, te ju čine još kićenijom i raspjevanijom.

Gledam ih i razmišljam o svemu što me danas čeka. Koliko događaja, koliko susreta stoji na današnjem putu. Čovjek bi taj put htio učiniti putem koji vodi k Bogu. Tim bi putem želio prosuti Božju ljubav. Od mrvice kruha želio bi učiniti svečanost. Protiv tih lijepih želja kao da jurišaju vojske protivnika. Pred tim naletom čovjek počinje mijenjati i svoje misli. Pada mu na pamet kako u svoju korist preokrenuti događaje i susrete. Malo se javlja zabrinutost i strah.

Dobri i dragi ljudi, moguće nemate priliku jutros promatrati vrapce na dvorištu. Gledate i slušate svoju djecu koju treba ostaviti u vrtiću ili pred školom. Glavom vam prolaze zadaci današnjega dana, ljudi s kojima vam je surađivati. No sve su to lijepe prilike da od tih malih stvari učinimo ljepotu, radost, zadovoljstvo. Ako je moja ljubav zakočena, evo mi Božje ljubavi. Samo Bogu treba dozvoliti i on će učiniti. Na jednom mjestu Isus je rekao: “Vredniji ste od mnoštva vrabaca”, hoće reći, ne budite zabrinuti, ja sam vam blizu, daj mi svoju ruku, ja ću učiniti. I od mrvice kruha zajedno ćemo učiniti svečanost.

Jedno samo ne smijemo dozvoliti, da nevolje, tjeskobe, pogibli, progonstva, moćnici i silnici, ni ikoji drugi stvor budu jači od nas. Ako ne dozvolimo da nas rastave od ljubavi Kristove, u svemu tome pobijedit ćemo po onome koji nas voli – Isus Krist. “Braćo!”, veli Sv. Pavao, “ako je Bog za nas, tko će protiv nas?”

I meni i vama zagaziti je u današnju stvarnost. Zamalo će večer. Potrudimo se vjerovati Božjoj ljubavi i nećemo se stidjeti današnjega dana. Sretno i blagoslovljeno!

Piše: o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske, Mihetec OCD

Foto: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.