Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec: Molite za vašega župnika!
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: Molite za vašega župnika!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jutros mi je radost predstaviti vam svećenika Kristova, župnika u francuskom mjestašcu Arsu. Tihog, mirnog, nenametljivog, ali u Bogu radosnog svjedoka Božjega milosrđa i dobrote. Božjeg glasnika za kojega u potpunosti vrijedi ona kitica spjeva proroka Izaije: “Evo sluge mojeg koga podupirem, mog izabranika, miljenika duše moje! Na njega sam svog Duha izlio. On će donijeti pravo narodima; vikati neće, neće bučiti, glas mu se neće čuti po trgovima; trske napukle prelomiti neće, stijenja što tek tinja neće ugasiti; po istini on će donijeti pravo, neće sustati niti smalaksati, dok na zemlji ne uspostavi pravo.”

Ivan Maria Vianney. Mladi svećenik na početku XIX. st., strašno ranjen propalim idejama Francuske revolucije, susreće dječaka Georga i moli ga da mu pokaže put za Ars, da ujedini župu koja mu je povjerena. Dječak ga gleda očima punim sumnje i čuđenja. Pita ga: “Vi ste novi župnik Arsa”? “Jesam”, odgovara svećenik.

“U Arsu nećete imati puno posla. Da ste gostioničar, e, onda bi to bilo već nešto drugo”. “Zašto?”, upita župnik. “Zato jel’ su ljudi radije u gostionicama nego u crkvi”, nastavlja dječak. Tako razgovarajući stigli su u Ars. Svećenik Ivan, župnik, zahvali dječaku, i pozdravi ga riječima: “Dragi Georg, ti si meni pokazao put u Ars, a ja ću tebi pokazati put u nebo.”

Tako su se rastali. Župnik i dječak Georg. Sveti Ivan Vianney .

Svećenik Kristov, pastir crkve u Arsu. Čovjek molitve. Molitvom je počeo mijenjati svoju župu. U početku je molio sam u gotovo praznoj crkvi. Bezboštvo Francuske revolucije ostavilo je mračne tragove. Vianney je stao na dno provalije i molio: “Iz dubine vapijem k tebi Gospodine, Gospodine usliši g1as moj!” Tom su se vapaju, punom vjere, pridružili malobrojni vjernici. Župnik im je propovijedao, ispovijedao ih, poučavao u vjeronauku. Živio je veoma skromno, ali mu je molitva bila silno bogata. Među svojim župljanima, koji su ga obilno iskušavali i mučili na bezbroj načina, nije želio znati ništa drugo osim Isusa Krista. Jedina želja bila mu je sve privući Kristu. Svim svojim župljanima Ivan Vianney pokazao je put u nebo. Raspršena, zapuštena župa postala je Crkvom koja moli, koja vjeruje i koja slavi Boga.

Koristim priliku, dragi slušatelji, vas koji ste vjernici i povjereni ste duhovnoj brizi svećenika, župnika, vas želim potaći ovom prigodom da molite za vašega župnika, da ga posjetite i bolje upoznate, da ga pozovete u vašu crkvu – obitelj, da molite zajedno s njim da bi bio pravi Kristov svećenik koji će vama i vašima pokazivati put u nebo.

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD – HVALJEN ISUS I MARIJA, Karmelska izdanja, Zagreb

Foto: wikipedia.org

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.