Karmel o. Vjenceslav Mihetec O. Vjenceslav Mihetec: Mjeseci hodočašća
Karmel o. Vjenceslav Mihetec

O. Vjenceslav Mihetec: Mjeseci hodočašća

Srpanj i kolovoz mjeseci su obilježeni hodočasničkim pobožnostima našega puka. Romari imali su i imaju svoje romarsko vrijeme, svoje romarske liturgije, svoje romarske pjesme i svoje romarsko bratoljublje – Caritas. Romar je onaj koji je hodočastio u Rim. Bila je to prava pokora. Nije se putovalo kao danas. Doći do Rima, uglavnom pješice, uključivalo je veliku hrabrost i jaku odanost. U Rim se hodočastilo na grobove apostolskih prvaka, Sv. Petra i Pavla, i Veronikinu rupcu. Dante u svom spjevu “Comedia divina” svjedoči i o Hrvatima i hodočasnicima iz Hrvatske  “da Croatie”, čija ga je pobožnost očarala.

Kako je Rim bio daleko, mnogima nedostupan, počelo se hodočastiti u marijanska svetišta. Svaki je grad imao u blizini svetište u koje se hodočastilo. Zagreb od XIII st. ima Remete, Split ima Gospu od Poišana, Rijeka Trsat, Dubrovnik Gospino Polje. Biskupije imaju središnja hodočasnička mjesta, pojedini redovi također. Tako zagrebačka biskupija ima Mariju Bistricu, Đakovačka Aljmaš, Sarajevska Kondžilo, Zadarska Gospu od Teševa, Splitska Sinj.

U ta svetišta vjerni puk rado hodočasti po jednom ili više puta godišnje. Mnogi idu pješice, mnogi bosi, mnogi ništa ne jedući, niti pijući. Svaki na neki način obilježava svoje hodočašće, prikazujući dragom Bogu ono najdraže, ono za njega najznačajnije. Hodočašće znači hodom častiti i ta bosonogost i taj post kao da može izraziti tu žurbu – nema se vremena ni obuti, ni jesti, ni piti, samo da se što prije stigne do svetoga mjesta, da se što prije Bogu otkriju tajne duše, one koje se ne otkrivaju nikome drugome. Pomalo se u tome isčitava ona biblijska slika koja oslikava Židove pred povratak u Obećanu zemlju; opasanih bokova sa štapom u ruci – naglašena je velika žurnost – što prije stići u Obećanu zemlju.

Spomenuo sam romarsku liturgiju. Veoma je bogata, krije se u starim molitvenicima i obrednicima. Romarske pjesme – prepjevani i opjevani osjećaji hodočasničke duše – kriju u sebi duhovno raspoloženje našega romara.

Romarsko bratoljublje – Caritas. Uz hodočasničke staze postavljali su se siromasi,  “bogci”. Ruke su im ispružene Majkobožarima – oni se preporučaju u molitve, oni po romarima u svetište šalju svoje prošnje, a romari ih obdaruju, dijele s njima ono što imaju – ljubav na djelu.

Pa ako se odlučite u svom vremenu odmora hodočastiti u koje svetište, ako vas na to nuka neki unutarnji glas, pođite. Svrstajte se u red “vječitih Božjih putnika”.

Piše: O. Vjenceslav Mihetec, OCD

Foto: wikipedia.org

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.