Karmel o. Gerard Tomo Stantić O. Vjenceslav Mihetec o šutnji i Božjoj prisutnosti
Karmel o. Gerard Tomo Stantić

O. Vjenceslav Mihetec o šutnji i Božjoj prisutnosti

“Karmeliti stroga dužnost: barem dva sata na dan se razmatrati! Osim ovoga cio dan prisutnost Božju s duhovnom i tilesnom zabavom, ne pak ništetnim čitanjem il razgovaranjem. Umivanjem, sobu metenjem u vrime propisane meditacije griši, ako može ovo u drugo vrime svršiti.”

Potaknut promatranjem braće u samostanu, kojima razmatranje baš i nije bila jaka točka, ispitivao je sluga Božji sebe. U duhu sv. majke Terezije koja govori da, kada vidi da jedna sestra radi nešto kako ne valja, ona odmah provjeri kod sebe kakva je ona u toj stvari. Braći nije osobno prigovarao niti radi zabavljanja, niti radi ništetnog čitanja ili razgovaranja. Čuvajući se u prisutnosti Božjoj radio je na sebi, pa su to primjećivali i drugi i mogli su se osjetiti pozvanima na pravi put. Zapisao je:

“Triba pazit što Bog divani. To je najpriči posao u ovom slučaju. Zato razmatrajmo dokle možemo, a kad ne možemo smirimo se. Al pazimo samo da dobro mislimo.”

Karmelsko pravilo preporuča šutnju. Šutnja omogućuje čujnost Boga. Šutnja kao “blagi lahor” što ga je osjetio prorok Ilija na Horebu. Bog govori u šutnji. Onaj tko ga čuje zna što mu je činiti. U šutnji se čeka. Napeta uha. Čak i otkucaji srca su tiši. Šutnja ljubavi vodi k ljubavi šutnje, uči nas bl. Elizabeta od Trojstva. Tu stoji i ovo sluge Božjega: “Al pazimo da dobro mislimo.”

Misli mogu gorjeti kao oganj, mogu potresati kao potres, mogu letjeti kao vihor. S mislima treba biti strpljiv, ali ne udovoljavati im. Znati ih držati pod paskom. Veli o.Gerard:“razmatrajmo dok možemo.” Misli su u razmatranju potrebne. One moraju biti oplođene riječima Božjim. One tu riječ razlijevaju po duši. Mogu se i zamoriti. Tada se treba smiriti. Što to znači? Pokušajmo ovako: kad je Isus na oproštajnoj večeri govorio apostolima o svemu što njih i njega čeka, Ivan mu se naslonio na grudi. Osluškivao je njegovo srce. Nije razmišljao o onome što govori Isus. On ga je jednostavno osjećao. Smirenje. Misli su već bile umorne od svega. Predao se Prisutnosti. Kao dojenče na grudima majke, kaže Psalam. Mnogo puta drugo nam ne preostaje.

Slično iskustvo nam iznosi i sv. Terezija od Djeteta Isusa: “Kad su mi kod razmatranja moje želje zadale pravo mučeništvo, otvorih poslanica svetoga Pavla da potražim kakav odgovor.” Upravo u 12. i 13. poglavlju Prve poslanice Korinćanima čekao ju je odgovor. Vrisnula je u duši od radosti kad je spoznala da je njezino zvanje u Crkvi LJUBAV.

Kad se misli smire, kad se želje stave pred Gospodina, onda nastaje mir u duši i javlja se molitva mira. Sluga Božji bavio se je pitanjem molitve mira. To ćemo ostaviti za sljedeće razmišljanje. Umorne misli, kaže o.Gerard, liječe se mirenjem, odmorom. Želje se stavljaju pred Boga. Psalam kaže: “Gospodine, sve su mi želje pred tobom” (Ps 38,10a). Ako ne učinimo tako, nastaje velika šteta. Misli su kadre odvesti čovjeka daleko od Boga. Tako udaljene teško dozvoljavaju povratak. Stoga molitelj koji je lijeno započeo daleko završi, daleko od Boga i samoga sebe.

Misli pobuđuju i želje. Kad se čovjek u molitvi smiri, čisto tjelesno, počinju navirati misli i želje koje nismo osjetili u strci života. Jedan duhovnik je rekao: “Važno je kako živiš.” Drugi je tome dodao: “Sve ono što živiš, donosiš i u molitvu.” Stoga, ako s Bogom i pred Bogom živim, s njim ću biti i u molitvi.

Svijest o Božjoj prisutnosti na svakome mjestu i u svemu, najbolja je priprema za molitvu. Sluga Božji podvlači: “Karmeliti stroga dužnost: barem dva sata na dan se razmatrati! Osim ovoga cio dan prisutnost Božju” čuvati i biti je svjestan. Razmatranje će biti uspješno ako se živi u prisutnosti Božjoj. On je najveći dio vremena provodio u crkvi pred svetohraništem čekajući pokornike. Tu je sabrano osluškivao Božji govor. Time se bavio u razmatranju, time je onda hranio duše pokornika. Različite su vrste karmelskoga apostolata.

To je Karmel – vrt Božji u kojem ima svih vrsta hrane za dušu. Svaki karmelićanin poslužuje tu hranu potrebnicima na svoj način i prema potrebama duša. Ali ono bez čega karmelićanin neće biti ono što treba biti jest svijest stalne prisutnosti pred Bogom i razmatranje. Ako nam svijet to oduzme, u najvišim cvjetnim čaškama, ma kako one lijepe bile, neće biti nektara od kojega se tvori med. Sluga Božji je toga jako svjestan. Na to pazi posebno kod sebe, a braći govori primjerom. Trudi se da njegove misli budu Božje misli, a svoje želje pere u volji Božjoj.

“Hvala ti Bože, vidim da me voliš. Ovako će biti barem po želji … da svi tvoji prijatelji pokazuju da si Ti vazda nanovo lip.”

Piše: o. Vjenceslav Mihetec, OCD

Foto: www.carmelite.org

Uredio: Nikola Knezi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.