Vjera Papa govori Vječno prokletstvo je trajna udaljenost od Boga
Papa govori Vjera

Vječno prokletstvo je trajna udaljenost od Boga

Odabir udaljenosti od Boga jest vječno prokletstvo – kazao je Papa u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta. Papa je rekao da nikada ne treba razgovarati s đavlom, zavodnikom i varalicom, već poniznim srcem na Posljednjem sudu treba se približiti susretu s Gospodinom.

Đavao, zavodnik, uništava život, s njima nikada ne treba razgovarati

U ove posljednje dane liturgijske godine, Crkva završava promišljanje o svršetku svijeta, a Sveti Otac o tomu govori komentirajući čitanje iz Otkrivenja svetoga Ivana. Kakav će biti Posljednji sud, konačni susret s Isusom? Prvi će biti suđen „zmaj, stara zmija, to jest đavao“, kojeg Anđeo, sišao s neba, okovana baca u Bezdan „da više ne zavodi narode, jer on je zavodnik“ – istaknuo je papa Franjo.

Sotona je više nego lažac, otac je laži, rađa laž, varalica je. Uvjerava te da ćeš biti kao Bog ako pojedeš jabuku. Tako ti je prodaje, a ti je kupiš i na koncu te prevari, zavede, uništi život. Što valja učiniti da nas vrag ne prevari? Uči nas Isus: s đavlom nikada ne treba zapodijevati razgovor, sa sotonom se ne razgovara. Kako je Isus postupao s đavlom? Tjerao ga je, pitao ga kako se zove, ali s njim nije razgovarao – rekao je Papa dodajući:

Ni u pustinji s njim nije razgovarao svojim riječima, jer je bio svjestan opasnosti. U odgovorima đavlu branio se Božjom riječju, riječju Svetoga pisma. Nikada dakle ne treba voditi dijalog s tim lašcem, varalicom, koji traži našu propast i koji će zbog toga biti bačen u Bezdan – istaknuo je Sveti Otac dodajući da se u ulomku iz Otkrivenja pojavljuju duše mučenika, „poniznih“ koji su svjedočili Isusa Krista a nisu štovali đavla i njegove sljedbenike, „novac, svjetovnost, ispraznost“, dajući život za to – rekao je Papa.

Vječno prokletstvo je udaljenost od Boga, ne dvorana za mučenje

Gospodin će po djelima njihovim suditi „velike i malene“, piše u Otkrivenju, a osuđeni će biti bačeni u „ognjeno jezero“, a to je „druga smrt“ o kojoj je Papa govorio. Vječno prokletstvo nije neka dvorana za mučenje, već smrt. U Kraljevstvo Božje neće ući oni koji su se udaljili od Gospodina, koji su išli svojim putom. Udaljavajući se od Gospodina, prolaze ispred njega i sami se udaljuju. Vječno prokletstvo je stalno udaljavanje od Gospodina. Prokletstvo je vječna udaljenost od Boga koji daje sreću, koji nas žarko ljubi, to je „oganj“, „put vječnoga prokletstva – ponovio je Papa.

Ponizno otvaranje srca Isusu daje spasenje

Ako „svoje srce otvorimo“, kako želi Isus, a ne idemo svojim putom, imat ćemo „radost spasenja“, „novo nebo i novu zemlju“ o čemu govori prvo čitanje. Papa je pozvao da se s pouzdanjem prepustimo Isusu da nas „zamiluje i da nam oprosti“. Nada otvara srce susretu s Isusom. Čeka nas susret s Isusom. To je lijepo, vrlo lijepo! A On od nas traži da budemo ponizni i da govorimo: ‘Gospodine’. Dovoljna je ta riječ, a ostalo će On učiniti – zaključio je papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Catholic News Service

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.