Vjera Papa govori ‘Vi ste konkretan izraz Očeva milosrđa’
Papa govori Vjera

‘Vi ste konkretan izraz Očeva milosrđa’

Papa Franjo je jutros imao audijenciju za Sestre milosrđa te ih je ohrabrio u njihovoj misiji usprkos izazovima sekularne kulture. Sestre je primio u vatikanskoj Sali Clementina te im se zahvalio na njihovu služenju i zauzetosti za one u potrebi. „Vi ste konkretan znak kako se izražava Očevo milosrđe“, poručio je Papa. U nastavku donosimo Papin govor u cijelosti:

S radošću vas primam u danima ovog Jubileja milosrđa, što se posebno tiče vas koje ste zauzete, budući da izravno odgovara vašem pozivu. Zahvaljujem Majci Paoli Iacovone na toplim riječima; i zahvaljujem Gospodinu za zauzetost koje je vaša redovnička obitelj stavlja na putu vjernosti izvornoj karizmi, pozorna prema novim oblicima siromaštva našeg vremena. Vi ste konkretan znak kako se izražava Očeva milost.

Intuicijom svoje utemeljiteljice, Službenice Božje, Terese Orsini Doria Pamphili Landi, rječito govori koliko Gospodnja Riječ može promijeniti život onih koji su postali Njegovim učenicima. Ova plemenita žena, laikinja, uz potporu dvojice svećenika, povela se za Isusovim riječima: Bijah bolestan i posjetiste me (Mt 25:36). Pred slabošću koju sa sobom nosi bolest, ne može se praviti razlika u društvenom statusu, rasi, jeziku ili kulturi; svi postajemo slabi i moramo se povjeriti drugima.

Crkva osjeća kao svoju dužnost i odgovornost biti blizu onima koji trpe, da im donese utjehu, ohrabrenje i prijateljstvo. Posvetili ste svoj život prije svega služenju braći i sestrama koji se oporavljaju po bolnicama, jer se zahvaljujući vašoj prisutnosti i profesionalnosti, osjećaju uglavnom podržanima u svojoj bolesti. Nikada ne odustajte od ove, tako vrijedne službe, unatoč svim poteškoćama koje se mogu pojaviti. Ponekad, u našem vremenu, svjetovna kultura nastoji bolesnicima u bolnicama oduzeti svaki spomen na ono vjersko, počevši od same prisutnosti sestara. Kada se to dogodi, popraćeno je često bolnim nedostatkom ljudskoga kontakta i ljudskosti u mjestima gdje se trpi. Nikad se ne umorite biti prijateljice, sestre i majke bolesnima; molitva je uvijek limfa koja održava njihovo evanđeosko poslanje.

Kada se približite pacijentima, imajte u srcu mir i radost koji su plod Duha Svetoga. Na tom bolničkom krevetu, u osobi koja pati, uvijek leži Isus, i On je onaj koji traži pomoć, od svake od vas. Neka blizina Isusu i najslabijima bude vaša snaga. Četvrti zavjet koji vas kao redovničku obitelj karakterizira, aktualniji je nego ikad, pogotovo jer je sve više onih koji su bez obitelji, doma, bez domovine i potrebne prihvata. Živeći dosljedno ovaj posebni zavjet, imajte u sebi iste osjećaje kao Krist, koji je “premda bogat, postao siromašan” (2 Kor 8,9). Neka vas uvijek prati Sveta Majka Milosrđa i neka vas podupre u svakodnevnom služenju najslabijima. Srdačno vas blagoslivljam i molim vas da molite za mene. Hvala!

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.