Karmel Iz života Karmelskog Reda VI. skupština Udruge bosonogih karmelićanki
Iz života Karmelskog Reda Karmel

VI. skupština Udruge bosonogih karmelićanki

VI. skupština Udruge “Bl. Alojzije Stepinac” bosonogih karmelićanki iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održana je od 30. kolovoza do 2. rujna u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici pod geslom “O milosrđu Gospodnjem pjevat ću dovijeka”. U radu Skupštine sudjelovalo je vodstvo Udruge, priorice i delegatkinje svih pridruženih samostana te od Svete Stolice novoimenovani asistent Udruge o. Jakov Mamić, OCD. Nakon pozdrava predsjednice Udruge s. Jelene Lipić, pročitan je Dekret o imenovanju o. Jakova Mamića, OCD, asistentom Udruge te je uslijedio njegov pozdrav i zahvala sestrama i Kongregaciji na iskazanom povjerenju.

Kao duhovni poticaj na početku Skupštine, uz jubilejsku Godinu Milosrđa, predavanje “Milosrđe u djelima sv. Terezije Avilske i primjena u životu bosonogih karmelićanki” održao je provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac, OCD. Polazeći od tekstova iz autobiografije sv. Terezije, predavač je vrlo konkretno predstavio našu sveticu i snagu Božje milosti u njezinom životu kojoj se trebala prepustiti, što nije bilo nimalo lako. A kad je to učinila, Bog je u njoj izvodio čudesna djela. Ljudske nesavršenosti, siromaštvo i grešnost nisu zapreka Božjoj milosti, a njihovo priznanje i kajanje za njih privlače više od ičega drugog Boga u živote i današnjih ljudi, poručio je u svojem predavanju o. Srećko.

Tijekom rada Skupštine podneseni su izvještaji o radu Savjeta i o stanju zajednica Udruge te zajednica koje su bliske Udruzi iz Slovenije i Bugarske, kao i kratki pozdrav sestara iz Albanije. Dogovoren je budući način rada na izmjenama i dopunama Statuta te Pravilnika Udruge. Razmatrane su i druge aktualne teme: održavanja tečajeva temeljnoga i permanentnog obrazovanja, izdavanje literature iz područja karmelske duhovnosti i dr. Izrađen je i program djelovanja Udruge za sljedeće trogodište.

Na skupštini je izabrano novo vodstvo Udruge: za predsjednicu je ponovno izabrana s. M. Jelena od Krista Kralja Lipić (Breznica Đakovačka), a za savjetnice s. Danijela Terezija od Svete Obitelji Licul (Kloštar Ivanić); s. M. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi Batelja (Marija Bistrica); s. M. Alojzija od Krista Kralja Čarapina (Brezovica); i s. Lucija od Fatimske Gospe Peša (Sarajevo).

Uz bogati dnevni red i program rada Skupštine, okupljene sestre bile su – kao i prilikom svih dosadašnjih skupština ili tečajeva Udruge – na poseban način obogaćene iskustvom radosnog i srdačnog sestrinskog zajedništva, razmjenom iskustava i običaja.

Preuzeto: www.karmel.hr

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.