Karmel Iz života Karmelskog Reda VI. skupština Udruge bosonogih karmelićanki
Iz života Karmelskog Reda Karmel

VI. skupština Udruge bosonogih karmelićanki

VI. skupština Udruge “Bl. Alojzije Stepinac” bosonogih karmelićanki iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine održana je od 30. kolovoza do 2. rujna u Karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici pod geslom “O milosrđu Gospodnjem pjevat ću dovijeka”. U radu Skupštine sudjelovalo je vodstvo Udruge, priorice i delegatkinje svih pridruženih samostana te od Svete Stolice novoimenovani asistent Udruge o. Jakov Mamić, OCD. Nakon pozdrava predsjednice Udruge s. Jelene Lipić, pročitan je Dekret o imenovanju o. Jakova Mamića, OCD, asistentom Udruge te je uslijedio njegov pozdrav i zahvala sestrama i Kongregaciji na iskazanom povjerenju.

Kao duhovni poticaj na početku Skupštine, uz jubilejsku Godinu Milosrđa, predavanje “Milosrđe u djelima sv. Terezije Avilske i primjena u životu bosonogih karmelićanki” održao je provincijal Hrvatske karmelske provincije o. Srećko Rimac, OCD. Polazeći od tekstova iz autobiografije sv. Terezije, predavač je vrlo konkretno predstavio našu sveticu i snagu Božje milosti u njezinom životu kojoj se trebala prepustiti, što nije bilo nimalo lako. A kad je to učinila, Bog je u njoj izvodio čudesna djela. Ljudske nesavršenosti, siromaštvo i grešnost nisu zapreka Božjoj milosti, a njihovo priznanje i kajanje za njih privlače više od ičega drugog Boga u živote i današnjih ljudi, poručio je u svojem predavanju o. Srećko.

Tijekom rada Skupštine podneseni su izvještaji o radu Savjeta i o stanju zajednica Udruge te zajednica koje su bliske Udruzi iz Slovenije i Bugarske, kao i kratki pozdrav sestara iz Albanije. Dogovoren je budući način rada na izmjenama i dopunama Statuta te Pravilnika Udruge. Razmatrane su i druge aktualne teme: održavanja tečajeva temeljnoga i permanentnog obrazovanja, izdavanje literature iz područja karmelske duhovnosti i dr. Izrađen je i program djelovanja Udruge za sljedeće trogodište.

Na skupštini je izabrano novo vodstvo Udruge: za predsjednicu je ponovno izabrana s. M. Jelena od Krista Kralja Lipić (Breznica Đakovačka), a za savjetnice s. Danijela Terezija od Svete Obitelji Licul (Kloštar Ivanić); s. M. Gabrijela od Otkupiteljeve Ljubavi Batelja (Marija Bistrica); s. M. Alojzija od Krista Kralja Čarapina (Brezovica); i s. Lucija od Fatimske Gospe Peša (Sarajevo).

Uz bogati dnevni red i program rada Skupštine, okupljene sestre bile su – kao i prilikom svih dosadašnjih skupština ili tečajeva Udruge – na poseban način obogaćene iskustvom radosnog i srdačnog sestrinskog zajedništva, razmjenom iskustava i običaja.

Preuzeto: www.karmel.hr

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.