Vjera Crkva U Vatikanu konferencija o regenerativnoj medicini
Crkva Vjera

U Vatikanu konferencija o regenerativnoj medicini

“Napredak regenerativne medicine i njezin kulturalni utjecaj“ tema je međunarodne konferencije koja će se ovoga tjedna održati u Vatikanu. Treća u nizu vatikanskih konferencija o istraživanju matičnih stanica i regenerativnoj medicini okupit će od 28. do 30. travnja vodeće medicinske i znanstvene istraživače, političare, poslovne vođe i filantrope na „otvoreni dijalog o međupovezanosti staničnog istraživanja, tehnologije, vjere i kulture“.

U organizaciji Ureda za znanost i vjeru Papinskog vijeća za kulturu, konferencija će se usredotočiti na medicinska postignuća u liječenju raka i dijabetesa kod djece. Oko 6000 rijetkih bolesti, koje utječu na oko 300 milijuna ljudi, također će biti predmetom rasprave.

Konferenciju je novinarima jučer predstavio mons. Tomasz Trafny iz Papinskog vijeća za kulturu, ističući da je jedan od ciljeva skupa predstaviti neke od tisuća etički valjanih i značajnih medicinskih napredaka koji se ostvaruju u laboratorijima i klinikama diljem svijeta, kao i potaknuti razgovor o novim načinima financiranja istraživanja te novim tretmanima za bolesnike.

Okupljanje poslovnih vođa i filantropa ne samo da će pomoći istraživačima, nego može i potaknuti da se gleda ponad patenata i profita, tako da se u zdravstvenom sustavu nitko ne osjeti napuštenim. Konferencija želi pokazati kako su tretmani za mnoge bolesti već dostupni i da „znanost stvarno na značajan način napreduje“.

Dr. Robin Smith, predsjednica zaklade Stem for Life koja sudjeluje u organizaciji konferencije, napomenula je da su prva dva vatikanska seminara (2011. i 2013. godine) bila usredotočena prije svega na istraživanje matičnih stanica uzetih iz tijela odraslih ljudi. Tijekom zadnjih 15 godina, provedeno je oko 5000 kliničkih ispitivanja s matičnim stanicama odraslih ljudi, dok je ispitivanja s embrijskim matičnim stanicama – koja uključuju nemoralno manipuliranje i uništavanje ljudskog života u njegovoj najranijoj fazi – bilo svega 38. To je jasni pokazatelj – ustvrdila je dr. Smith – da su istraživanja uspješnija u kontroliranju razvoja matičnih stanica uzetih od odraslih za terapeutsko korištenje. Danas smo – dodala je – svjedoci „stanične revolucije“, u kojoj naša vlastita tijela drže ključ za sutrašnje lijekove.

Izvor: vatican.va

Foto: aginganalytics.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.