Vjera Papa govori Vaše je poslanje dragocjeno Crkvi
Papa govori

Vaše je poslanje dragocjeno Crkvi

Papa Franjo primio je danas u audijenciju oko 550 misionara milosrđa utvrđujući ih u njihovu poslanju rekavši im da oni pružaju toliko potrebnu službu Crkvi te ih je pritom upozorio da je kršćanski put mukotrpan. Podsjećamo da su se misionari milosrđa okupili ovih dana u Rimu radi molitve i promišljanja, a susret je organiziralo Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Iako je Papina prvotna namjera bila da poslanje misionara milosrđa traje samo za vrijeme Jubileja milosrđa, s obzirom na veliki broj svjedočanstava o obraćenjima koja se pripisuju poslanju misionara, odlučio je produžiti njihovu službu. Napomenuo je da njegovo promišljanje želi biti potpora dužnosti koja im je dodijeljena tako da se poboljša izražavanje „poslanja milosrđa“ koje su pozvani živjeti.

Papa Franjo im je rekao da je poruka koju svjedočimo u Kristovo ime ona pomirenja s Bogom… Bogu su potrebni ljudi kako bi svijetu donijeli poruku njegova praštanja i milosrđa. To je isto poslanje koje je Isus povjerio svojim učenicima na večer svoga uskrsnuća: „Isus im stoga ponovno reče: ‘Mir vama! Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas.’ To rekavši, dahne u njih i kaže im: ‘Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im’“ (Iv 20,21-23).

Papa je u svom govoru intenzivno promišljao o iskustvu svetoga Pavla usredotočivši se na Prvu poslanicu Timoteju i Drugu poslanicu Korinćanima. U Prvoj poslanici Timoteju sveti Pavao zahvaljuje Isusu Kristu jer ga je „smatrao vrijednim povjerenja“ (1 Tim 1,12), kad je u službu postavio njega koji je nekoć bio „hulitelj, progonitelj i nasilnik“ (1,13). U njemu je preobilovala milost Gospodina zajedno s vjerom i ljubavlju, u Kristu Isusu (usp. 1,14).

Bog je u svetom Pavlu djelovao na takav način da mu je pomogao shvatiti koliko je grješan bio i, počevši odatle, otkriti srž Evanđelja. Iz tog razloga Pavao piše: „Vjerodostojna je riječ i vrijedna da se posve prihvati: Isus Krist dođe na svijet spasiti grešnike, od kojih sam prvi ja. A pomilovan sam zato da na meni prvome Isus Krist pokaže svu strpljivost i pruži primjer svima koji će povjerovati u njega za život vječni“ (1,15-16). Sveti Pavao ne skriva svoju prošlost i Timoteju ukazuje na stazu kojom treba ići: prepoznati Božje milosrđe prije svega u vlastitom postojanju. Ključ za biti suradnik Božji jest uvijek priznati da je Bog prema meni bio milosrdan – napomenuo je Papa.

Odgovornost koja nam je dana – nastavio je papa Franjo – zahtijeva način života koji je u skladu s poslanjem koje smo primili. Kao što Apostol Pavao podsjeća u Drugoj poslanici Korinćanima: „Ni u čemu ne dajemo nikakve sablazni da se ne kudi ova služba“ (6,3). Papa je potom prisutnima rekao da biti suradnik milosrđa pretpostavlja živjeti milosrdnu ljubav koju smo najprije sami iskusili. Ne može biti drugačije – rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo je zatim ponudio nekoliko konkretnih savjeta svećenicima, a među kojima je bio da trebaju zapamtiti kako je Bog taj koji čini prvi potez. Prema tome, kad penitent pristupa sakramentu pomirenja, trebaju imati na pameti da je Božja milost već na djelu. Naše bi svećeničko srce trebalo primijetiti čudo osobe koja je susrela Boga i koja je već iskusila djelotvornost Njegove milosti – kazao je Papa.

Sveti je Otac objasnio da se njihova zadaća sastoji u tome da ne čine uzaludnim djelo Božje milosti, nego da ga podržavaju i dopuštaju mu da dođe do savršenstva. Poput oca izgubljenog sina, ispovjednici trebaju pogledati u oči penitenta, poslušati ga i raširiti ruke kako bi ga prihvatili da bi mogao iskusiti Očevu ljubav koji oprašta bez obzira na sve, odijeva sina svečanom odjećom i stavlja mu prsten na ruku koji je znak da pripada njegovoj obitelji. Papa Franjo je na kraju rekao da su, živeći u zajedništvu s izvorom života, misionari milosrđa pozvani biti tumači i svjedoci iskustva da su svi bez razlike uvijek dobrodošli u zajednicu koja podržava one koji su u potrebi i teškoći.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Vatican New

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.