Vjera Papa govori Urbi et Orbi pape Franje
Papa govori Vjera

Urbi et Orbi pape Franje

Draga braćo i sestre,

SRETAN USKRS!

Danas, diljem svijeta, Crkva obnavlja navještaj pun čuđenja prvih učenika: “Isus je uskrsnuo!” –“Uistinu je uskrsnuo kako je rekao!”

Drevni blagdan Pashe, spomen oslobođenja židovskog naroda iz ropstva, ovdje doseže svoje ispunjenje: Isus Krist nas je svojim uskrsnućem oslobodio ropstva grijeha i smrti i otvorio nam put u vječni život.

Svi mi, kad dopustimo da nama vlada grijeh, gubimo pravi put i hodimo lutajući kao izgubljene ovce. Ali sam Bog, naš Pastir, došao je potražiti nas, snizio se (može li ovako: ponizno prihvatio smrt na križu…) sve do poniženja na križu kako bi nas spasio. I danas možemo navijestiti: «Uskrsnu Pastir dobri koji život svoj položi za svoje ovce, aleluja!» (Rimski misal, IV. Vazmena nedjelja, Pričesna pjesma).

Uskrsli Pastir tijekom vremena ne umara se tražiti nas, svoju braću izgubljenu u pustinjama svijeta. I sa znakovima muke – ranama svoje milosrdne ljubavi – privlači nas na svoj put, put života. On i danas uzima na svoja ramena toliku našu braću i sestre pritisnute zlom različitih oblika.

Uskrsli Pastir traži izgubljene u labirintima osamljenosti i odbačenosti; ide im u susret po braći i sestrama koji im znaju pristupiti s poštovanjem i nježnošću kako bi im omogućio da čuju njegov glas, nezaboravljiv glas koji ih poziva na prijateljstvo s Bogom.

Vodi brigu o onima koji su žrtve starih i novih ropstava: nehumanog rada, nezakonite trgovine, iskorištavanja i diskriminacije, teške ovisnosti. Skrbi se o djeci i adolescentima koji su lišeni bezbrižnosti i iskorištavani; i onima ranjena srca zbog nasilja unutar zidova vlastite kuće.

Uskrsli Pastir je suputnik svima koji su prisiljeni napustiti svoju domovinu zbog oružanih sukoba, terorističkih napada, gladi, tiranskih režima. Prisilnim migrantima daje da susreću braću u svim podnebljima, kako bi dijelili kruh i nadu na zajedničkom putu.

U složenim, ponekad i dramatičnim događajima naroda, Uskrsli Gospodin vodi korake onih koji traže pravdu i mir; daje vođama naroda hrabrost kako bi spriječili širenje sukoba i zaustavili trgovinu oružjem.

U ovim vremenima na poseban način neka podrži napore onih koji aktivno rade kako bi donijeli olakšanje i utjehu stanovništvu u Siriji, ljubljenoj i izmučenoj Siriji, žrtvama rata koji ne prestaje sijati užas i smrt. Jučer je izvršen podli napad na izbjeglice u bijegu, u kojem su ubijeni i ranjeni brojni ljudi. Neka podari mir cijelom Srednjem istoku, počevši od Svete zemlje, u Iraku i Jemenu.

Neka ne izostane blizina Dobrog Pastira među narodima Južnog Sudana, Sudana, Somalije i Demokratske Republike Kongo koji pate od neprekidnih sukoba pogoršanih glađu koja teško pogađa pojedine regije Afrike.

Uskrsli Isuse, podrži posebice napore onih u Latinskoj Americi koji se zalažu kako bi osigurali opće dobro društva, ponekad obilježenog političkim i socijalnim napetostima koje prelaze u nasilje. Kako bi se mogli graditi mostovi dijaloga, ustrajati u borbi protiv rana korupcije i traženju mirnih rješenja sporova, za napredak i konsolidaciju demokratskih institucija, u punom poštovanju vladavine prava.

Dobri Pastiru, pomozi dragoj ukrajinskoj zemlji pogođenoj krvavim sukobom pronaći slogu i prati inicijative usmjerene na ublažavanje tragedije onih koji trpe.

Uskrsli Gospodin, koji nikada ne prestaje puniti europski kontinent svojim blagoslovom, neka udijeli nadu svima koji prolaze trenutke krize i teškoća, nadasve zbog nedostatka posla, posebice za mlade.

Draga braćo i sestre, ove godine kao kršćani svih denominacija slavimo zajedno Uskrs. Neka stoga u svakom dijelu zemlje odzvanja jedan glas najljepšeg navještaja: «Gospodin je uistinu uskrsnuo, kako je rekao!». On, koji je pobijedio tamu grijeha i smrti, neka podari mir našim danima.

Sretan Uskrs!

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.