Ostalo Uragan Irma
Ostalo

Uragan Irma

Uragan Irmanajjači je uragan ikad zabeležen u Atlantiku sa vjetrovima brzine 210 km/sat,  približava se obali Floride  gde se očekuje u nedjelju ujutro po američkom vrijemenu. U susretu sa američkom obalom, očekuje se jačanje snage uragana i prelazak u  kategoriju 5 sa brzinom vjetra od 260 km/sat.

Guverner američke savezne države Floride Rik Skot je izdao hitna upozorenja za evakuaciju više od 6 milijuna stanovnika: “Morate da odete, ne noćas, ne za sat, odmah!” Oni koji riješe da ostanu, preuzimaju odgovornost za svoj život. Evakuacija 500000 stanovnika je pokrenuta i u susednim državama Džordžije, Alabame, Sjeverne i Južne Karoline. 

Na svom putu uragan je već zahvatio karipske otoke, a najgore je prošao otok Barbuda, koji je skoro potpuno uništen.
Stručnjaci već neko vreme upozoravaju da porast temperatura mora i okeana dovodi do porasta snage prirodnih atmosferskih fenomena. Uragani postaju sve jačiProsečan broj oluja kategorija 4 ili 5 više se nego udvostručio od 1900. godinea raste i brzina vjetra utim olujama.

Blagi porast nivoa mora znači da se silovite plime koje često prate uragane kreću sa više početne pozicije i time čine veću štetuNaprimerpoplave poput onih koje su pratile uragan Harvi u proseku bi trebalo da se događaju jednom u 500 godinaa Hjuston ih je doživeo uposlednje tri godine.
S
tudije pokazuju da su uragani sve manje smrtonosniiako im broj i snaga raste jer se bolje procijenjuje preciznost putanje uraganapravovremeno evakuira stanovništvo i  vrše pripreme se za nadolazeće nevrijeme.

Kao vjernicipomolimo se za one u zahvaćenim područjimaZa one koji su izgubili svoje domove koje su dugo i naporno gradili, kojima su prekinuti životni planovi, koji se nalaze u skloništima. Sjetimo se da smo svi putnici na ovoj zemlji. Kao i Job koji je imao susret sa olujom. Kao i čovijek u Isusovoj prispodobi o ”kući na stijeni”.

Izvor: B92

Slika:pixabay (uz intervenciju autora)

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.