Ostalo Umrla Majka Angelica, zemaljska ‘luda’ preko koje je Gospodin učinio čudo
Ostalo

Umrla Majka Angelica, zemaljska ‘luda’ preko koje je Gospodin učinio čudo

Majka Angelica, popularna američka časna sestra, osnivateljica najveće katoličke televizije u SAD-u, EWTN (Eternal Word Television Network), umrla je sinoć u 92. godini, u samostanu u Hancevilleu gdje je boravila zadnjih 15 godina.

Majka Angelica jedna je od najpoznatijih katoličkih ličnosti u Sjedinjenim Američkim Državama zadnjih nekoliko desetljeća. Ova braniteljica katoličke tradicije i Nauka, obratila se u tinejdžerskim godinama nakon što je moleći devetnicu sv. Maloj Tereziji ozdravila od kroničnih bolova u trbuhu. Uskoro je postala časna sestra ušavši u franjevački red klarisa, osnovavši u kasnijim godinama i dva samostana.

Godine 1977., Majka Angelica započela je s radom na lokalnoj televizijskoj postaji koja je bila podružnica popularne televizijske kuće CBS, gdje je vodila emisije i razgovore o vjeri. Uskoro su njene emisije dospjele i na druge televizije. Međutim jednog dana, njena matična TV postaja, WBMG, htjela je prikazati kontroverzan film kojeg je Angelica smatrala “blasfemičnim”.

Kako sama kaže u svojoj biografiji, Mother Angelica: The Remarkable Story of a Nun, Her Nerve and a Network of Miracles: “Kada sam otkrila da postaja planira emitirati blasfemičan film, suočila sam se s upraviteljem i protestirala. Ignorirao je moju pritužbu pa sam mu rekla kako ću otići drugdje snimati svoje emisije. Odgovorio mi je: ‘Napusti ovu postaju i više te neće biti na televiziji.’ ‘Napravit ću svoju’, odgovorila sam.”

Nova televizijska postaja EWTN započela je s radom iz garaže samostana u kojem su živjele klarise emitiravši ispočetka samo 5 sati dnevno, da bi desetak godina kasnije postala jedna od najvećih religijskih TV postaja na svijetu dostupnu u više od 264 milijuna domova u 144 zemlje svijeta. Mreža je uskoro preuzela i Catholic News Agency te novine National Catholic Register, proširivši svoje medijsko carstvo i na druge platforme.

O njenom pothvatu progovorio je i nadbiskup Philadelphije Charles Chaput rekavši: “Majka Angelica uspjela je napraviti ono što naši biskupi nisu mogli. Osnovala je i upravljala mrežom koja se obraćala običnim katolicima, prepoznavši njihove potrebe i hraneći njihov duh. Imala je i značajnu pomoć, očito, ali to je bio dio njenog genija.”

Ova popularna časna sestra postala je poznata po svojim duhovitim izrekama koje su često pogađale srž katoličke vjere, ali i čovjekova srca. Njene izjave poput “Vidite, Bog očekuje od svog naroda da čini ono ludo, kako bi on učinio čudo” ili “Tvoji planovi, tvoji projekti, tvoji snovi moraju uvijek biti veći od tebe kako bi Bog imao mjesta za djelovanje” postale su poznate u katoličkom svijetu kao smjernice na putu prema svetijoj svakodnevici.

Jedno od njenih, točnije Božjih ostavština svakako je i činjenica da je Majka Angelica prva žena u svijetu koja je osnovala i vodila televizijsku kuću više od 20 godina. Nakon što je preživjela moždani udar povukla se u samostan te zadnjih 15 godina provela u kontemplaciji.

Izvor: bino.net

Foto: www.churchmilitant.com

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.