Vjera Papa govori U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa čestitao Novu godinu
Papa govori Vjera

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa čestitao Novu godinu

Lijepo je na početku godine razmijeniti čestitke. Tako obnavljamo, jedni za druge, želju da budućnost bude malo bolja. To je u konačnici znak nade koja nas prožima i poziva da vjerujemo u život. Ali znamo da se neće s novom godinom sve promijeniti, te da nas i sutra čekaju mnogi jučerašnji problemi. Stoga vam upućujem čestitku prožetu stvarnom nadom, koja se nadahnjuje na današnjoj liturgiji – istaknuo je Sveti Otac u današnjem nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljena.

Bog je zahtijevao  da se njegov narod blagoslovi ovim riječima: „Neka te Jahve licem svojim obasja (…). Neka Gospodin pogled svoj svrati na tebe“ (Br 6,25-26) . Želim vam da Gospodin svoj pogled svrati na vas te da se radujete, znajući da njegovo milosrdno lice, svjetlije od sunca, nad vama sja svaki dan i da nikad ne zalazi – kazao je Papa

Otkrivanje Božjega lica obnavlja život. Jer Bog, zaljubljen u čovjeka, nikad se ne umara da s nama počne iznova kako bi nas obnovio. Gospodin je strpljiv s nama. Nije mu teško s nama iznova početi kada padnemo. Ali ne obećava magične promjene, On ne rabi magični štapić. Stvarnost voli mijenjati iznutra, strpljivo i brižno; traži da nježno uđe u naš život, kao kiša u zemlju, da donese plod. On nas uvijek čeka i nježno gleda. Svako jutro, budeći se, možemo reći: „Gospodin me danas obasjava svojim licem“. Lijepa je i stvarna ova molitva – rekao je papa Franjo.

Biblijski blagoslov prosljeđuje: Gospodin ti udijelio mir (r. 26). Danas slavimo Svjetski dan mira, čija je tema: ‘Pobijedi ravnodušnost i osvoji mir!’ Mi treba da njegujemo i „osvojimo“ mir koji Bog želi posijati u svijet, a to podrazumijeva istinsku duhovnu borbu, koja se vodi u našem srcu – istaknuo je Sveti Otac.

Jer neprijatelj mira nije samo rat, nego i ravnodušnost, koja nas potiče da se samo skrbimo o sebi i stvara zaprjeke, te sumnje, strahovi i zatvaranja. To su neprijatelji mira. Imamo, hvala Bogu, obilne informacije, ali katkada nas zapljuskuju novosti koje nas odvlače od stvarnosti, od potrebite braće i sestara. Otvorimo srce, razbudimo skrb za bližnjega, za onoga tko nam je blizu. To je put za postizanje mira – kazao je Papa.

Neka nam u tomu pomogne Kraljica mira, Majka Božja, čiju svetkovinu danas slavimo. Ona „ je pamtila sve te stvari i razmišljala o njima u srcu svome“ (Lk 2,19). Nade i brige, zahvalnost i problemi: sve ono što se u životu, u Marijinu srcu događalo, postajalo je molitva i dijalog s Bogom. Ona to čini i za nas: čuva radosti i razmrsuje čvorove našega života, noseći ih Gospodinu. Mariji povjerimo novu godinu da raste mir i milosrđe – potaknuo je Sveti Otac prije molitve Anđeo Gospodnji.

Papa je nakon molitve zahvalio talijanskom predsjedniku na novogodišnjoj čestitki. Zahvalio je za brojne molitvene i mirovne pothvate u cijelom svijetu za današnji Svjetski dan mira. Mislim na mimohod mira koji su Talijanski caritas, Pax Christi i Katolička akcija organizirali u gradu Molfetta. Srdačno pozdravljam sudionike priredbe „Mir u svim zemljama“, koju je u Rimu i mnogim državama organizirala Zajednica svetoga Egidija. Dragi prijatelji, hrabrim vas da napredujete u zauzimanju za pomirbu i slogu – rekao je Papa dodajući:

Pozdravljam također obitelji Pokreta obiteljske ljubavi, koje su na Trgu svetoga Petra noćas bdjele  moleći za mir i jedinstvo obitelji u cijelom svijetu. Svima zahvaljujem za ove lijepe pothvate i za vaše molitve. Pozdravljam sve vas, dragi hodočasnici, posebno mislim na  „Pjevače zvijezde“ – Sternsinger – na djecu i mlade koji u Njemačkoj i Austriji Isusov blagoslov nose u kuće i prikupljaju milodare za svoje siromašne vršnjake. Svima želim godinu mira u milosti Božjoj, bogatu milosrđem i majčinskom zaštitom Marije, svete Bogorodice. Sretna godina, dobar tek i nemojte zaboraviti moliti za mene – zaključio je Papa.

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va

Photo: @REUTERS

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.