Vjera Papa govori U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa čestitao Novu godinu
Papa govori Vjera

U nagovoru prije molitve Anđeo Gospodnji Papa čestitao Novu godinu

Lijepo je na početku godine razmijeniti čestitke. Tako obnavljamo, jedni za druge, želju da budućnost bude malo bolja. To je u konačnici znak nade koja nas prožima i poziva da vjerujemo u život. Ali znamo da se neće s novom godinom sve promijeniti, te da nas i sutra čekaju mnogi jučerašnji problemi. Stoga vam upućujem čestitku prožetu stvarnom nadom, koja se nadahnjuje na današnjoj liturgiji – istaknuo je Sveti Otac u današnjem nagovoru prije molitve Anđeoskoga pozdravljena.

Bog je zahtijevao  da se njegov narod blagoslovi ovim riječima: „Neka te Jahve licem svojim obasja (…). Neka Gospodin pogled svoj svrati na tebe“ (Br 6,25-26) . Želim vam da Gospodin svoj pogled svrati na vas te da se radujete, znajući da njegovo milosrdno lice, svjetlije od sunca, nad vama sja svaki dan i da nikad ne zalazi – kazao je Papa

Otkrivanje Božjega lica obnavlja život. Jer Bog, zaljubljen u čovjeka, nikad se ne umara da s nama počne iznova kako bi nas obnovio. Gospodin je strpljiv s nama. Nije mu teško s nama iznova početi kada padnemo. Ali ne obećava magične promjene, On ne rabi magični štapić. Stvarnost voli mijenjati iznutra, strpljivo i brižno; traži da nježno uđe u naš život, kao kiša u zemlju, da donese plod. On nas uvijek čeka i nježno gleda. Svako jutro, budeći se, možemo reći: „Gospodin me danas obasjava svojim licem“. Lijepa je i stvarna ova molitva – rekao je papa Franjo.

Biblijski blagoslov prosljeđuje: Gospodin ti udijelio mir (r. 26). Danas slavimo Svjetski dan mira, čija je tema: ‘Pobijedi ravnodušnost i osvoji mir!’ Mi treba da njegujemo i „osvojimo“ mir koji Bog želi posijati u svijet, a to podrazumijeva istinsku duhovnu borbu, koja se vodi u našem srcu – istaknuo je Sveti Otac.

Jer neprijatelj mira nije samo rat, nego i ravnodušnost, koja nas potiče da se samo skrbimo o sebi i stvara zaprjeke, te sumnje, strahovi i zatvaranja. To su neprijatelji mira. Imamo, hvala Bogu, obilne informacije, ali katkada nas zapljuskuju novosti koje nas odvlače od stvarnosti, od potrebite braće i sestara. Otvorimo srce, razbudimo skrb za bližnjega, za onoga tko nam je blizu. To je put za postizanje mira – kazao je Papa.

Neka nam u tomu pomogne Kraljica mira, Majka Božja, čiju svetkovinu danas slavimo. Ona „ je pamtila sve te stvari i razmišljala o njima u srcu svome“ (Lk 2,19). Nade i brige, zahvalnost i problemi: sve ono što se u životu, u Marijinu srcu događalo, postajalo je molitva i dijalog s Bogom. Ona to čini i za nas: čuva radosti i razmrsuje čvorove našega života, noseći ih Gospodinu. Mariji povjerimo novu godinu da raste mir i milosrđe – potaknuo je Sveti Otac prije molitve Anđeo Gospodnji.

Papa je nakon molitve zahvalio talijanskom predsjedniku na novogodišnjoj čestitki. Zahvalio je za brojne molitvene i mirovne pothvate u cijelom svijetu za današnji Svjetski dan mira. Mislim na mimohod mira koji su Talijanski caritas, Pax Christi i Katolička akcija organizirali u gradu Molfetta. Srdačno pozdravljam sudionike priredbe „Mir u svim zemljama“, koju je u Rimu i mnogim državama organizirala Zajednica svetoga Egidija. Dragi prijatelji, hrabrim vas da napredujete u zauzimanju za pomirbu i slogu – rekao je Papa dodajući:

Pozdravljam također obitelji Pokreta obiteljske ljubavi, koje su na Trgu svetoga Petra noćas bdjele  moleći za mir i jedinstvo obitelji u cijelom svijetu. Svima zahvaljujem za ove lijepe pothvate i za vaše molitve. Pozdravljam sve vas, dragi hodočasnici, posebno mislim na  „Pjevače zvijezde“ – Sternsinger – na djecu i mlade koji u Njemačkoj i Austriji Isusov blagoslov nose u kuće i prikupljaju milodare za svoje siromašne vršnjake. Svima želim godinu mira u milosti Božjoj, bogatu milosrđem i majčinskom zaštitom Marije, svete Bogorodice. Sretna godina, dobar tek i nemojte zaboraviti moliti za mene – zaključio je Papa.

Izvor: radiovatican.va

Foto: Radio Vatican

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.