Vjera Crkva U Francuskoj proglašena blaženom Elizabeth Eppinger
Crkva

U Francuskoj proglašena blaženom Elizabeth Eppinger

U Strasbourgu, u Francuskoj proglašenje blaženom Elizabeth Eppinger (foto: radiovatican.va)

Trpi, šuti i moli, jer Bog želi da budeš velika svetica

U nedjelju, 9. rujna, u katedrali Notre-Dame, u Strasbourgu, u Francuskoj, proglašena je blaženom Elizabeth Eppinger koja je osnovala Kongregaciju sestara Presvetog Spasitelja od koje su kasnije nastale još dvije neovisne redovničke grane. Kao izaslanik Svetog Oca beatifikaciju je predvodio kardinal Giovanni Angelo Becciu, prefekt Kongregacije za proglašenje svetaca.

Trpi, šuti i moli, jer Bog želi da budeš velika svetica. To si je od djetinjstva ponavljala Elizabeth Eppinger, koja je kasnije uzela redovničko ime Alfonsa Maria u čast svetoga Alfonza Marije de’ Liguorija, a nastavila je to činiti čitav život podnoseći sve kušnje koje joj je Gospodin poslao. Imala je iskustvo ekstaze i mistike, borila se protiv zloduha, te je bila majka mnogim redovnicama,  ali je ipak ostala ponizna.

Elisabeth je rođena i odrasla na granici između pokrajina Alsace i Lorraine koje su u 19. stoljeću ratovale među sobom. Odmalena je u obitelji morala raditi teške poslove koji su joj prouzročili trpljenje i bolest. Pobolijevajući, veći je dio vremena provodila s Bogom, moleći i klanjajući mu se. S četrnaest godina primila je prvu pričest koja je promijenila njezin život i postala njezina životna snaga.

Bolest i patnja omogućile su joj da je 1846. godine prvi put imala iskustvo ekstaze; osjećala je konkretno pokraj sebe Isusa koji joj je govorio i tješio je. Tijekom tih iskustava Isus ju je, pokazujući joj sve njezine grijehe, poučio da moli za spas svih duša, da bude sudionica u trpljenju Pape i Crkve, da moli za posvećenje svećenika, te joj je davao i viđenja koje su se odnosila na politiku. O svemu tome izvještavala je svojeg ispovjednika, a on biskupa. Obojica su zaključili da ima dar viđenja, proroštva i razumijevanja srdaca. Mnogi su od nje tražili savjete i utjehu, a ona je govorila da to Bog čini preko nje. No, u isto vrijeme imala je i napade zloduha.

Budući da su bolest i patnja uvijek bili važan dio njezina života, postali su  središte karizme nove zajednice redovnica koju je osnovala na Gospodinov poticaj. Naime, biskup ju je spriječio da uđe u neku redovničku zajednicu. Zato je zajedno s nekoliko djevojaka osnovala samostan i izabrala jednostavna pravila koje je papa Franjo u nedjelju, 9. rujna, tijekom podnevne molitve na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, pohvalio riječima: kontemplirati u evanđelju Isusovo srce, to je bilo njezino ponašanje prema svima onima koji trpe u tijelu i duhu, te biti kao dobar Samaritanac za potrebite.

Tako su Kćeri Božanskog Otkupitelja počele posjećivati najsiromašnije i bolesne bez razlike na vjeru i društveni položaj kako bi odgovorile na njihove materijalne i duhovne potrebe. S vremenom je kongregacija dobila toliko zvanja da su ustanovljene dvije nove grane u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj, te i danas u ušima tih redovnica na pet kontinenata odzvanjaju riječi osnivateljice Elisabeth Eppinger: Ne uskraćujte ništa bolesnima, jer koliko uskraćujete njima, toliko uskraćujete Spasitelju.

Izvor: radiovatican.va (Roberta Barbi, Ivica Hadaš – Vatikan)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.