Vjera Jubilej milosrđa U Crkvi nema blindiranih vrata, jer su vrata Božjega milosrđa uvijek otvorena
Jubilej milosrđa Papa govori Vjera

U Crkvi nema blindiranih vrata, jer su vrata Božjega milosrđa uvijek otvorena

Kao što su uvijek i širom otvorena vrata Božjega milosrđa nama, neka tako i vrata naših srdaca, zajednica, biskupija, župa i crkvi, budu otvorena, svima koji na njih pokucaju – glavna je misao Svetog Oca na današnjoj katehezi za vrijeme opće audijencije, na Trgu svetoga Petra.

Dolazimo do praga samog Jubileja, koji je blizu. Pred nama su velika vrata Božjega milosrđa, ali potrebno je i malo hrabrosti da prijeđemo prag. Svatko od nas u svojoj nutrini nosi stvari koje pritišću. Svi smo grješnici. Iskoristimo ovaj trenutak i prijeđimo prag milosrđa Boga, koji se nikad ne umara praštati i očekivati; koji nas gleda i uvijek je uz nas – pozvao je papa Franjo.

Na sinodi o obitelji, same obitelji, kao uostalom i cijela Crkva, primili su veliki poticaj i ohrabrenje za susret na pragu ovih vrata. Crkva je potaknuta otvoriti svoja vrata i s Gospodinom izaći k sinovima i kćerima koji su na putu – ponekad nesigurni; a neki put izgubljeni – u ovim teškim vremenima. Kršćanske su obitelji posebno potaknute otvoriti vrata Gospodinu koji čeka kako bi ušao, i koji im donosi svoj blagoslov i prijateljstvo – kazao je Papa.

Ako su uvijek otvorena vrata Božjeg milosrđa, onda i vrata naših crkvi, zajednica, župa, institucija, biskupija, također trebaju biti otvorena, kako bismo svi izašli i ponijeli to Božje milosrđe. Jubilej znači otvorena vrata Božjega milosrđa, ali i otvorena malena vrata naših crkvi, kako bi Gospodin ušao ili izašao On, koji je toliko puta zatočenik naših struktura, našeg egoizma i tolikih stvari – rekao je.

Citirajući retke iz knjige Otkrivenja: Stojim na vratima i kucam. Ako tko sluša glas moj i otvori mi vrata, uči ću k njemu i večerati s njime i on sa mnom (Otk 3,20), papa Franjo je objasnio kako Isus nikad ne ulazi na silu; i On sam traži dopuštenje za ulazak. Zamislimo ga kako kuca na vrata našega srca. U istoj Knjizi, o Božjemu se gradu kaže da mu se vrata tijekom dana nikada neće zatvarati, što znači da će uvijek ostati otvorena, budući da noći više biti neće (Otk 21,25) – pojasnio je Rimski biskup.

Ima mjestâ gdje vrata nikada nisu zaključana, ali ima i toliko drugih, u kojima su blindirana vrata postala ‘normalna’ pojava. Nemojmo nikada takvo što činiti u životu svoje obitelji, grada i društva – a pogotovo ne u životu Crkve. Negostoljubiva Crkva, poput obitelji koja je zatvorena u sebe, umrtvljuje evanđelje i ‘isušuje’ svijet. Vrata Crkve nikada neka ne budu zatvorena – kazao je papa Franjo.

Vrata su svakako potrebna radi zaštitite, ali ne radi odbijanja. Na vrata se ne ulazi nasilno, već se traži dopuštenje. Vrata se često otvaraju kako bismo vidjeli čeka li tko vani, a da se možda ne usuđuje ili pak nema snage pokucati. Koliki su izgubili pouzdanje i hrabrost pokucati na vrata našega kršćanskog srca i naših crkvi te ostaju vani obeshrabreni. Neka se to više ne događa – poželio je Papa.

Vrata mnogo govore o samoj kući, ali i o Crkvi. Služba vratara zahtjeva pažljivo razlučivanje, ali u isto vrijeme treba nadahnjivati i povjerenje – rekao je Sveti Otac, zahvalivši se zatim svim vratarima crkvi i građanskih institucija, dodavši kako često obazrivost, ljubaznost i osmjeh osobâ koje vrše tu službu – već na samom ulazu – pokazuje sliku uljudnosti prihvaćanja cijele kuće – rekao je papa Franjo. →

Dobro znamo da smo čuvari i službenici Božjih vrata – koja su Isus sam – mi sami. On sam kaže:  Ja sam vrata:  tko na njih uđe, spasit će se; ulazit će i izlaziti i pašu nalaziti (usp. Iv 10,9).  Božji tor je zaklon, a ne zatvor! Lopovi su oni koji ne ulaze na vrata budući da imaju loše namjere te se kradom zavlače u tor, među ovce kako bi ih zaveli i njima se okoristili – kazao je Papa.

Nama je ući na vrata i slušati Isusov glas; onda smo sigurno spašeni. Možemo ulaziti bez straha i izlaziti bez opasnosti. U ovome prekrasnom Isusovu govoru spominje se i ‘čuvar’, čiji je zadatak da Pastiru otvori (vrata; usp. Iv 10,2). Ako čuvar čuje Pastirov glas, tada otvara i pušta ući sve ovce koje Dobri Pastir privodi, uključujući i one koje su se zagubile u šumi i koje Dobri Pastir traži. Ne bira ovce čuvar, nego Dobri Pastir. Sve su ovce pozvane u tor i bira ih Dobri pastir. Čuvar samo sluša Pastirov glas. Tako, eto, možemo kazati da smo poput toga čuvara. Crkva je vratarica Gospodinove kuće, a ne njezina gospodarica – pojasnio je Sveti Otac.

Sveta Nazaretska obitelj dobro zna što znače otvorena i zatvorena vrata, za onoga tko očekuje dijete; i tko nema zaklona ili bježi od pogibelji. Neka kršćanske obitelji sa svoga praga daju mali znak vrata velikoga Božjega milosrđa i prihvata. Upravo će po tomu Crkva biti prepoznata kao čuvarica u službi Boga koji kuca; kao prihvat Boga koji ti ne zatvara vrata u lice s isprikom da ne pripadaš kući. Neka uz velika vrata Božjega milosrđa i vrata našega srca budu otvorena kako bismo – bilo primili Božje oproštenje, bilo sami oprostili drugima i prihvatili sve koji kucaju na na naše srce – kazao je papa Franjo.

Napomenuvši potom kako se za dva dana obilježava Svjetski dan pravâ djece istaknuo je da je dužnost svih da djecu zaštite od svakog oblika ropstva, zlostavljanja ili odbačenosti. Želim da međunarodna zajednica pozorno bdije nad životnim uvjetima djece, posebice tamo gdje ih se novači u razne oružane skupine; kao što može pomoći i obiteljima kako bi svaki dječak i djevojčica imali zajamčeno pravo na pohađanje škole i na izobrazbu – rekao je.

Papa je kazao kako se 21. studenog Crkva spominje Marijina prikazanja u Hramu, te u toj prigodi vjernike pozvao na zahvalnost za zvanje tolikih osoba koje su u samostanima i pustinjačkim izbama, posvetili svoj život Bogu. Kako bi oni mogli nastaviti s vršenjem svoga važnog poslanja u djelotvornoj tišini, neka im ne uzmanjka naša duhovna i materijalna blizina – poželio je Papa koji je na kraju posebno pozdravio mlade, bolesne i novovjenčane parove:

‘Dragi mladi i studenti, svjedočanstvo Apostolâ koji sve ostaviše kako bi slijedili Isusa, neka i u vama začne želju da ga svom snagom ljubite i nasljedujete; dragi bolesnici, slavne patnje svetih Petra i Pavla neka vam u životu budu utjeha te nada vašem prinosu; dragi novovjenčani supružnici, neka vaš dom bude hram one Ljubavi od koje nas nitko neće moći rastaviti’ – poželio je na koncu Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.