Vjera Papa govori U Crkvi ima jedna bolest, a ona je sijanje podjela
Papa govori Vjera

U Crkvi ima jedna bolest, a ona je sijanje podjela

U Crkvi ima jedna bolest, a to je sijanje podjela i kukolja. Kršćani su pak pozvani mirotvoriti i miriti, kao što je Isus činio – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

U Poslanici Kološanima Pavao otkriva Isusov identitet; on je Božji Prvorođenac, Bog je, a Otac ga je poslao da „mirotvori i miri“ s Bogom čovječanstvo nakon grijeha. Mir je Isusovo djelo – rekao je Papa – djelo njegova „snižavanja da bude poslušan sve do smrti na križu“. A kad govorimo o miru i mirenju, onda treba da uvijek razmišljamo o velikom miru i mirenju, koje je donio Isus. Bez Njega nije moguć mir. Bez Njega nije moguće mirenje. Naša je zadaća da u ratu, mržnji, također i obitelji, budemo mirotvorci i miritelji – ustvrdio je papa Franjo.

A bilo bi dobro da se pitamo: Sijem li mir? Primjerice, svojim jezikom sijem mir ili kukolj? Koliko smo puta čuli govoriti o nekoj osobi: ima zmijski jezik!, jer uvijek čini ono što je zmija učinila Adamu i Evi; uništila je mir. A to je zlo, bolest je u našoj Crkvi: sijati podjele, mržnju i nemir. Svaki dan svi se trebamo pitati: Jesam li danas sijao mir ili razdor? Ma, katkada treba kazati nešto jer to onaj ili ona zaslužuju: a što siješ s takvim ponašanjem? – priupitao je Papa.

Kršćani su dakle pozvani da budu kao Isus, koji je došao mirotvoriti i miriti. Može li se neku osobu proglasiti svetom jer je cijeli život mirila i mirotvorila? Ona je sveta osoba. U tom nam je rasti, moramo se obratiti: nikada ne treba izgovoriti riječ koja unosi razdor, koja donosi rat, nikada ne treba biti ogovaranja. Razmišljam: što su ogovaranja? Obično se kaže: Nije ništa reći nešto protiv nekoga ili nešto o nekomu izmisliti: učinio je ovo ili ono… Međutim, ogovaranje je terorizam jer je onaj koji ogovara poput terorista koji baca bombu i bježi, uništava: s jezikom uništava, nije mirotvorac. Ali je lukav. Nije terorist samoubojica jer dobro čuva sebe – primijetio je Papa.

Svaki put kad nekomu dođe na um da izgovori riječ koja sije kukolj i razdor i da ogovara drugoga, treba se ugristi za jezik. Jamčim vam, ako se u tomu vježbate, da se ugrizate za jezik umjesto sijanja kukolja, u počecima će nateći jezik, bit će pun rana, jer đavao nam pomaže, i to je njegov posao, njegov zanat: dijeliti. Papa je propovijed zaključio molitvom: Gospodine, dao si svoj život, daj mi milost da mirotvorim i mirim. Ti si prolio svoju krv, daj da me nije briga što će jezik malo oteći ako se ugrizem prije nego počnem ogovarati druge.

Priredio: Siniša Tumbas Loketić

Preuzeto: Radio Vatikan

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.