Vjera Papa govori Tri godine propovijedi u kapeli Doma Sveta Marta
Papa govori Vjera

Tri godine propovijedi u kapeli Doma Sveta Marta

Prije tri godine, 22 ožujka Sveti je Otac pred skupinom vatikanskih vrtlara i ekoloških djelatnika prvi put tijekom svete mise propovijedao u kapeli Doma Sveta Marta. Tada je, prema mišljenu mnogih promatrača, započelo titrati srce pontifikata.

Govoreći pak o propovijedima na jutarnjim misama u Domu Sveta Marta, Elisabetta Piqué, vatikanistica i autorica životopisa Jorgea Marija Bergoglia, rekla je kako smatra da je uspjeh u izvanrednom načinu Papina komuniciranja: svi razumiju ono što govori, a u cijelom svijetu znaju za propovijedi. Ne slušaju ih samo vjernici, već i diplomati. Papa oživljava Evanđelje, govori o bitnom i to tumači na vrlo razumljiv način, dostupan svima; povezuje ga s današnjim svijetom i tako dopire do srca ljudi. Dobro je podsjetiti da su u cijelom svijetu objavljenje Papine propovijedi, da je srce ovoga pontifikata vraćanje na bitno– ustvrdila je novinarka Piqué.

Na primjedbu kako mnoge ideje pape Franje potječu iz propovijedi na jutarnjoj misi, rekla je da upravo stoga svi novinari znaju da im je u prvom redu osluškivati jutarnje propovijedi, jer je u njima srž poruke pape Franje.

A na napomenu da su propovijedi uzoran primjer komunikacije i dijeljenja, te da su vrlo popularne na društvenim mrežama, rekla je da su odraz vremena u kojem živimo. Uvjerena sam da Papa vrlo dobro zna u kojem vremenu živi, a to svjedoči i nedavno pojavljivanje na Instagramu, premda je, vraćajući se s nekog putovanja, u zrakoplovu rekao: „Osjećam se kao prethistorijski čovjek pred ovim „društvenim mrežama, tweetovima…“ Unatoč svemu, svjestan je da živimo u umreženom svijetu te da i u njemu treba biti razumljiva njegova poruka, da ju i neko dijete treba razumjeti– ustvrdila je Piqué.

Na upit o kontinuitetu u Papinim propovijedima, rekla je da je kontinuitet vrlo razvidan; njegove su propovijedi zaista uvijek bile privlačne, to potvrđuju osobe koje sada imaju četrdeset godina, a koje su Bergoglia upoznale kad su išle na vjeronauk ili su se pripremale za prvu pričest. Svi pamte velikog učitelja u propovijedanju, koji uprisutnjuje Riječ, odnosno Evanđelje, i čini da ga se cjelovito shvati – primijetila je novinarka dodajući:

Vjerujem da je uvijek imao dar govora i komuniciranja, i prije ređenja dok je kao profesor predavao književnost i psihologiju. Učenici ga pamte kao poticajnog učitelja koji ih je učio misliti. Uvjerena sam da je nadaren tom vještinom. Kao Papa zacijelo će imati više nadahnuća Duha Svetog i to će mu pomoći u službi; ali umjetnost i vještina komuniciranja,te dopiranje do srca ljudi, uvijek su bile Bergogliove odlike – zaključila je novinarka Piqué.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.