Vjera Papa govori Treća godina pontifikata pape Franje
Papa govori Vjera

Treća godina pontifikata pape Franje

„Božje je ime milosrđe“ – naglašava papa Franjo, ali je milosrđe i ključna riječ njegova pontifikata, koji će ove nedjelje, 13. ožujka, obilježiti tri godine. Milosrđe je u Papinom geslu, milosrđu je posvetio svoj prvi Angelus, ali je ono i jedna od najčešćih riječi u jutarnjim homilijama u Domu sv. Marte, a Božjem milosrđu je posvetio i Izvanrednu svetu godinu.

Jubilej i diplomacija milosrđa

Sveti Otac je poželio da Jubilej milosrđa ne bude samo događaj u Rimu, nego da se može doživjeti i u čitavoj Crkvi. Kao znak toga, Prva Sveta vrata otvorio je ne na Bazilici sv. Petra, nego na katedrali u Banguiju, u ratom-izmučenoj Srednjoafričkoj Republici. I diplomacija pape Franje može se nazvati „diplomacijom milosrđa“, koja inzistira na rješavanju sukoba, ostvarivanju mira, susretima te pružanju ruke, što se očitovalo u posredovanju oko zatopljenja odnosa između Kube i SAD-a.

Izvanredan događaj ove godine bio je i susret s ruskim patrijarhom Kirilom, prije apostolskog pohoda Meksiku. Događaj je Papa opisao ovim riječima: „Osjetio sam se kao pred bratom, a i on mi je rekao to isto. Dva biskupa koji razgovaraju o stanju svojih Crkvi i o stanju u svijetu, o ratovima, o pravoslavlju, o skorom svepravoslavnom saboru… Doista sam osjetio nutarnju radost koja je bila od Gospodina“.

Blage geste i snažne riječi

Upadljive su razlike u Papinim gestama: blagost i nježnost u zagrljaju najpotrebitijih, tvrdoća i odlučnost u osuđivanju zla. Osobito su snažne njegove riječi o „trgovcima rata“ i o izrabljivačima najslabijih radi vlastitih interesa: „Ima jedna Gospodinova riječ: ‘Prokleti!’ Zato što je rekao: ‘Blaženi mirotvorci!’ Oni koji potiču rat, koji stvaraju ratove su prokleti, oni su delikventni“.

Treća godina pontifikata bila je također godina enciklike Laudato si’, u kojoj ističe hitnu potrebu brige za „naš zajednički dom“. Protivno redukcionističkim interpretacijama, ne radi se samo o „zelenom“ dokumentu, zato što naglašava da je zaštita okoliša povezana s obranom ljudskog dostojanstva u „cjelovitoj ekologiji“. „Naš zajednički dom se razara i to šteti svima, osobito najsiromašnijima. Pozivam stoga na odgovornost, temeljem poslanja koje je Bog dao čovjeku u stvorenome: kultivirati i štititi vrt u koji ga je postavio“ – rekao je Papa na jednoj od općih audijencija.

Nije nedostajalo ni kritika na račun Svetoga Oca te mu se čak pridijevao naziv „komunistički Papa“. Osvrćući se na to, istaknuo je da je ljubav prema siromasima u središtu evanđelja i da to nije izum komunizma. Moje učenje o svemu tome je u socijalnom nauku Crkve. A ako je potrebno, mogu i recitirati vjerovanje – rekao je ironično na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu na putu prema Sjedinjenim Državama.

Papa daje glas odbačenima

Više puta je papa Franjo dao glas onima koje se ne čuje, pozivajući na pomoć izbjeglicama koji bježe od ratova i nasilja, potičući izgradnju mostova, a  ne zidova. U Vatikanu je kao primjer ugostio dvije izbjegličke obitelji. Također je mnogo puta istaknuo problem nezaposlenosti mladih, kao i trgovinu ljudima.

Više puta je osudio „opaki krug“ koji stvara „kultura odbacivanja“, prema kojoj su stari i nerođeni nedostojni prihvata i života. Pobačaj – upozorio je – nije manje zlo. To je zločin. To znači izbaciti jednoga da bi se spasio drugi. To je ono što čini mafija… To je intrinzično zlo“. Snažne je riječi imao i za korupciju: „Ako zatvaramo vrata seliocima, ako ljudima oduzimamo posao i dostojanstvo, kako se to zove? Zove se korupcija! Zove se korupcija i svi mi možemo biti iskvareni… korupcija smrdi, kao što smrdi i iskvareno društvo“ – rekao je Papa u napuljskom predgrađu Scampia.

Nastavlja se reforma Kurije

S druge strane, ne boji se priznati kako korupcija postoji i u Vatikanu, kao što je učinio govoreći s mladima u Keniji. Na tom polju, nastavlja s vijećem 9 kardinala rad na reformi Kurije kako bi ju učinio uvijek sve više sredstvom u službi opće Crkve. Nakon ustanovljenja Tajništva za gospodarstvo te novog dikasterija za komunikaciju, nastavlja se rad na dokumentu o upravi Kurije koji će zamijeniti Pastor Bonus. Reformu ne zaustavljaju ni curenja povjerljivih informacija koja su u medijima postala poznata kao „Vatileaks 2“.

Želim vas uvjeriti da me ta tužna činjenica neće odvratiti od rada na reformi koju provodim sa svojim suradnicima i uz podršku svih vas. Crkva se obnavlja molitvom i svakodnevnom svetošću svih krštenika. Stoga vam zahvaljujem i molim vas da nastavite moliti za Papu i za Crkvu, ne dopuštajući da vas se uznemiri, nego ustrajući s povjerenjem i nadom – rekao je Sveti Otac u jednom od svojih podnevnih nagovora.

Reforma srca

No više od reforme vatikanskih struktura, papa Franjo želi reformu srca, kako bi moglo prihvatiti Božje milosrđe. A ta reforma počinje kad se osjetimo grješnicima. „Ako se ne držiš grješnikom, loše si počeo. Molimo za milost da naše srce ne otvrdne, da bude otvoreno Božjem milosrđu i milosti vjernosti“ – istaknuo je Papa na jednoj od misa u Domu sv. Marte.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @AFP

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.