Vjera Meditacije Traženje, vjera, logika (Lk 2,41-51)
Meditacije

Traženje, vjera, logika (Lk 2,41-51)

Isus kao dječak od 12. godina (punoljetstvo u izraelskom narodu nastupa sa 13 godina) putuje sa roditeljima za Pashu u Jeruzalem. Hodočašće se ponavlja svake godine i to je dio religijskog i kulturološkog nasleđa u kojem Isus odrasta. Konstrukcija cijelog događaja je vrijedna pažnje i sadrži slijedeće elemente:

problem – rješavanje problema – rješenje problema – zagonetka – epilog bez raspleta

U današnjem društvu koje vapije za jasnoćom i logičkim zaključivanjem imamo za primjer ovaj odlomak koji zahtjeva dublje promišljanje ali ga ipak ne možemo do kraja razumijeti.

1.      Problem: Isusovi roditelji primjećuju da dječaka nema na povratku kući. Ostaje otvoreno pitanje što se moglo dogoditi da se Isus, Marija i Josip razdvoje u Jeruzalemu prepunom hodočasnika. Da li se on privremeno pridružio rođacima dok Marija i Josip nešto ne obave u gradu?

2.      Rješavanje problema – potraga započinje još na putu prema Nazaretu uz raspitivanje kod rođaka, poznanika i vjerovatno neznanaca: ”Da li ste možda vidjeli dječaka od 12. godina, ovoliko visokog, sa ovakvom kosom, ima torbu…?”

3.      Rješenje problema: nalaze Isus u hramu. Svatko tko je na kratko zagubio svoje dijete u gužvi i našao ga, vrlo dobro zna kako su se Marija i Josip morali osjećati. Ne zaboravite da se ovdje radi o tri dana potrage! Trebalo je ostati smiren i s pouzdanjem nastavljati potragu.

4.      Zagonetka: na zabrinuto pitanje roditelja (uz osjećaj olakšanja štio su ga našli), Isus se opravdava pitanjem koje u tom momentu nije razumljivo i ne ostavlja prostor za dalju raspravu. Ovo su ujedno i prve riječi koje Isus izgovara u Lukinom evanđelju.

5.      Epilog nema rasplet – Isus se vraća u Nazaret sa svojim roditeljima, biva poslušan a Marija tokom puta razmišlja o ovom događaju i sve uspomene brižno čuva u svom srcu.

Ova priča iz Isusovog života nosi u sebi iznenađenja koje se ne može logički objasniti. Baš kao i mnoge poruke kojima obiluje Evanđelje. Naši pokušaji da demistifikujemo Evanđelje ostaju bezuspešni. I što se dešava kad damo sve od sebe da rešimo neki problem a to samo pogorša situaciju? Dokle stižemo kad se naše snage iscrpe a vjera se nađe pred zidom? Vidimo to u Isusovom ponašanju – iako mu je biti u onome što pripada njegovom Ocu, on kreće sa svojim zemaljskim roditeljima, poslušan i raste na svim poljima kao osoba koja to i treba da čini. Marija, čuva ove biser-događaje u svom srcu što joj omogućuje da ih u konačnici i razumije. To je primjer za nas, da živimo u povjerenju u Boga, slušajući Evanđelje iako ga ne možemo potpuno razumjeti.

Uređuje: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Izvor: Ginger Barfield, (workingpreacher.org)

Slika: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.