Vjera Meditacije Traženje, vjera, logika (Lk 2,41-51)
Meditacije

Traženje, vjera, logika (Lk 2,41-51)

Isus kao dječak od 12. godina (punoljetstvo u izraelskom narodu nastupa sa 13 godina) putuje sa roditeljima za Pashu u Jeruzalem. Hodočašće se ponavlja svake godine i to je dio religijskog i kulturološkog nasleđa u kojem Isus odrasta. Konstrukcija cijelog događaja je vrijedna pažnje i sadrži slijedeće elemente:

problem – rješavanje problema – rješenje problema – zagonetka – epilog bez raspleta

U današnjem društvu koje vapije za jasnoćom i logičkim zaključivanjem imamo za primjer ovaj odlomak koji zahtjeva dublje promišljanje ali ga ipak ne možemo do kraja razumijeti.

1.      Problem: Isusovi roditelji primjećuju da dječaka nema na povratku kući. Ostaje otvoreno pitanje što se moglo dogoditi da se Isus, Marija i Josip razdvoje u Jeruzalemu prepunom hodočasnika. Da li se on privremeno pridružio rođacima dok Marija i Josip nešto ne obave u gradu?

2.      Rješavanje problema – potraga započinje još na putu prema Nazaretu uz raspitivanje kod rođaka, poznanika i vjerovatno neznanaca: ”Da li ste možda vidjeli dječaka od 12. godina, ovoliko visokog, sa ovakvom kosom, ima torbu…?”

3.      Rješenje problema: nalaze Isus u hramu. Svatko tko je na kratko zagubio svoje dijete u gužvi i našao ga, vrlo dobro zna kako su se Marija i Josip morali osjećati. Ne zaboravite da se ovdje radi o tri dana potrage! Trebalo je ostati smiren i s pouzdanjem nastavljati potragu.

4.      Zagonetka: na zabrinuto pitanje roditelja (uz osjećaj olakšanja štio su ga našli), Isus se opravdava pitanjem koje u tom momentu nije razumljivo i ne ostavlja prostor za dalju raspravu. Ovo su ujedno i prve riječi koje Isus izgovara u Lukinom evanđelju.

5.      Epilog nema rasplet – Isus se vraća u Nazaret sa svojim roditeljima, biva poslušan a Marija tokom puta razmišlja o ovom događaju i sve uspomene brižno čuva u svom srcu.

Ova priča iz Isusovog života nosi u sebi iznenađenja koje se ne može logički objasniti. Baš kao i mnoge poruke kojima obiluje Evanđelje. Naši pokušaji da demistifikujemo Evanđelje ostaju bezuspešni. I što se dešava kad damo sve od sebe da rešimo neki problem a to samo pogorša situaciju? Dokle stižemo kad se naše snage iscrpe a vjera se nađe pred zidom? Vidimo to u Isusovom ponašanju – iako mu je biti u onome što pripada njegovom Ocu, on kreće sa svojim zemaljskim roditeljima, poslušan i raste na svim poljima kao osoba koja to i treba da čini. Marija, čuva ove biser-događaje u svom srcu što joj omogućuje da ih u konačnici i razumije. To je primjer za nas, da živimo u povjerenju u Boga, slušajući Evanđelje iako ga ne možemo potpuno razumjeti.

Uređuje: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Izvor: Ginger Barfield, (workingpreacher.org)

Slika: pixabay

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.