Vjera Crkva Tradicionalne zajednice (6.)
Crkva Vjera

Tradicionalne zajednice (6.)

Sestre Predragocjene Krvi Gospodina našega Isusa Krista (Schellenberg/St. Pelagiberg)

Utemeljitelji ove kongregacije su sin i majka – o. Franz Sales Brunner (1795.-1859.), misionar Predragocjene Krvi i Anna Maria Brunner (1764.-1836.), oboje umrli na glasu svetosti.  Anna Maria, rođena je bila majka šestero djece, od kojih se čak troje odazvalo duhovnom pozivu. Sa četrdeset i osam godina je ostala udovica. Hodočastila je u Rim i tamo postala članica Bratovštine Predragocjene Krvi. Po povratku je sa svoje dvije kćeri započela samostanski život euharistijskim klanjanjem i štovanjem Predragocjene Krvi. Broj sestara je već nakon nekoliko godina porastao pa im je churski biskup potvrdio pravilo. Nakon Koncila, sestre su 1967. prihvatile nove konstitucije, međutim, kako su se pokazale manjkave, vratile su se provjerenima iz 1930. Od 1975. su surađivale s FSSPX-om, sve do nedozvoljenih biskupskih ređenja iz 1988., kada se povezuju sa Svećeničkim bratstvom sv. Petra. Karizma im je vječno klanjanje Predragocjenoj Krvi Spasiteljevoj u Presvetom Oltarskom Sakramentu, a osobito mole za svećenike.

Ustrajnost u vjernosti klasičnom obredu i duhovnosti se pokazala pravim izborom. Dok u samostanu modernih klanjateljica, koje su napustile habit i hodaju bez vela i u hlačama, imaju još petnaestak članica većinom starijih od šezdeset godina, i jedva se mogu prisjetiti kad je neka djevojka zadnji put ušla u samostan, sestre Predragocjene Krvi su npr. 2008. godine u malom Lihtenštajnu imale pet novakinja.

150 godina samostana Schellenberg, obilježile su 2008. i 2009., raznim svečanostima, predavanjima, izložbom i prigodnim izdanjima. Papa Benedikt XVI. im je tim povodom udijelio svoj apostolski blagoslov.

Sestrinska kuća samostana u Schellenbergu nalazi se u švicarskom selu Sankt Pelagiberg. Iako je prva asocijacija na ime Pelagija negativna, jer asocira na poznatog heretika s kraja 4. st., ovo mjesto naziv baštini po sv. Pelagiju, istarskom mučeniku iz 3. st. Ovo mjesto je vrlo posjećena destinacija za hodočasnike čuvenoj slici Crne Gospe. Sestre Predragocjene Krvi ovdje su prisutne još od 1912. Usko surađuju s Svećeničkim bratstvom sv. Petra.

Izvor: tradicionalnamisa.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.