Vjera Crkva Tradicionalne zajednice (18.)
Crkva Vjera

Tradicionalne zajednice (18.)

BENEDIKTINCI – SAMOSTAN SVETE MARIJE U LAGARDI

(ST. PIERRE DE CLAIRAC)

Samostan svete Marije u Lagardi osnovan je 2002. 21. studenog iste godine, na blagdan Prikazanja BDM, osmorica redovnika iz opatije Le Barroux pristigla su u zaseok po imenu Lagarde, smješten u općini Saint-Pierre-de-Clairac. S njima je doputovao i prečasni dom Gérard Calvet, osnivač i prvi opat opatije sv. Magdalene iz Le Barrouxa, koji je htio pomoći u prvim koracima ove mlade zajednice. Ova „ekspedicija“ sastojala se od četvorice patera i četiri brata, a na njihovom čelu nalazio se prior o. Louis-Marie. Brzo su se latili posla.

S blagoslovom agenskog biskupa msgr. Descubesa, krenuli su s adaptacijom zapuštene predstraže nekadašnje utvrde Castelculier kraj Puymirola u benediktinski samostan. Marljivi redovnici su već u prvoj godini djelovanja dovršili strukturalne prilagodbe objekata, pokrenuli proizvodnju sandala, postavili prve pčelinje košnice, podigli nasad od 400 stabala lješnjaka s vlastitim sustavom navodnjavanja. Također, pokrenuli su radionice kršćanske umjetnosti.

Uvjerivši se da sve ide svojim tijekom, dom Gérard je svoju opatsku dužnost prepustio o. Louisu-Mariji (koji će kasnije postati opatom sv. Magdalene). Kako je njihova kapelica zbog sve veće prisutnosti vjernika postajala sve tješnja, redovnici s u krenuli s adaptacijom drevnog štaglja u kapelu, kako bi mogli prihvatiti skoro stotinu vjernika i dvadesetak monaha. U prilagodbi su korišteni lokalni materijali, i kada je to bilo potrebno, lokalni stručnjaci. Kapela je izražena u stilu koji ne odudara od okoline, a posvećena je lokalnoj mučenici sv. Foyi (od Conquesa), koja je pogubljena još 303. Prilikom posvete, biskup msgr. Hebreteau donio je redovnicima dragocjen dar – relikviju svetice, koja je zatim ugrađena u oltar nove kapele. Mlada zajednica polako i sigurno raste i napreduje, do 2008. broje već 13 redovnika. I dalje naporno rade na projektu obnove i prilagodbe samostana.

Izvor: tradicionalnamisa.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.