Vjera Crkva Tradicionalne zajednice (18.)
Crkva Vjera

Tradicionalne zajednice (18.)

BENEDIKTINCI – SAMOSTAN SVETE MARIJE U LAGARDI

(ST. PIERRE DE CLAIRAC)

Samostan svete Marije u Lagardi osnovan je 2002. 21. studenog iste godine, na blagdan Prikazanja BDM, osmorica redovnika iz opatije Le Barroux pristigla su u zaseok po imenu Lagarde, smješten u općini Saint-Pierre-de-Clairac. S njima je doputovao i prečasni dom Gérard Calvet, osnivač i prvi opat opatije sv. Magdalene iz Le Barrouxa, koji je htio pomoći u prvim koracima ove mlade zajednice. Ova „ekspedicija“ sastojala se od četvorice patera i četiri brata, a na njihovom čelu nalazio se prior o. Louis-Marie. Brzo su se latili posla.

S blagoslovom agenskog biskupa msgr. Descubesa, krenuli su s adaptacijom zapuštene predstraže nekadašnje utvrde Castelculier kraj Puymirola u benediktinski samostan. Marljivi redovnici su već u prvoj godini djelovanja dovršili strukturalne prilagodbe objekata, pokrenuli proizvodnju sandala, postavili prve pčelinje košnice, podigli nasad od 400 stabala lješnjaka s vlastitim sustavom navodnjavanja. Također, pokrenuli su radionice kršćanske umjetnosti.

Uvjerivši se da sve ide svojim tijekom, dom Gérard je svoju opatsku dužnost prepustio o. Louisu-Mariji (koji će kasnije postati opatom sv. Magdalene). Kako je njihova kapelica zbog sve veće prisutnosti vjernika postajala sve tješnja, redovnici s u krenuli s adaptacijom drevnog štaglja u kapelu, kako bi mogli prihvatiti skoro stotinu vjernika i dvadesetak monaha. U prilagodbi su korišteni lokalni materijali, i kada je to bilo potrebno, lokalni stručnjaci. Kapela je izražena u stilu koji ne odudara od okoline, a posvećena je lokalnoj mučenici sv. Foyi (od Conquesa), koja je pogubljena još 303. Prilikom posvete, biskup msgr. Hebreteau donio je redovnicima dragocjen dar – relikviju svetice, koja je zatim ugrađena u oltar nove kapele. Mlada zajednica polako i sigurno raste i napreduje, do 2008. broje već 13 redovnika. I dalje naporno rade na projektu obnove i prilagodbe samostana.

Izvor: tradicionalnamisa.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.