Vjera Crkva Tradicionalne zajednice (17.)
Crkva Vjera

Tradicionalne zajednice (17.)

BENEDIKTINCI – OPATIJA SV. MARIJE MAGDALENE

(LE BARROUX)

Opatija sv. Marije Magdalene iz Le Barrouxa ima prilično zanimljivu prošlost. Nakon koncilskih promjena 1960-ih, svećenici (naročito mlađi) privrženi tradicionalnim oblicima molitve našli su se u teškoj situaciji. Mladi benediktinski redovnik, dom Gérard Calvet napustio je 1970. s dozvolom poglavara opatiju Gospe od Tournaya, te se naselio u malom selu Bédoinu, u okrugu Vaucluse. Želio je živjeti Pravilo sv. Benedikta u skladu s liturgijskom tradicijom Rima. Smjestio se u kapelici sv. Marije Magdalene. Već tri dana poslije, na vrata mu je zakucao prvi iskušenik sa željom da postane redovnik. Dom Gérard ga je morao odbiti, jer nije bilo nikakve zajednice kojoj bi se mogao pridružiti. Ipak, mladić po imenu Jehan De Belleville bio je uporan, i vratio se nakon tri mjeseca s istim zahtjevom. Rodila se zajednica. Odsada pa nadalje, sedam puta dnevno i jednom po noći pjevat će se Božanska služba. Vrlo brzo se uspostavlja redovnički život. Počinju s obnovom male porušene opatije. Bog brzo djeluje – do kraja 1971. zajednica broji već 11 redovnika. Iste godine dom Gérard odlazi u Rim s molbom za osnivanjem nove benediktinske zajednice. Nakon što je 1974. nadb. Lefebvre podijelio niže redove nekolicini redovnika, dom Gérardovi nadređeni odlučili zatvoriti samostan u nastajanju. Uslijedio je još jedan put u Rim. Ipak, rješavanje situacije potrajat će skoro 15 godina. Kako je zajednica i dalje rasla, 1978. kupuju pusto zemljište kraj sela Le Barroux, mjesto njihovog budućeg doma. Dom Gérard putuje po cijeloj Francuskoj kako bi prikupio sredstva za gradnju samostana. Velika darežljivost brojnih donatora omogućila je nastavak projekta. 1980. položen je kamen temeljac novog samostanu. Na njemu je bilo napisano geslo samostana: Pax in lumine (Mir u svjetlu). Ovime je opisano poslanje ovih redovnika – pružiti komadić neba na zemlji. Dva dana prije Božića 1981., redovnici se opraštaju od Bédoina, i nalaze se u gostinjskom krilu novog samostana. Ne sprječava ih ni nedostatak struje i grijanja. Podižu kamp unutar buduće spavaonice, dok Božanski oficij pjevaju u kripti. Samostan je građen modernim tehnikama u romaničkom stilu.

Indultom pape Ivana Pavla II. iz 1984 pod nazivom Quattuor abhinc annos, olakšano je slavljenje tradicionalne liturgije u Crkvi. Dom Gérard 1987. pokreće zahtjev za punim kanonskim priznanjem samostana. Nakon nedozvoljenog ređenja biskupa Lefebvrea 1988., prekidaju veze s Bratstvom sv. Pija X. Prvi kontakt s Rimom ostvario je bez znanja FSSPX-a i Avinjonske biskupije. Kao posebni izaslanik pape, posjećuje ga kardinal Paul Augustin Mayer, koji mu iznosi prijedlog Rima. 25. srpnja 1988. samostan Le Barroux i službeno stupa u jedinstvo sa Svetom Stolicom. Prema odredbama motuproprija Ecclesia Dei Rim dodjeljuje samostanu kanonski status. U lipnju 1989. opat primas reda, Victor Dammertz promulgira dekret o uzdignuću na status opatije. Iste godine kardinal Gagnon s avinjonskim nadbiskupom i četrnaestoricom prelata posvećuje opatijsku crkvu. 1990. dio zajednice u privatnu audijenciju prima papa Ivan Pavao II., i preporučuje u njihove molitve pomirenje svih sinova Crkve. Nadbiskup Sensa, msgr. Defois podjeljuje svećenički red jednom od braće. Od tada su mnogi biskupi dolazili u opatiju s istim ciljem.

1995., opatiju posjećuje Prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger. U prisutnosti velike zajednice vjernika slavi zavjetnu Misu. 1999. i dalje pristižu novi iskušenici. Opatija broji preko 60 redovnika, a prostora je sve manje. Nakon što je 2002. broj prešao 70 redovnika, dio njih kreće u osnivanje novog samostana u Saint-Pierre-de-Clairacu.
2008. u 81. godini umire utemeljitelj samostana, dom Gérard Calvet. Krajem iste godine opatija pristupa Benediktinskoj konfederaciji.

Izvor: tradicionalnamisa.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.