Vjera Crkva Tradicionalne zajednice (15.)
Crkva Vjera

Tradicionalne zajednice (15.)

BENEDIKTINCI – OPATIJA GOSPE OD FONTGOMBAULTA

Opatija Gospe od Fontgombaulta je benediktinski samostan koji pripada Kongregaciji iz Solesmesa. Počeci ove opatije burne prošlosti sežu u XI. st., kad je 1091. Pierre de l’Étoile utemeljio benediktinski samostan na obalama rijeke Creuse, blizu izvora (fra. fontaine) Gombaud, pa otud i ime Fontgombault. Osim benediktinaca, uslijed nemira, revolucija i progona redovnika živjeli su tu i drugi redovnici i svećenici. 1569. opatiju su razrušili kalvinisti. Nakon duge obnove, 1741. benediktince zamjenjuju lazaristi. Opatija je opet uništena za Francuske revolucije, imovina je konfiscirana i rasprodana. 1849. su je otkupili trapisti, koji su za Treće republike 1905. istjerani iz Francuske, nakon čega je samostan ponovno konfisciran i prodan. Neko vrijeme se koristio kao tvornica dugmadi i kao poljska bolnica. Od 1919. do 1948. kompleks je korišten kao dijecezansko sjemenište.
U samostanski kompleks su se napokon 1948. vratili benediktinci i to iz opatije Solesmes – koju je utemeljio obnovitelj benediktinskog života u Francuskoj, dom Prosper Guéranger, i sa dvadeset i dvojicom benediktinaca započeli su novo razdoblje monaškog života u Fontgombaultu.

Odmah nakon prvoga indulta za klasičnu misu, Quattuor abhinc annos, pape Ivana Pavla II. iz 1984., iskoristili su priliku i vratili se tradicionalnoj liturgiji. Najprije za tihe Mise, a od 1988. se i konventualna Misa služi u klasičnom obliku. Opatija majka, Solesmes, nije bila oduševljena ovim smjerom opatije kćeri, pa su njeni opati nastojali utjecati na promjenu stanja u Fontgombaultu. Međutim, povratak tradicionalnoj Misi donio joj je mnogo zvanja, tako da je ova najbrojnija članica Kongregacije iz Solesmesa, bila u stanju otvoriti još samostana. U Triorsu (1984.), Gaussanu (1994.) – sada u Donezanu, u Clear Creeku (1999.) . Još 1971. otvorili su samostan u Randolu. Sve te opatije vjerne su Tradicionalnoj rimskoj misi.

Osim tradicionalne liturgije, veliku pozornost polažu na gregorijanski koral. Broje preko stotinu redovnika.

Izvor: tradicionalnamisa.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.