Duhovno štivo Toma Kempenac – Nasljeduj Krista (1)
Duhovno štivo

Toma Kempenac – Nasljeduj Krista (1)

Toma Kempenac (pravim imenom Thomas Hemerken, 13801471) je njemački katolički redovnik augustinijanac i mistik, autor spisa Nasljeduj Krista (De imitatione Christi). Pretpostavlja se da on nije autorsvih njenih dijelova i svojedobno osporavano autorstvo Tome Kempenca, danas je općeprihvaćeno.

Zanimljivosti

Ovo djelo se smatra jednim od najvećih priručnika o kršćanskoj pobožnosti i druga je po redu najčitanija knjiga nakon Biblije sa preko 3000 izdanja. Papa Ivan Pavao I je umro sa tom knjigom u ruci. Autor i djelo imaju svoju Facebook (blog) stranicu sa koje se djelo može preuzeti u elektronskoj formi.

Struktura

Četiri knjige koje čine ovo djelo – «O nasljedovanju Krista i preziranju svih taština»; «Opomene koje potiču na unutarnjost»; «O unutarnjoj utjehi»; «O presvetom oltarskom sakramentu» nisu prisutne u svimrukopisima. Knjiga je pisana u specifičnoj formi – zasebnim rečenicama obilježenim rednim brojevima. Rečenice po svom značenju mogu stajati kao posebne cjeline no isto tako se misao jedne rečenice  nastavlja i na sledeću rečenicu ili pasus što cijelom tekstu daje ritam koji je dinamičan i promjenljiv.

Kome je knjiga pisana

Izvorno je knjiga namijenjena redovnicima i asketima a donosi «opomene korisne za duhovni život», razmišljanja kako su strpljivost, poniznost, skrušenost, samoodricanje i sakramenti neophodna sredstva dabi se približili Bogu i osobnom posvećenju. Stoga ovo djelo odiše autentičnim duhom ondašnjih samostanskih zajednica i odvažnih, duhovnih podvižnika. No stoljeća prolaze a poruke Tome Kempenca ne gube u aktuelnosti – šta više, struktura čitateljstva, željnog Kristova primjera i učiteljstva je danas široka i obuhvata sve nas, jer svi smo „na putu“. Autor ispoljava jasan prijezir prema zemaljskoj mudrosti i svijetu,karakterističan za srednji vijek. Kristov život predstavlja najviši ideal pri čemu Isusov nauk premoćno nadilazi sva (isprazna) ljudska učenja. Pokora, molitva, spremnost na poslušnost, mrtvljenje, podnošenjenevolja – po primjeru Krista i iz ljubavi prema njemu vode u život vječni. „Kada dođe dan suda, zacijelo nas neće pitati što smo čitali, nego što smo radili; niti jesmo li mudro govorili, nego jesmo li pobožnoživjeli. “

Osobno iskustvo

Sa knjigom sam se prvi put susreo u srednjoškolskim danima no tada sam  uspio pročitati polovicu djela i evo prošlo je više od tri desetljeća kako sam  joj se ponovo vratio. Za ovakav pristup imam kakvo-takvo opravdanje: iako knjiga nije obimna, teško je pročitati u jedan mah a da se ne zaustavljate na porukama koje se u njoj nalaze, da ne razmišljate o njima, suobličujete se i dao Bog – da vas te poruke ohrabe da se mijenjate na bolje! Čitanje po tipu beletristike,  ”gutajući” riječi i rečenice nije moguće ukoliko imate ozbiljan kršćanski motiv. Slično iskustvo su imali i drugi čitaoci. Naravno pretpostavlja se da će čitatelj uložiti koncentraciju i raspoloženje no knjigu mogu čitati i duhovno nemirni čitaoci, kakav sam i ja osobno.

Prikaz pojedinih dijelova knjige je svakako pod subjektivnim utjecajem i zavisi od velikog broja činilaca: duhovnog iskustva i zrelosti, rasta u vjeri, samospoznaje, životne dobi, obrazovanja, svećeničkog ili laičkog staleža. Neke rečenice će „pogoditi“ jednog čitaoca a možda ostaviti ravnodušnim drugog. No jedno je sigurno – nema iskrenog čitaoca koji neće biti zatečen, koji neće zastati i porazmisliti a ako razmisli mora donijeti i sud, i odluku. Odluka vodi promjeni. Stoga ova analiza sigurno nosi sa sobom niz manjkavosti ali u sebi svakako sadrži kvalitetni dio a to su same misli Kempenca. I dan danas, njegove rečenice „udaraju gdje treba“, „pogađaju u sredinu“, isprobavaju temelje i pozivaju na opredjeljenja. Preovlađuje sadržaj sa duhovnom pronicljivošću, oštrinom i težinom, nekad je govor „pretvrd“- beskompromisan, žestok, zaokupljen revnovanjem za Božiju stvar ali srećemo i veoma ljupke i za život korisne moralne preporuke i savjete. U nekim dijelovima knjige autor dodjeljuje i samom Gospodinu narativnu ulogu. Jasno je za samog pisca teksta da je duboko odmakao u samospoznaji i motrenju Krista te nemilosrdno ukazuje na mane a manje na vrline čovjeka.

 Piše. Robert Semnic

Izvori: Wikipedia

http://u-ime-isusovo.blogspot.rs

https://sites/svjetlo-vjere.com/files.facebook.com/Toma-Kempenac-NASLJEDUJ-KRISTA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.