Duhovno štivo Toma Kempenac – Nasljeduj Krista (1)
Duhovno štivo

Toma Kempenac – Nasljeduj Krista (1)

Toma Kempenac (pravim imenom Thomas Hemerken, 13801471) je njemački katolički redovnik augustinijanac i mistik, autor spisa Nasljeduj Krista (De imitatione Christi). Pretpostavlja se da on nije autorsvih njenih dijelova i svojedobno osporavano autorstvo Tome Kempenca, danas je općeprihvaćeno.

Zanimljivosti

Ovo djelo se smatra jednim od najvećih priručnika o kršćanskoj pobožnosti i druga je po redu najčitanija knjiga nakon Biblije sa preko 3000 izdanja. Papa Ivan Pavao I je umro sa tom knjigom u ruci. Autor i djelo imaju svoju Facebook (blog) stranicu sa koje se djelo može preuzeti u elektronskoj formi.

Struktura

Četiri knjige koje čine ovo djelo – «O nasljedovanju Krista i preziranju svih taština»; «Opomene koje potiču na unutarnjost»; «O unutarnjoj utjehi»; «O presvetom oltarskom sakramentu» nisu prisutne u svimrukopisima. Knjiga je pisana u specifičnoj formi – zasebnim rečenicama obilježenim rednim brojevima. Rečenice po svom značenju mogu stajati kao posebne cjeline no isto tako se misao jedne rečenice  nastavlja i na sledeću rečenicu ili pasus što cijelom tekstu daje ritam koji je dinamičan i promjenljiv.

Kome je knjiga pisana

Izvorno je knjiga namijenjena redovnicima i asketima a donosi «opomene korisne za duhovni život», razmišljanja kako su strpljivost, poniznost, skrušenost, samoodricanje i sakramenti neophodna sredstva dabi se približili Bogu i osobnom posvećenju. Stoga ovo djelo odiše autentičnim duhom ondašnjih samostanskih zajednica i odvažnih, duhovnih podvižnika. No stoljeća prolaze a poruke Tome Kempenca ne gube u aktuelnosti – šta više, struktura čitateljstva, željnog Kristova primjera i učiteljstva je danas široka i obuhvata sve nas, jer svi smo „na putu“. Autor ispoljava jasan prijezir prema zemaljskoj mudrosti i svijetu,karakterističan za srednji vijek. Kristov život predstavlja najviši ideal pri čemu Isusov nauk premoćno nadilazi sva (isprazna) ljudska učenja. Pokora, molitva, spremnost na poslušnost, mrtvljenje, podnošenjenevolja – po primjeru Krista i iz ljubavi prema njemu vode u život vječni. „Kada dođe dan suda, zacijelo nas neće pitati što smo čitali, nego što smo radili; niti jesmo li mudro govorili, nego jesmo li pobožnoživjeli. “

Osobno iskustvo

Sa knjigom sam se prvi put susreo u srednjoškolskim danima no tada sam  uspio pročitati polovicu djela i evo prošlo je više od tri desetljeća kako sam  joj se ponovo vratio. Za ovakav pristup imam kakvo-takvo opravdanje: iako knjiga nije obimna, teško je pročitati u jedan mah a da se ne zaustavljate na porukama koje se u njoj nalaze, da ne razmišljate o njima, suobličujete se i dao Bog – da vas te poruke ohrabe da se mijenjate na bolje! Čitanje po tipu beletristike,  ”gutajući” riječi i rečenice nije moguće ukoliko imate ozbiljan kršćanski motiv. Slično iskustvo su imali i drugi čitaoci. Naravno pretpostavlja se da će čitatelj uložiti koncentraciju i raspoloženje no knjigu mogu čitati i duhovno nemirni čitaoci, kakav sam i ja osobno.

Prikaz pojedinih dijelova knjige je svakako pod subjektivnim utjecajem i zavisi od velikog broja činilaca: duhovnog iskustva i zrelosti, rasta u vjeri, samospoznaje, životne dobi, obrazovanja, svećeničkog ili laičkog staleža. Neke rečenice će „pogoditi“ jednog čitaoca a možda ostaviti ravnodušnim drugog. No jedno je sigurno – nema iskrenog čitaoca koji neće biti zatečen, koji neće zastati i porazmisliti a ako razmisli mora donijeti i sud, i odluku. Odluka vodi promjeni. Stoga ova analiza sigurno nosi sa sobom niz manjkavosti ali u sebi svakako sadrži kvalitetni dio a to su same misli Kempenca. I dan danas, njegove rečenice „udaraju gdje treba“, „pogađaju u sredinu“, isprobavaju temelje i pozivaju na opredjeljenja. Preovlađuje sadržaj sa duhovnom pronicljivošću, oštrinom i težinom, nekad je govor „pretvrd“- beskompromisan, žestok, zaokupljen revnovanjem za Božiju stvar ali srećemo i veoma ljupke i za život korisne moralne preporuke i savjete. U nekim dijelovima knjige autor dodjeljuje i samom Gospodinu narativnu ulogu. Jasno je za samog pisca teksta da je duboko odmakao u samospoznaji i motrenju Krista te nemilosrdno ukazuje na mane a manje na vrline čovjeka.

 Piše. Robert Semnic

Izvori: Wikipedia

http://u-ime-isusovo.blogspot.rs

https://sites/svjetlo-vjere.com/files.facebook.com/Toma-Kempenac-NASLJEDUJ-KRISTA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.