Vjera Crkva Svjetovni red Karmela (OCDS) – prvi dio
Crkva Iz života Karmelskog Reda Karmel Vjera

Svjetovni red Karmela (OCDS) – prvi dio

Napredak Svjetovnog reda bosonogih karmelićana počinje Obnovom Karmela. Papinski dokument Bula pape Nikole V. “Cum nulla fidelium”- iz 1452. g. dao je karmelićanima mogućnost, koju su drugi redovi već imali, širenja njihovog redovničkog života izvan samostana. Svjetovni red širi se sve više sa sv. Terezijom Avilskom. Već u 17. st. djelo sv. Terezije prodrlo je u čitavu Europu, Ameriku i Aziju, a vjernici koji žele sudjelovati u prakticiranju njezinog načina života postaju sve brojniji.

1700.g. već postoji i “Pravilo Trećeg reda”, koje je uputio svim samostanima vrhovni poglavar o. Kvinto od sv. Karla.

Terezijanski Svjetovni red Karmela jest Svjetovni red koji se povezuje s redovničkom obitelji bosonogih karmelićana, što znači da živi ideale Karmela u duhu, milosti i iskustvu sv. Terezije Avilske i sv.Ivana od Križa. Sv. Terezija uči nas razvojnom životu molitve i opisuje iskustvo duše koja moli. To je ideal Karmela koji je sv. Terezija Avilska divno protumačila kao put “susreta s Bogom” i “prijateljstvo s Bogom”. Istodobno, sv. Ivan od Križa je svetac koji je dao idealu Karmela sasvim posebno iskustvo unutrašnje preobrazbe putem “duhovnih čišćenja”. Uvijek, dakle, isto iskustvo sjedinjenja i prisnosti s Bogom, ali oblikovano ne samo iskustvom molitve, nego i sazrijevanjem teoloških i drugih kreposti.

Terezijanski Svjetovni red karmelićana ima u Crkvi posebnu funkciju da u svijetu laika uprisutni velika iskustva zajedništva s Bogom, sjedinjenja s Bogom i Božju prisutnost. To je prava duhovnost Terezijanskog Karmela.

Karmelski (ili) Terezijanski svjetovni red danas postoji u mnogim zemljama svijeta. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti, ali jedna je karizma i jedno je Pravilo za sve nas.

Izvor: ocds.karmel.hr

Foto: karmelicibosi.pl

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.